maandag, 2 mei 2016
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

Wil je vooruit komen?

Doutzen KroesVrijspreker: U heeft een advies voor de volgende generatie, wat is dat?
Opperdienaar: Verspil je leven niet aan mensen de waarheid zeggen. Ze willen graag belogen en bedrogen worden. Het is een merkwaardig verschijnsel, maar ergens wel begrijpelijk. Neem Doutzen Kroes. Zit die er op te wachten dat iemand haar een mooie vrouw noemt? Nee, dat heeft ze al een miljoen keer gehoord. De waarheid is saai. Mooie vrouwen zitten niet op een complimentje over hun uiterlijk te wachten. Sexy vrouwen willen niet horen dat ze sexy zijn net zo als rijke mannen niet graag horen dat ze rijk zijn. Sterker nog, als je tegen een mooie vrouw zegt dat mannen in haar geïnteresseerd zijn omdat ze een lustobject is, is ze waarschijnlijk beledigd. Net zo als wanneer je tegen een rijke man zegt dat vrouwen in hem geïnteresseerd zijn omdat hij veel geld heeft. Dat vindt hij ook niet leuk. Hij hoort waarschijnlijk liever dat hij een lustobject is.
Zo komt het dat we leven in een wereld waarin miss universe intelligent gevonden wil worden, zakenmannen elkaar de loef af steken als altruïstische weldoeners, zwendelaars een baken van integriteit willen lijken, religieuzen een bastion van rationaliteit, de lafaard probeert met ‘bungy jumpen’ en parachute springen een waaghals te lijken, de humorlozen willen grappig gevonden worden, de ingenieurs verlangen een schouderklopje als dichter. Schoenmaker blijf bij je leest is ons niet op het lijf geschreven.
Vrijspreker: Hoe zit de overheid en onderdaan relatie in elkaar in dit opzicht?
Opperdienaar: De heerser wil graag een dienaar van het volk lijken. Zijn dienders persen onderdanen af met een dienstwapen en een diensttelefoon. De onderdaan krijgt daarentegen graag het idee dat hij aan de touwtjes trekt. Daarom laten we hem stemmen. Dus de heerser wil niet weten dat hij heerser is en de onderdaan niet dat hij een slaaf is.
Vrijspreker: Dus als je geliefd wilt zijn en vooruit wilt komen in het leven: lieg tegen iedereen?
Opperdienaar: Inderdaad, vind mensen hun zwakste punt en prijs ze er de hemel over in. Als je continu de heerser er op wijst dat hij een uitbuiter is en de onderdaan dat hij uitgebuit wordt, maak je geen vrienden.
Noem de kale vetzak in een Porsche een schoonheid en het fotomodel een genie, de zwendelaar een baken van integriteit en je heerser een dienaar. Zo kom je er wel. Libertariër zouden dat moeten begrijpen: Er is een markt voor liegen. je verdient er meer mee dan de waarheid spreken Zijn libertariërs niet een voorstander van ‘de markt geven waar deze om vraagt’ en daar zo dik mogelijk voor beloond worden? Is de hoogte van de beloning, het prijs mechanisme niet een bewijs voor hoe goed de markt bediend wordt ten koste van zo weinig mogelijk offers?

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: Algemeen
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
 1. Nico schreef op : 1

  Het mechanisme is evident en overal aanwezig. Desalniettemin walgelijk. Constateren is één ding, eraan mee doen is andere koek. Het duidt op karakterbederf. Als een appel rotte plekken vertoont, dan snij je die eruit. Is het bederf te ver gevorderd dan voer je ‘m aan de dieren of laat je ‘m in de grond tot ontbinding overgaan.

  Misschien is dat wat er momenteel met de rijksappel gebeurt? Van goud (puur), maar inmiddels zodanig aan bederf onderhevig dat hij aan onderkruipsels wordt overgelaten? Overigens is dit bederfproces wereldwijd te zien. Het lijkt een cyclus. Laat een appel in de grond rotten en er komt dankzij de pitten wel weer een nieuwe appelboom.

 2. Nico schreef op : 2

  Merk op dat een appel opgevreten kan worden door wormen, ruggengraatloze wezens. Genoeg mensen die qua ontwikkeling niet verder zijn gekomen dan dat.

  Een appel verteert door schimmels (kleine paddenstoeltjes) en bacteriën, een mooi beeld voor bureaucraten en juristen.

  Volgens Mark Rutte is wetgeving het belangrijkste product van een staat. Best ironisch dat juist overheidsdienaren verantwoordelijk zijn voor het rottingsproces. Laat een rechter uitholling van een wet toe, dan ontstaat jurisprudentie die wetgeving krachteloos maakt, wat onrecht aanwakkert.

  Blijft staan; mensen geloven vaak graag leugens (wel zo makkelijk) en verspreiden vaak graag leugens. Een vorm van zwaartekracht. Als er geen ‘harde pitten’ zouden zijn, mensen met pit die geen immoreel gedrag aanvaarden, dan zou de mensheid verloren zijn!

 3. Nico schreef op : 3

  Zou daar de term klokhuis vandaan komen? Mensen met pit die de noodklok luiden?

 4. Eagle_Eye schreef op : 4

  Sterker nog, mensen die voornamelijk de waarheid verkondigen worden verketterd, opgesloten, opgejaagd en voor het gerecht gegooid. Beter lieg je je hele leven aan elkaar en word je op handen gedragen.

  Nico [5] reageerde op deze reactie.

 5. Nico schreef op : 5

  @Eagle_Eye [4]: Ah, Arendsoog houdt wel van wat stangen 😉

  De één kruisigen voor de zonde van de ander schijnt inderdaad de gewoonte te zijn.

  De revolutionairen (visionairs) van vroeger die als ketters op de brandstapel werden gegooid zijn de helden van nu. Denk aan Jan Hus; geen millimeter wijken en gewoon de waarheid blijven spreken, ongeacht de gevolgen.
  Is het echt zo verschrikkelijk om voor de leeuwen gegooid te worden voor je overtuigingen? Kwestie van perspectief. De één probeert het uit alle macht te voorkomen. De ander zoekt het misschien niet op, maar beschouwt het toch ook als een eer.

 6. Nico schreef op : 6

  Misschien is het paradigma schande vs. eer wat weggezakt in de hedendaagse beleving.

  Pragmatisch handelen impliceert meedoen met het spel, ook als dat list en bedrog impliceert. Met schande als gevolg.
  Eerbaar handelen impliceert niet meedoen aan een spel wanneer morele gedragsnormen dat vereisen.

  Dit kan ook uitgedrukt worden met een ander paradigma; bezoedeling vs. reinheid. De één bezoedelt zijn leven met opzettelijke leugens, de ander houdt zijn leven daarvan schoon (of reinigt het daarvan).

  Dit kan ook uitgedrukt worden met een ander paradigma; zwakte vs. kracht; wie zwak is gaat met leugens mee, wie sterk is spreekt de waarheid en aanvaardt de leugen niet.

  Raymond [7] reageerde op deze reactie.

 7. Raymond schreef op : 7

  @Nico [6]:

  Tja , waarde Nico , maar om de waarheid te verkondigen , dient u hem eerst bijeen te scharrelen , na het scharrelen dient men te reflecteren , na het reflecteren , gaat men het controleren , na het controleren gaat men balanceren , daarna integreren en vervolgens maar een tijdje masturberen .

  Want in het proces bleek dat wat in deel twee expliciet verboden is , in deel een vrolijk wordt toegepast , maar uiteindelijk in deel twee ook weer wel bleek te staan , maar dan weer zo verhuld , dat je jezelf waarlijk afvraagt ……..wat is het volgende station ?

  De waarheid ( of wat men ronkend proclameert ) , is een reis , en doe vooral niet mee met de gecreëerde hysterie om u heen , maar wandel in uw eigen tempo , als het zover is , zal het wel komen .

  En zo niet……JAMMER .

  Nico [8] reageerde op deze reactie.

 8. Nico schreef op : 8

  @Raymond [7]: Ik merk uit je comments dat je ook op reis bent en daadwerkelijk vorderingen maakt!

  Soms zijn de feiten evident en is een situatie zoals hij is. Jan Hus wilde misstanden aanpakt zien die duidelijk zichtbaar waren in de straten van Rome en het gedrag van de geestelijkheid. Onaanvaardbaar om het ene te propageren en het andere te praktiseren. En om mensen relevante informatie te onthouden. Er zijn andere onderwerpen waarbij het best een klus is om tot de naakte waarheid door te dringen.

  Een klus die vanwege bijv. tijdgebrek of onwil van derden (om inzicht in feiten te verschaffen) niet afgemaakt kan worden is eigenlijk altijd onbevredigend.