Burgercommite EUGeloof in democratie, hoe naïef kan je zijn? Er is een burgercomité gevormd dat probeert om de Oekraïne buiten de EU te houden. Middels, hoe raadt u het, een referendum. Dementerende goudvissen hebben een beter geheugen dan ons burgercomité. Het verraad van Lissabon is vergeven en vergeten. De partijen die dit verraad hebben gepleegd zijn niet gedumpt bij het oud vuil. De partijen zijn niet in de vergetelheid geraakt waar ze thuis horen. Neen, deze partijen plakken gesteund door de bedrogen kiezers als nooit voorheen aan het pluche.

En nu zo overtuigend bewezen is dat je als partij een grote middelvinger naar een duidelijke referendum uitslag van het Nederlandse volk kan opsteken, en straffeloos weg komt met het negeren van democratische principes en de volkswens, nu denkt een burgercomité dat een herhaling van deze grote vernedering van ons volk wel effect heeft….. Dat er nu wel geluisterd gaat worden.

Of moet je toch op zoveel mogelijk manieren proberen tegen te stribbelen? En zorgt het referendum in ieder geval voor heel veel publiciteit? En kan het referendum wellicht zelfs als het succes heeft het geo politieke spel van de Verenigde Staten en Brussel dwarsbomen? Is dit niet een enorme kans die we met beide handen moeten aangrijpen? Moeten we niet doen wat we kunnen?

 

Ik weet het allemaal ook niet meer. Ik laat het burgercomité zelf aan het woord

De Wet Raadgevend Referendum is op 1 juli in werking getreden. Deze wet stelt ons in staat met 300.000 (papieren!) handtekeningen een nationaal correctief referendum aan te vragen. En dat gaan we alsBurgercomité-EU in samenwerking met onder andere GeenStijl doen.

 

Ons hoofddoel blijft overeind staan: een in/uit referendum over de EU. Maar dat kan niet met deze wet. Wat we wel kunnen is bepaalde wetten die al aangenomen zijn tegenhouden.

 

Van de stortvloed van wetten uit de EU zijn er een paar die er met kop en schouders bovenuit steken om te worden afgeserveerd door ons als burgers. Maar deze wet, die vrijdagochtend referendabel is geworden, willen we nu echt gaan tegenhouden: het associatieverdrag met Oekraine.

 

De EU hoopt met dit associatieverdrag de Oekraïne (en trouwens ook Georgië en Moldavië) geleidelijk in de EU te integreren. Deze landen moeten EU-wetgeving gaan overnemen. Dit verdrag is dus duidelijk niets minder dan een opstapje naar volledig EU-lidmaatschap.

 

Een referendum over dit associatieverdrag met de Oekraïne biedt ons een uitgelezen kans om een luid en duidelijk ‘Nee!’ te laten horen naar de EU. Het dwingt de Nederlandse politici om het debat hierover in ons land met zijn burgers te voeren in plaats van alleen met elkaar.

 

Hiervoor zijn we vrijdag een actie gestart. De eerste stap is dat we binnen vier weken 10.000 papieren handtekeningen zullen moeten verzamelen voor een zogenaamd ‘inleidend verzoek’ voor een raadgevend referendum. Daarmee zijn we zojuist begonnen. De hashtag ‘Geenpeil’ waaronder deze actie o.a. plaatsvindt was de afgelopen uren trending topic op Twitter in Nederland, de actie vindt dus veel weerklank.

 

Wij zullen als Burgercomité-EU deze actie daarnaast via onze nieuwsbrief dit weekeinde onder de aandacht van meer dan 50.000 Nederlanders brengen. Vrijwilligers hebben ons bovendien al toegezegd in totaal 2600 handtekeningen te zullen gaan verzamelen voor dit referendumverzoek. We zijn goed op weg en gaan hoe dan ook absoluut door totdat ons doel bereikt is.

6 REACTIES

 1. Een revolutie, waarbij de politieke boontjes om hun loontje komen, helpt meer en de geschiedenis heeft uitgewezen, dat dit ook het beste werkt, zij het tijdelijk, want een nieuwe elitaire kaste is weer snel in het zadel gehesen.

  Wat een nonsens dit. In het tijdperk van internet mensen dwingen een briefje uit te printen – het is dat ik nog met mensen werk, die graag alles ‘op papier’ willen hebben, anders stond de printer ook te verstoffen – dat te ondertekenen en betaald op te laten sturen. “Wat doet de Kiesraad met zijn geld?” wordt er terecht op een ander forum gevraagd. Vervolgens bepaalt de wet voor jou, wat de geldigheid van je verzoek is, namelijk slechts zes weken. Tenslotte heb ik het gemist in het journaal van 1 juli. Er vindt een belangrijke staatkundige verandering plaats en we horen het pas 10 dagen later. Dit is er vooral op gericht de zaak te laten mislukken. Ik ga er dan ook niet intrappen; politici demoniseren werkt veel beter.

 2. Wellicht is een bindend referendum over de afschaffing van de parlementaire democratie een betere optie? Sla je alle vliegen in een klap. Of niet natuurlijk, maar de ‘zaken’ zullen met een enkele klap duidelijk worden. Voor iedereen!

 3. 300.000 handtekeningen zijn nodig – wie zal die gaan tellen – om vervolgens een correctief referendum aan te mogen vragen. En dat allemaal om een zogenaamde volkswens uit te voeren waarvan niemand weet wat het is. Is onze slavernij ooit beter in beeld gebracht? Het is aandoenlijk om te zien hoe mensen zijn volgepompt met de glorie van de democratische gedachte en zich nu krampachtig aan dat waanidee vastklampen.

  Vilseledd [4] reageerde op deze reactie.

 4. @Keinstein [3]:

  De weledelhooggeleerde heeren ende dames der Kiesraad gaan dat tegen een jaarwedde à € 150.000 per stuk tellen. “300.012, meneer,” – “Nee, tel eens opnieuw.”

  Een referendum om een referendum te mogen houden, hoe zot willen ‘we’ het nog hebben? De Griekse Oxizeggerd werd al na een week genegeerd en wat er met ons eigen 2005’se referendum is gebeurd, is ook wijd en zijd bekend, behalve bij de meenstreemmedia.

 5. Iets doen is beter dan niets doen. Een referendum is heel goed voor bewustwording van de bevolking. Zie het als een kans om libertarische ideeen te versprijden. Vrijspreker zou zich juist moeten inzetten om zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen.

Comments are closed.