Voor de rest van het jaar 2016 wens ik de wereld een planeet zonder religie toe.

Dat er ten gevolge van vergiftiging op jeugdige leeftijd nog steeds mensen zijn die in Hem geloven is treurig.adfd

Er valt nog een lange weg te gaan naar een samenleving zonder religie.

Religie is intransparant, duister en duur.

Het waas van geheimzinnigheid en onduidelijkheid waarmee religie verweven is zal echter op den duur door cliënten doorzien worden.

De bovennatuurlijke entiteit zou wel gek zijn, als Hij zich in deze tijd niet zou bedienen van heldere massacommunicatie om Zijn cliënten op de hoogte te houden van Zijn onverkwikkelijke hocus-pocus. Dit op zichzelf maakt al duidelijk dat Hij niet bestaat.

In landen met bepaalde religies is het zelfs verboden in het openbaar te verkondigen dat Hij er niet is en in een aantal steden is het niet mogelijk op trams en bussen te adverteren dat Hij waarschijnlijk geen deel uitmaakt van de werkelijkheid.

In sommige moslimlanden kun je hiervoor opgehangen worden, maar ook in veel christelijke landen is de verdraagzaamheid ver te zoeken.

Hugo van Reijen

97 REACTIES

 1. “…maar ook in veel christelijke landen is de verdraagzaamheid ver te zoeken…”

  VER? , yeah right, als atheist loop ik inderdaad bang over straat……(sarcasme)

  ach het gaat natuurlijk over het woordje “maar” (context moslims).

  Het cultuurelativisme van de bejaardende babyboomers begint aardig voorspelbaar te worden!!

  Ratio [2] reageerde op deze reactie.

 2. Er lijkt een wet tot behoud van slaafsheid ingebakken te zijn in de meeste mensen. Verwerpen van god in de westerse wereld deed de bevolking haar heil zoeken in de opbouw van een alles bepalende overheid. Het eerste gebod dat de mens aanhangt lijkt te zijn “gij zult u onderwerpen”. Het verwerpen van god bevrijde de mens niet maar deed hem andere meesters zoeken.

  Keinstein [5] reageerde op deze reactie.

 3. @Ratio [3]: Inderdaad, het geloof in de staat is een ersatz voor religie. Religie is daarmee niet de oorzaak maar het gevolg van een probleem wat zich op verschillende manieren kan uiten. Wat dat probleem precies is lijkt een heel stuk moeilijker te definieren. Maar de behoefte om verzorgd te worden, de behoefte aan iemand die er voor je is, misschien wel de behoefte aan zekerheden, verklaringen ook, die er in essentie niet zijn, kon er wel eens mee te maken hebben.

 4. Geloof bashen is wel erg makkelijk scoren. Ik vind het niet des libertarisch. Integendeel, het is een nodeloos kwetsend en denigrerend stukje nietszeggende pulp. Of je nu geloof of niet, in een vrije samenleving (NAP) mag je zijn wie je wil zijn en doen wat je wilt doen, zolang je je naasten niet schaadt. Dat er mensen zijn die hun geloof misbruiken voor hun slechte daden heeft niets met het geloof te maken, maar met individuele keuzes.
  Alsof je in Nederland elke dag last hebt van Christenen of Moslims. Dit zijn gewoon je buren, vrienden en vaak ook familieleden.
  En nee, ik ben geen Christen of Moslim, maar ik respecteer wel eenieders leefwijze en al dan niet het geloof wat daarin meespeelt.

  ir Jacob bogers [29] reageerde op deze reactie.

 5. Over religie gesproken… Wat te denken van wat velen – al dan niet bewust – beschouwen als de ‘almachtige god’ genaamd ‘staat’?

  Kan door politieke machthebbers gecreëerde wetgeving vergeleken worden met een uit hout gesneden afgodsbeeld, vertegenwoordigd door priesters die allerlei gunsten en zegeningen in het vooruitzicht stellen en onder dreiging van vervloekingen en straffen offers vereisen die geconsumeerd worden door de priesterklasse en tempeldienaren?

 6. ‘De bovennatuurlijke entiteit zou wel gek zijn, als Hij zich in deze tijd niet zou bedienen van heldere massacommunicatie om Zijn cliënten op de hoogte te houden van Zijn onverkwikkelijke hocus-pocus. Dit op zichzelf maakt al duidelijk dat Hij niet bestaat.’

  Je moet er wel oog voor hebben natuurlijk. Alleen al het feit dat wij hier zijn is het bewijs dat Ze wel bestaan. Als er ergens een huis staat is het redelijk om aan te nemen dat iemand dat heeft gebouwd en dat het niet vanzelf is ontstaan.

  Misschien bestaan ze, misschien bestonden ze, misschien zijn we zelf goden, misschien is het nog leger, zinlozer en inhoudslozer dan we dachten en bestaat er helemaal niks. Misschien zijn we niet meer dan hersenproduct, denken we alleen maar dat we bestaan.

  Geen idee eigenlijk wie er aan de andere kant zit en dit leest. Wat weet ik nou eigenlijk wel, wat meen ik te weten? Hoe is die informatie in mijn bewustzijn terechtgekomen en hoe betrouwbaar is die informatie?

  hugovanreijen [10] reageerde op deze reactie.
  Raymond [14] reageerde op deze reactie.
  anp rebel [58] reageerde op deze reactie.

 7. Mensen zijn causale wezens. Zien overal causale verbanden, ook als deze aantoonbaar afwezig zijn. Vooral achteraf worden causale verbanden goed zichtbaar.

  Mensen kunnen ook abstract denken, zich dingen verbeelden die er niet werkelijk zijn. Het is maar een kleine stap om causaliteit aan abstractie te koppelen en onzichtbare wezens een causale rol te geven om dingen te verklaren waar geen verklaring voor is.

  Je weet niet of je zintuigen je bedriegen. Uiteindelijk is er alleen hersenproduct.

 8. @Nico de Geit [9]:

  Wat weet ik nou eigenlijk wel, wat meen ik te weten? Hoe is die informatie in mijn bewustzijn terechtgekomen en hoe betrouwbaar is die informatie?

  Je herkent ze niet aan hetgeen zij vertellen , maar je herkent ze aan de vrucht van hun arbeid , en herkent u politici aan de vrucht van hun arbeid ?

  Brengt een slechte boom , goede vruchten voort , en een goede boom slechte ?

  Hij die gelooft vertrouwd , en hij die vertrouwd heeft geen haast , omdat hij weet dat het uiteindelijk een keertje goed komt , ook al zal hij het eindproduct zelf niet zien , want je volgt iets wat onzichtbaar is.

  En is daar een probleem mee ?

  Nico de Geit [15] reageerde op deze reactie.

 9. @Nico de Geit [15]:

  Ja , maar we hebben niet altijd de keuze , en zoek je eigen pad hierin .

  De bijbel zegt het zo ….heb je met al dat getob , een dag aan je leven toegevoegd , elke dag heeft zijn eigen sores , maar de volgende dag gaat de zon weer op ……is het ooit anders geweest dan ?

  And when your number is up , well then you join the legion of history , many have gone before you.

 10. Een wereld zonder God, lijkt me lastig, wie kan ik dan de schuld geven als ik op mijn duim sla?

 11. @Pendragon [18]: @Pendragon [18]:

  Nou ja , zeg het mij …..dat een schijnbaar onbetekenende gebeurtenis , plus/minus 2000 jaar geleden , ergens in wat nu heet midden-oosten , zulks een mondiale impact zou kunnen hebben.

  Zelfs de complete Islam loopt er te hoop tegen , en in de loge krijgen ze een waas voor hun ogen , en het machtigste instituut op deze aardkloot , dankt zijn naakte bestaan , aan hetgeen toen is geschied .

  Zelfs het gegeven , dat je in iets leeft wat Europa heet , heb je te danken aan die ene dag ….., nou zou je dan niet willen weten wat daar geschreven staat ?

  Wat een dag is dat geweest …….wow !

  Pendragon [35] reageerde op deze reactie.

 12. re. Voor de rest van het jaar 2016 wens ik de wereld een planeet zonder religie toe.

  Er zijn een aantal atheistische staten (geweest), daar waren de vrijheden zeker niet groter, zeg maar altijd geringer dan hier of in andere christelijke staten.

  Het uiten van dit soort zinnen geeft alleen maar de beperkte inzicht weer van degene die ze maakt.

 13. Het maakt niet uit wat jij wil , of om het even wat ik wil , of überhaupt wat uw regering zegt te willen …….we zitten allemaal in dezelfde tobbe .

  Speelkwartier is over vrinden , en het zal linksom , of rechtsom worden toegediend , of je het leuk vind of niet .

 14. De bovennatuurlijke entiteit zou wel gek zijn, als Hij zich in deze tijd niet zou bedienen van heldere massacommunicatie om Zijn cliënten op de hoogte te houden van Zijn onverkwikkelijke hocus-pocus. Dit op zichzelf maakt al duidelijk dat Hij niet bestaat.

  Dan is mijn aanwezigheid hier , absoluut stom toeval …..tja zijn wegen zijn ondoorgrondelijk.

 15. @hugovanreijen [10]:
  Geld schept zichzelf ook niet, maar toch weten we dat daar banken voor zijn. Eigenlijk bewijst alles om ons heen dat er niets uit niets ontstaat, oftewel bestaan er scheppers. In ons menselijke bestaan zijn dit fabrikanten, bouwvakkers, programmeurs en noem ze maar op. Zij scheppen uit ‘niets’ iets. Toch blijven we vasthouden aan een heelal dat uit het niets ontstond, iets heeeeeeeeel lang geleden, wat nu niet meer gebeurt. Waarom gebeuren bij ‘wetenschappers’ toch altijd de meest wonderbaarlijke zaken in een ver verleden, maar tegenwoordig niet meer? Dat zet een mens toch aan het denken.
  Ik zit zo al 15 jaar te kijken naar mijn achtertuin, in de hoop dat er ineens, uit het niets, een geldboom groeit. Dat is toch een heel stuk simpeler en aannemelijker dan het spontane ontstaan van een heelal met sterren, planeten, dna, leven en God mag weten wat al niet meer…..

  Andries Wijma [39] reageerde op deze reactie.
  anp rebel [58] reageerde op deze reactie.

 16. @hugovanreijen [11]:
  “..Het lijkt bij bij voorbeeld zeer moeilijk voor een atheist om president van de Verenigde Staten ..”

  Ja en? Ik zou bijvoorbeeld ook niet stemmen op een theist!!
  Trouwens wonen we hier niet in Europa?

  Hoe jij dit gelijkgeschakeld wordt met de shitria waar moslims andersdenkenden hun kop moeten afhakken mag joost.nl weten.

 17. @Igor [8]:
  Ik heb vele vrienden in Tennessee die WETEN dat ik atheist ben,

  Ben nog nooit in elkaar geslagen als ik daar op bezoek ben, gewoon totale kolder dus. Ook het beeld dat het Jesusgekkies zijn klopt niet voor mensen onder de 40!

Comments are closed.