gale boettischerVorige week boog Merkel voor Erdogan in de zaak Böhmermann, en gisteravond werd bekend dat de Turks-Nederlandse columniste Ebru Umar is opgepakt voor belediging van de Turkse leider. Bijna iedereen is daar woedend over, en dat is volkomen terecht. Toch heeft deze hele kwestie positieve gevolgen op de lange termijn.

Begin deze maand noemde de Duitse cabaretier Böhmermann Erdogan op televisie een geitenneuker met een korte ‘schwanz’. Dat deed hij niet zomaar om te beledigen, maar om te laten zien wat je wel en niet mag zeggen. Het was Böhmermann’s doel om de absurdheid aan te tonen van de wet die belediging van buitenlandse staatshoofden verbiedt.

Niet lang na de uitzending deed Erdogan aangifte van belediging. Het is volgens de Duitse wet zo dat de bondskanselier in dat geval toestemming moet geven voor een mogelijke vervolging, en na enkele dagen stilte besloot ze dat ook te doen. Daar maakte Merkel zich niet bepaald populair mee, maar ze deed dat om haar vluchtelingendeal met de Turken te redden.

In Turkije werd Merkel’s knieval gevierd als een grote overwinning. De slim calculerende Erdogan gebruikte het besluit om zijn volk te laten zien wie er nou echt de baas is in Europa. Gewone Turken waren in extase, want eindelijk had hun land ‘gewonnen’ van het machtige westen.

Gesteund door het volk besloot Erdogan vervolgens om ook andere komieken en columnisten te gaan vervolgen voor belediging. Gisteravond werd de Turks-Nederlandse columniste Ebru Umar opgepakt in haar huis in Kusadasi omdat zij de Turkse president een ‘dictator’ had genoemd. De Nederlandse regering kijkt machteloos toe.

Vrijwel iedere Europeaan met respect voor de vrijheid van meningsuiting is nu boos op Erdogan, en ‘onze’ leiders kunnen weinig actie ondernemen omdat de Turken anders weer miljoenen illegale immigranten onze kant op sturen. Erdogan lijkt dus de grote overwinnaar in deze hele kwestie, maar dat is hij niet.

De Turkse president sloot de hele vluchtelingendeal met Europa maar om twee redenen: het geld en toenadering tot de EU. Eerst vond de orthodoxe Islamiet het wel prima dat ons continent werd overspoeld door ‘vluchtende’ moslims, maar voor een paar stappen dichterbij EU-lidmaatschap wilde hij wel tijdelijk de toestroom stoppen.

De eurofiele leiders van Nederland, Duitsland en andere Europese landen waren ook in hun nopjes met de deal, want hun EU-expansiedrang kent geen grenzen. De auteur van dit stuk bestempelde het hele verdrag daarom als een grote overwinning voor de EU, en een nederlaag voor het Nederlandse volk.

Door de hele beledigingskwestie hebben Europeanen nu echter zo de buik vol van Erdogan, dat hij lidmaatschap van de EU wel kan vergeten. Zelfs bij de linkse en eurofiele publieke omroep werd hij openlijk voor enge dictator uitgemaakt. Bovendien heeft iedereen kunnen zien hoe angstaanjagend veel macht de Turkse president in Europa heeft.

Hoewel Erdogan nu viert dat hij Merkel op de knieën heeft gekregen, zal hij snel van zijn overdreven reactie spijt krijgen. Zijn korte lontje en narcisme hebben zoveel backlash opgeleverd, dat zijn lange-termijnpolitiek in het water valt.

Het is triest dat Turken en Turkse Nederlanders zoals Umar met deze dictator moeten blijven leven, maar wij Nederlanders hoeven in ieder geval niet met hem in de EU te zitten. Dat is een hele positieve uitkomst van een verder treurige zaak.

Gale Boetticher

19 REACTIES

 1. Gezien de slaafsheid van de EU regeringschefs aan Erdogan, in het bijzonder Angela Merkel in de rol van zijn ‘bitch’, kun je stellen dat Erdogan nu effectief de dictator van de EU is geworden.

  Het bizarre is dat Merkel eerst groen licht geeft aan vervolging van die grappenmaker. Daarna een EU prijs voor “mensenrechten” in ontvangst neemt. En even daarna de wet veroordeelt die zij zelf heeft toegepast daarvoor. Je zou kunnen stellen dat de oude DDR-kameraad mentaal de weg behoorlijk kwijt is.

  Verder ben ik van mening dat Erdogan geen geitenneuker is. Zijn pikkie is zo klein dat hij dat nooit zou kunnen doen, al zou hij het willen. Weet je wie ook een klein pikkie (schijnt te hebben ge-) had?…

  Pendragon [2] reageerde op deze reactie.

 2. Vorige week boog Merkel voor Erdogan in de zaak Bömhermann, en gisteravond werd bekend dat de Turks-Nederlandse columniste Ebru Umar is opgepakt voor belediging van de Turkse leider.

  Maar vorige week zaterdag sprak Puttin weer dat hij (mogelijk) het werk dat Tsaar Nicholas II tijdens WO-1 niet heeft afgerond, alsnog zal gaan afmaken en Istanbul zal herstellen tot een Christelijke Staat.
  http://europeanpressagency.com/world-news/russian-president-vladimir-putin-if-turkeys-erdogan-doesnt-stop-supporting-terrorists-in-syria-i-shall-restore-constantinople-istanbul-to-christendom

  Waarmee de selectieve boosheid van Erdogan ook duidelijk mag worden. Want heeft de Turkse geheime dienst Putin al opgepakt? Geliquideerd? Nee? Heeft Erdogan reeds terug geblaft naar Putin? Zijn de ballen van een islamitische geit dan toch minder groot dan die van een orthodox Russische beer?

  Maar ondertussen wordt de wind die over de EU waait, steeds maar weer een beetje frisser. Ik kan het derhalve, helaas, niet eens zijn met de optimistische eindconclusie van de auteur.

  Sander [4] reageerde op deze reactie.

 3. Wa ut wus alluh mal te sien up tillefisie , joh egt woar , se segge ut up duh tillefisie , urdugan is gekkuh man , wuh hebbuh gesien up the tilledisie…….

  Het begint op vrijspreker een aardig TOKKIE gehalte te ontwikkelen.

  Rob [19] reageerde op deze reactie.

 4. @Pendragon [2]:

  LOL! Je zou er een geheim genootschap in kunnen zien, de “Kleine Klabanus Klan”.

  Als scheen Mao de massamoordenaar er dan weer niet bij te hebben gehoord. Volgens verhalen die ik las verslond hij jongedames bij de vleet. Die daar dan weer niet zo vrijwillig aan meewerkten.

 5. Wat Erdogan vooral bewijst is het gelijk van libertariërs.

  De reacties van Merkel, Tusk en de andere lafaards van Europa tonen namelijk ook aan dat we als burgers zijn overgeleverd aan debielen die onze belangen gewoon onmogelijk kunnen behartigen.

  De politiek beschermt ons niet, ziet ons beschermen ook gewoon niet als een kerntaak. In plaats daarvan beschadigt het non-stop onze samenlevingen.

  peter [10] reageerde op deze reactie.

 6. En ze kwaakten de MEDIA maar na , maar ze weten niet waarom .

  Ik kan mij nog het geschreeuw en getier van den Keulse jaarwisseling nog helder voor de geest halen , en die paar webcare fluitisten , die hier op dit forum hysterisch krijsten.

  En wat is er van geworden………………………………………………………….?

  Niets….omdat er niets is gebeurd , omdat er helemaal geen processen verbaal zijn opgemaakt , en het eindige met een zielenpoot die een mobieltje had gejat , en wat video beelden , van wat lieden die met een flesje in hun hand rotjes afstaken….verder nakkes.

  Erdogan ….ach een jaar geleden gewaardeerd ……dan nu afgewaardeerd .

  Dat bedoel ik met TOKKIES , want die geloven die TOKKIEBUIS .

  Greet [13] reageerde op deze reactie.
  individualist [14] reageerde op deze reactie.

 7. @Greet [13]: @individualist [14]:

  Niets samenzwering , gewoon feiten .

  En neem jij maar eens een pilletje , voor je geheugen dan wel ….,zit een beetje op het level van een goudvis , een keer de kom rond , en je weet het niet meer.

 8. Het lijkt dat Erdogan zijn eigen graf aan het graven is, maar je weet nooit met politici, misschien heeft hij een troefkaart achter de hand. Het lijkt me echter niet.

 9. Moet ik zelf een muur gaan bouwen op de grens met Turkije of blift de EU gewoon toekijken? Wat is dit allemaal voor onzin? Als ik het afgelopen jaar aanschouw kan ik niet anders constateren dan dat het precies de bedoeling is dat we worden overspoeld met vluchtelingen en straks Turken.

  Niemand maakt mij wijs dat Griekenland niemand kan tegenhouden uit Turkije. Ze waren aartsvijanden, nou hoe is dat ineens niet meer aan de orde?

 10. Het blijkt dat 60% van de Turken in Nederland Erdogan-aanhangers zijn. Kan iemand mislukte integratie roepen?

 11. @Raymond [5]:

  Als jij nou eens niet meer reageert op Vrijspreker, zou dat wel zo fijn zijn voor anderen; of is dat teveel gevraagd?

Comments are closed.