Internet ondernemer Kim Dotcom wil zijn juridische strijd tegen de Verenigde Staten op YouTube kim-dotcomlivestreamen. De advocaten van Dotcom hebben gevraagd of ze zijn uitleveringsarrest, die op 29 augustus 2016 begon, in Nieuw-Zeeland’s High Court in Auckland kunnen filmen. De VS verzet zich tegen het plan. Kim Dotcom is nu al vier jaar verwikkeld in een strijd met de VS / Hollywood over intellectuele eigendomsrechten.

De massamedia bericht hoogst zelden over dit machtsgevecht tussen de gevestigde orde en de techno disrupters. De methode van de VS / Hollywood is duidelijk: pak een individu snoeihard aan en zorg voor een juridisch precedent als afschrikking voor anderen.

Onlangs heeft de Amerikaanse regering via Nieuw-Zeeland beslag weten te leggen op de activa van Kim Dotcom in het buitenland. Men doet er alles aan om Dotcom af te schilderen als een grote crimineel die een lange gevangenisstraf verdiend.

Het showproces tegen Dotcom loopt al jaren. Zodra hij ontslagen werd van zijn eerste gevangenschap begon Dotcom aan een reeks juridische manoeuvres om uitlevering naar de VS te dwarsbomen. Daarnaast zette hij tal van commerciële, politieke en creatieve projecten op. Hij kwam met een muziekalbum, startte een internet-file-sharing bedrijf (Mega) en begon zelfs zijn eigen politieke partij voor de verkiezingen in 2014 verkiezing.

De Amerikaanse belastingbetalers worden gedwongen om deze miljoenen verslindende heksenjacht tegen Dotcom te financiëren in deze – in feite – achterhaalde belangenstrijd. Als het octrooirecht en het auteursrecht worden afgeschaft, zal dat zorgen voor een enorme verandering in het medialandschap. Maar Dotcom of niet, deze veranderingen zijn allang ingezet en zagen dagelijks aan de verschillende poten van de internationale media- en amusementsindustrie.

6 REACTIES

 1. Wat vooral opvalt is dat de overheidsmachine zich eigenaar waant van het fysieke lichaam, de intellectuele capaciteiten en de geestelijke vermogens van burgers.

  Het fysieke lichaam en intellect: Belastbaar.

  Intellect: Vruchten van intellectuele inspanningen / intellectueel eigendom: Belastbaar.

  Geestelijke vermogens: Vruchten van creatieve inspanningen. Belastbaar.

  Da’s best lastig… en een onnodige belasting. Een oplossing is om ‘de naastenliefde te bedrijven’. Want dan wordt ‘het’ niet voor de poen gedaan en valt er niets te belasten.

  John [3] reageerde op deze reactie.

 2. Pardon, kleine gedachtesprong:
  “Het fysieke lichaam en intellect: Belastbaar.”

  Inkomen uit loondienst of winst als ondernemer. Sjouwen, sleutelen, oplossingen voor technische problemen zoeken etc.

 3. @Nico [1]:
  Mensen die in het kader van mantelzorg en participatiemaatschappij, buren of familieleden helpen, worden met terugwerkende kracht belast, omdat er gewoon vanuit wordt gegaan dat ze ervoor betaald krijgen.
  Ik las van een bejaarde vrouw die haar zieke man verzorgde, en een acceptgiro kreeg van bijna €35.000 (was ook bij een of ander actualiteitenprogramma).
  Regels zijn nou eenmaal regels.
  En als jij geen geld verdient met wat je doet, terwijl dat wel zou kunnen, dan is dat jammer voor jou.

  Nico [4] reageerde op deze reactie.

 4. @John [3]: Belasting (lees afpersing) is effectief geregeld; er is sprake van een omgekeerde bewijslast. Dus een belastingdienst kan met de natte vinger ieder willekeurig inkomen vaststellen en een aanslag verzenden, waarna een burger die het daar niet mee eens is de last opgelegd krijgt om te bewijzen dat hij dat inkomen NIET heeft gegenereerd. En hoe doe je dat? Het is een vorm van tirannie.

  Stel je voor dat je benadert wordt met de valse beschuldiging: Jij hebt die en die vermoord! En dat je dan je onschuld moet gaan bewijzen. Met wat mazzel heb je een alibi, maar voor hetzelfde geld was je lekker met je hond aan het wandelen in een natuurgebied.

  Naastenliefde strafbaar maken door erfenissen, schenkingen en hulp in natura (over en weer) af te straffen met een belastingaanslag is toch wel erg bizar… Het is meer de tactiek van een bloedzuiger of piranha: “Je bestaat? Mooi, dan ga ik mezelf op je storten en mezelf volvreten. Ongeacht of ik aandoeningen of gebrek in je lichaam annex leven achterlaat.”

  John [6] reageerde op deze reactie.

 5. Overigens vreten piranha’s zelfs botten op. Ze laten alleen de schedel over. Op eenzelfde manier blijft tijdens de activiteiten van belastingambtenaren vaak niets meer over van morele normen bij het weerloze doelwit. Het ‘recht’ van de sterkste en/of sluwste regeert…

  Anders uitgedrukt is het aan te raden ervoor te zorgen dat er simpelweg niets te halen valt. Totdat voor iedereen overtuigend duidelijk is dat je niet lastiggevallen dient te worden. Op geen enkele manier.

 6. @Nico [4]:
  Ik heb 18 jaar lang 70 of 80 uur per week gewerkt.
  Als ik uitreken hoeveel belasting ik in die tijd heb betaald, zou ik daar nu van met pensioen kunnen.
  Nu zit ik echter werkloos thuis, heeft de overheid het geïnde belastinggeld er op de meest achterlijke wijze doorgedraaid, en zit ik thuis, omdat ik te duur ben ten opzichte van oost europeanen.
  En straks moeten er nog tientallen miljoenen ‘Vluchtelingen/immigranten’ opgevangen worden, want we hebben ze nodig als arbeidskrachten.
  Dus dat vluchtelingenidee hebben ze nu laten varen.

Comments are closed.