Na de coup d’état van 21 april 1967 werden met één pennenstreek alle Griekse landbouwschulden tot nul teruggebracht. De boeren waren uiterst tevreden.mkn

Achtenveertig jaar later zien we in Griekenland op individuele schaal iets dergelijks. Een vriendin uit Kreta belde mij enthousiast met de mededeling dat
haar bank haar uitgenodigd had met een eenmalige betaling van € 3000 een einde te maken aan de restschuld op haar auto van €8000.

Sommige Grieken zien ook kans, op deze wijze hypotheken af te lossen onder betaling van een fractie van het nog uitstaande bedrag. Plaatselijke verhoudingen en politiek spelen een grote rol bij dit soort zaken.

Wie uiteindelijk het gelag betaalt is zonder enige twijfel de Europese belastingbetaler,
die nu in ieder geval weet dat hij ploetert voor het goede doel van inkomensoverdrachten van noord naar zuid, die vermoedelijk een permanent karakter zullen gaan dragen. Wie van betaler ontvanger wil worden, zou kunnen overwegen zich eveneens zuidwaarts te verplaatsen.

Hugo van Reijen

2 REACTIES

  1. Wie van betaler ontvanger wil worden, zou kunnen overwegen zich eveneens zuidwaarts te verplaatsen….

    Ik zal je ook eens een Grieks verhaal vertellen. Rond mijn 10e levensjaar had ik een allerbeste vriendje. Waar de een was was de ander, we deden (bijna) alles samen. Dat vriendje verloor ik uit het oog, zo rond mijn 16e levensjaar. Het duurde 40 jaar of langer voordat ik hem weer eens zou zien. Precies voordat de ‘Griekse crisis’ uitbrak. Hij vertelde me het volgende:

    “Ik heb er altijd alles aan gedaan om maar niet te hoeven werken! En altijd is me dat gelukt, op een enkel ongelukje na toen ik werd gedwongen om als taxichauffeur te gaan werken door e.o.a. werkgelegenheidsplan. Maar door mijn brutale gedrag tegenover de klanten kreeg ik al snel gedaan dat ze mij na een blauwe maandag al weer naar huis stuurden. Pfffftt…

    Nee ik heb dus nooit gewerkt! En dat bevalt prima. Ik ben een vrouw getrouwd die voor me werkt, zelf ben ik huisman. En 20 jaar geleden zagen we dan kans ons huis te verkopen tegen een topprijs. En met de overwaarde zijn we nog dezelfde dag naar Griekenland vertrokken. Tja, ik lig daar in mijn hangmatje op een klein eilandje waar nog geen auto mag komen. Puur genieten, ik kan het iedereen aanraden. Het kost bijna niets”.

    Matthijs [2] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.