american-flag-2aHet misschien moeilijk onder woorden te brengen maar ik ben een vriend van Amerika. Het land van ondernemerschap, overgewicht, oppervlakkigheid en Obama. Met enige regelmaat komt een verhaal over Amerika voorbij waarvan je denkt; “het is niet mogelijk”.

Een aantal jaren terug zag ik op een Duitse zender een reportage over Ryan Holle. Ryan Holle was in maart 2003 een jongen van 20 jaar die in Florida zijn auto uitleende aan een huisgenoot. Zijn huisgenoot gebruikte die auto om met ‘drie vrienden’ ergens in te breken en de bewoners te beroven van drugs. Tijdens dit misdrijf vermoordde een van de vrienden ‘in de hitte van de strijd’ de bewoonster van het huis. De dader bekende schuld en kreeg, hoewel het OM de doodstraf had geëist, levenslang zonder kans op vervroegde vrijlating.

Het verhaal zou hier kunnen stoppen… maar het is Amerika. In een aantal staten van Amerika kun je als medeplichtige dezelfde straf (felony murder rule) als de dader krijgen. Dit betekent dat de twee andere mannen die het huis zijn binnengedrongen én de persoon die de auto van Ryan Holle had geleend, die alleen chauffeur speelde, óók levenslang hebben gekregen.

Het verhaal zou hier kunnen stoppen… Ryan Holle had zijn auto uitgeleend, niet wetende wat zijn huisgenoot ermee ging doen. De onschuld van Holle wordt door de andere veroordeelden bevestigd. Helaas voor Holle maar ook voor hem geldt… levenslang. Hij zit inmiddels meer dan 12 jaar vast voor het uitlenen van zijn auto.

Stel dat het OM haar zin had gekregen dan had Ryan Holle de doodstraf gekregen voor het uitlenen van zijn auto! Voor alle ‘vrienden van Amerika’ die van plan zijn naar The USA te gaan; leen je auto niet uit!

http://www.alexander-brekelmans.com/

15 REACTIES

 1. Er is een verschil tussen de Amerikanen (voor zover die als stereotype bestaan) en die achterijke overheid daar onder aanvoering van die nep- Tiger Woords. Hoewel de eerste groep de tweede in stand houdt en er op stemt. Het “neppe” (volgens Nederlanders) optimisme en positiviteit van de Amerikanen vind ik stukken prettiger dan de gemeende zuurheid van de gemiddelde Nederlander.

  Economisch is het er in elk geval nog een stuk beter dan in Europa waar de economie alleen nog maar lijkt te bestaan om ambtenaren en hun proteges te faciliteren.

  Terug naar de USSA; mij zie je er niet meer – voorlopig. Ik twijfel nog over een laatste beleefdheidsbezoek aan bekenden van mij daar. Maar ik heb niet zo’n zin in de luchthaven-gestapo en de andere gangsters die voor de staat werken daar. Als ik de oceaan weer oversteek ga ik liever naar Colombia of Argentinie.

 2. Recent heb ik de ontwikkelingen gevolgd van de komende verkiezingen. Bij de democraten is een kandidaat in de running die zich zelf promoot als een socialist. En wat gebeurde er, het volk juichte.
  Ook in amerika zie je steeds meer het collectieve gedachte opduiken. Steeds meer mensen houden zich vast aan de overheid. Bij ieder probleem moet de overheid de oplossing geven.
  De markt in amerika is ook minder vrij, van alle kanten wordt er regelgeving gemaakt, die het handelen van mensen aan banden legt. Het is dat in de hoofden van de amerikanen, vrijheid, ondernemerschap en markten nog vrij zijn, maar de praktijk is allang anders geworden.
  Ook amerika gaat het gevecht tegen het collectieve gedachtegoed verliezen. The rule of law zelf zich tegen hun keren.

 3. Inderdaad winnen de collectivisten nog steeds terrein.
  Maar toch zijn er ook een groeiend aantal mensen die het recht op eigen leven beginnen te zien..

  De strijd moet beter gevoerd worden, en dan wel het beste op filosofisch terrein:
  Ieder mens heeft recht op zijn/haar eigen leven, DUS: NAP!

 4. “Vriend van America”

  een relatie hebben met een concept, ik dacht dat alleen kinderen fictieve vriendjes hadden.

 5. Verantwoordelijkheid is een bitch.

  Wanneer deze persoon een pistool zou hebben uitgeleend, zouden we dan emotioneel anders reageren?

  Ik zie geen verschil, de eigenaar is en blijft verantwoordelijk voor wat er met zijn bezit gebeurt. Enkel wanneer het bezit tegen zijn wil wordt ontvreemd is er sprake van opheffing van deze verantwoordelijkheid. Uitlenen is gelijk aan toestaan wat er met het ding gebeurt.

  ir JKF bogers [15] reageerde op deze reactie.

 6. @dZvZtKm [7]:Wat zal de uitslag zijn van het geding? Moet de Volvo meteen worden teruggeven en dient er schadevergoeding te worden betaald omdat de buitengebruikstelling onrechtmatig is? Of handelt justitie juist en moet Rob de boetes van zijn buurman betalen om zijn auto terug te krijgen?
  Tja moeilijk…ik denk…..ach nee laat maar.

  dZvZtKm [10] reageerde op deze reactie.

 7. De dood van miljoenen native Americans (gewoon, ordinaire wilden!!) is eigen schuld, hadden ze zich maar niet zo heftig moeten verzetten tegen kolonisten die piketpaaltjes kwamen steken. Net als Assad, Mubarak, Hoessein, Ghadaffi (gewoon, ordinaire dictators!!!), hadden totaal niet het recht zichzelf of hun land te verdedigen tegen de VS die daar orde, democratie en beschaving brengen.

 8. Kleinschalig en zelfvoorzienend gaan leven met een groep mensen waarin alle disciplines die je nodig hebt om prettig te leven vertegenwoordigd zijn.
  Zo ben je minder afhankelijk van “onze overheid” en andere grote en logge structuren.

 9. @Rien [8]: “..Ik zie geen verschil, de eigenaar is en blijft verantwoordelijk voor wat er met zijn bezit gebeurt. ..”

  De regelgeving is wat dit betreft , in normale landen (non USA) is toch echt heel anders.

Comments are closed.