sheep-headerWanneer u een centrale bankier of politicus hoort ontkennen dat er iets kan gebeuren met de tegoeden van spaarders, kunt u er bijna zeker van zijn dat er iets mee zal gebeuren. En waarschijnlijk binnenkort. Komende uit een overheid functionaris is de werkelijke betekenis van “Nee, natuurlijk nietmeestalMisschien morgen.” Er is een reden voor de oneerlijkheid. De overheid moet het publiek te verrassen. Anders kunnen ze niet het maximale plunderen.

De term bank holiday/vakantie is een ultiem eufemisme. Wanneer het gebeurt, valt er voor u niets te vieren en zult u niet bepaald in de stemming zijn om te relaxen. U zult niet in staat zijn om toegang te krijgen tot uw bankrekening. En wanneer de ‘vakantievoorbij is, is het de vraag hoeveel er van uw geld over is gebleven. Dat laatste heeft wel enige gelijkenis met een echte vakantie maar deze gebeurtenis duiden als een feestdag of vakantie is als een gewapende overval een surprise party noemen.

Zodra de banken op “vakantiezijn, zijn de politici zijn vrij om met hun grijpgrage tengels aan spaartegoeden te komen en naar believen af te romen. Het is als een onbeperkt stelen buffet. Een bank vakantie eindigt meestal met kapitaal controles, die de uitstroom van geld uit het land moeten beperken. Bank holidays en en kapitaal controles worden ingezet door de roverheid om de hoeveelheid geld die beschikbaar is om in beslag te nemen tijdens een crisis te maximaliseren. Drijf de schapen bijeen, dan ze zijn makkelijker te scheren.

sheep-header

Het is een gebruikelijk patroon: 1) het land is in financiële problemen, 2) overheid ontkent, 3) onverwachtefeestdag’, 4) confiscatie van spaar tegoeden, en 5) kapitaalcontroles. We zagen het in Cyprus tijdens de bankencrisis van 2013. En nu zien we hetzelfde patroon in Griekenland.

In de afgelopen maanden heeft de Griekse regering ontkent dat zij voornemens is om kapitaal controles op te leggen. Zondagmorgen, herhaalde het Griekse ministerie van Financiën deze ontkenning. Daarna op dezelfde dag – een paar uur later (!) – werd een wekenlange ‘bank vakantieafgekondigd die waarschijnlijk eindigt met kapitaal controles.

Je vraagt je af waarom er iemand uberhaupt nog spaartegoeden in Griekenland heeft aangehouden. Wellicht heerste er dezelfde mentaliteit als thans in Nederland ‘ dat zal hier niet gebeuren’. Er was voldoende tijd voor elke Griekse burger om zich te beschermen tegen wat de regering doet. Maar nu, met de ‘feestdagen’ van kracht, is het is te laat. Nu trekken ze de haren uit het hoofd dat ze niet wat meer tegoeden hebben omgezet in cash, edelmetalen, bitcoin etc. Laat dit een les voor u zijn. Beter een jaar te vroeg dan een dag te laat.

“When it becomes serious, you have to lie.” –Jean Claude Juncker

Gedeeltelijke vertaling van dit artikel

Hijseenberg, juli 2015

 

2 REACTIES

  1. Op de Vrijspreker is al vaker gewaarschuwd dat het nuttig (noodzakelijk?) is om minstens voor een paar weken cash in huis te hebben. Om van je echte spaarcenten nog maar niet te spreken.
    Het is onverstandig om dat niet te doen.
    Ook is nog steeds aan te raden (een deel van) je spaarcenten nu om te zetten in gouden of zeveren munten.
    Op het gebied van cash, valuta, rente, kunnen op korte termijn hele rare dingen gebeuren.

Comments are closed.