De wereldwijde wapenhandel bedroeg in 2014 meer dan 400 miljard dollar. Meroka-CIWSEen verdubbeling van de totale markt sinds 11 september 2001 – Twin Towers. De Verenigde Staten domineren deze oorlogsmarkt volgens een recent rapport van SIPRI. Met een groeiend aantal conflicten in het Midden Oosten en delen van Afrika hebben veel staten hun militaire uitgaven verhoogd.

Duitsland en Zwitserland waren de enige West Europese landen die hun marktaandeel wisten te vergroten. Dankzij nieuwe klanten in de Oekraïne, Algerije en Qatar. Opkomende wapenleveranciers op de markt zijn Rusland, Turkije, Japan en Brazilië. De VS neemt met 54,4 % het leeuwendeel voor zijn rekening:

figure_3__social.png_1264996259

‘Militaire industrialisatie is een lange termijn doel voor veel landen, deels om de afhankelijkheid van Amerikaanse wapen(-systemen) te verminderen en om de nationale industrie te bevoordelen’, zegt Aude Fleurant, directeur van het SIPRI Arms and Military Expenditure Program.

De Amerikanen hebben een zeer stevige thuismarkt waar de defensiebudgetten jaar op jaar verhoogd worden. Landen die hun eigen wapenindustrie willen ontwikkelen, moeten eerst Amerikaanse wapens en systemen importeren om lokale kennis op te bouwen. Daarnaast ontwikkel je met het importeren van VS wapens een ‘positieve militaire relatie’ met de militaire supermacht.

Landen als India, Zuid Korea en China werken hard aan het opbouwen van hun eigen militair-industriële complex. Maar militaire multinationals houden makkelijk hun voorsprong door hun dominante (lobby-)positie en research & development.

Voor sommige conglomeraten is wapenproductie een klein deel van de totale winst. Maar lobbyen blijft een zeer belangrijke activiteit om de vraag naar wapens te verzekeren. ‘De productiecyclus duurt circa 20 jaar’, zegt Fleurant, ‘daarna moeten de bedrijven de wetgevers ‘bewerken’ om te investeren in de volgende generatie van producten.’

Zodra het contract is getekend, kan productie en verkoop met een 45 % veranderen. De cijfers van 2014 representeren deals uit 1990 en het duurt een paar decennia om de huidige vraag weerspiegeld te zien. De vervanging van de raketvoorraad van de Irak en Afghanistan oorlogen en de gestegen defensieuitgaven door de opgeklopte terrorismedreiging bijvoorbeeld.

China is in deze top 10 niet meegenomen omdat de Chinese cijfers door SIPRI niet te verifiëren waren. In de top 10 staan 7 Amerikaanse bedrijven:

figure_4_social_v_2.png_1264996259

De terrorismedreiging en gewapende conflicten in o.a. het Midden Oosten hebben de industrie geen windeieren gelegd. De dupe hier zijn zoals gebruikelijk de burgers die aan de ene kant als slachtoffers de gevolgen van de wapens moeten ondergaan en aan de andere kant de burgers die het belastinggeld moeten ophoesten om deze florissante handel verder te laten groeien.

6 REACTIES

 1. Indien de wapenhandel van de VS wegvalt of door welke oorzaak dan ook geblokkeerd wordt verdwijnt 66,2% van het BBP.
  Doordat China en Rusland een mooi graf aan het voorbereiden zijn voor de dollar als wereld handelsmunt.
  Begrijpt een ieder wat er dan met de VS gebeurd, juist net als de Sovjets flikkert de hele handel op zijn bek.
  Met wel een verschil de Sovjets hadden een militaire voorsprong, rakettechnologie en helaas dat heeft de VS niet.

 2. De Amerikanen leven van zeepbellen en stampen daarnaast van alles uit de grond, communisme was ook zo’n zelfgecreëerde hel die bestreden moest worden, je leerde op school al dat de Russen niet deugden en de VS onze vredesbroeders waren en overal in de wereld het grote kwaad de kop in moest worden gedrukt, KASSA!.

  Met wat strakke marketing, propaganda machinerie, gecontroleerde media en politici gaat de oorlogsindustrie met de “war on terror” als een tierelier.

  Al die zogenaamde aanslagen, al die haat, dood, ziekte en ellende, onderdrukking en controle, hoeveel beter, mooier, gezonder en vrijer zou het leven zijn als de VS winst zou halen uit oprechtheid, vrede en vrijheid?

  IIS [5] reageerde op deze reactie.

 3. @IIS [4]:

  Zou je als mens willen verdienen aan de ellende en de dood van een ander? Waarom niet? Duizenden gezaghebbende, vooraanstaande en aanbeden grootheden in de wereld doen het, dus waarom zou een doorsnee klootjesvolk het dan niet willen doen? Verdienen en een heerlijk bruin leven eraan overhouden door heel simpel over lijken te gaan, waarom eigenlijk niet? De VS is historisch gezien gebouwd op lijken, is er groot en sterk mee geworden en heeft nooit klachten gekregen of straf en wordt zelfs aanbeden, verheerlijkt en geprezen, dus waar wachten wij dan op?….Laten we het ook zo doen, het kan, het mag, niemand spreekt er schande van en het maakt het leven een stuk aangenamer als je niet altijd rekening hoeft te houden met de rest van de wereld….Het enige wat wij moeten doen is wat bloeddorstiger en keiharder worden, alleen ontbreken ons daarvoor de genen? De VS is gebouwd op mensen met heel andere genen, genen van avonturiers, vechters, fantasten, megalomane denkers, gevluchte misdadigers, wereldverbeteraars en zendelingen, misschien kunnen ze daarom dat doen wat wij niet kunnen doen? Grotere auto’s, grotere huizen, meer, meer, meer, zit in de genen? Onze genen stammen af van mensen die bleven zitten, gedweeër waren, de rust en stilte zochten, klein en bescheiden wilden blijven, geen zin hadden om te verkassen, geen pionierszin hadden, liever honger en armoede leden, minder, minder, minder, klein en bescheiden i.p.v. te vechten of te groeien?

  IIS [6] reageerde op deze reactie.

 4. @IIS [5]:

  ….”Kom laten we de wereld uitmoorden en over lijken gaan!!!”…Als de VS het kan, er beter van wordt en ermee vooruitgaat, dan moeten wij dat ook doen!…..”We wanna be free to ride our machines without being hassled! … And we wanna get loaded. And we wanna have a good time”….Fuck the world, fuck people! Fuck Syria! “kill, kill, kill!!!…”

Comments are closed.