Een recordaantal van 5,5 miljoen mensen in het Verenigd Koninkrijk werkt nu voor zichzelf. Meer british-entrepreneurdan 99% van die bedrijven staan te boek als ‘klein’ – dat wil zeggen dat ze minder dan 50 mensen in dienst hebben. 76% heeft alleen een eigenaar die niemand anders in dienst heeft. De cijfers van het Department for Business, Energy and Industrial Strategy, onderstrepen de groei van het aantal ZZP’ ers in de UK.

Het omvat iedereen van techkids die de volgende Google of Apple kunnen zijn tot consultants en verkopers tot loodgieters en electriciëns. En natuurlijk het toenemende aantal zelfstandigen dat werkt via share-economie diensten als Uber, JustEat, eBay en Airbnb. Deze bedrijven maken een stormachtige groei door. Ze produceren niets en hebben geen personeel maar werken met technologie en een leger van kleine ondernemers en onafhankelijke handelaren.

Het rapport toonde dat er nu 1,3 miljoen bedrijven zijn met personeel en 4,2 miljoen zonder.  Sinds 2010 is dat aantal met meer dan een miljoen gegroeid. Adam Marshall directeur generaal van het Britse Chambers of Commerce, zei: ‘It’s great that the UK remains a fantastic place to start a business, and that we’re seeing more firms making the leap from start-ups to larger firms. ‘The challenge now, at a time of transition and change, is to ensure the best possible environment for businesses to invest, recruit and grow.’

Een onderzoek door McKinsey Global Institute meldde dat er nu 30% – en groeiend – als zelfstandige werkt in de VS en Europa. ‘The majority of independent workers in all countries participate by choice,’ zegt Susan Lund, partner bij het McKinsey Global Institute.

In Nederland waren er begin 2016 ruim 1 miljoen zzp’ers. Van de 1 miljoen is 62% man en 38% vrouw. Het aantal zzp’ers met een baan in loondienst naast een onderneming is ca. 15%.  Jaarlijk starten er tussen de 120.000 en 140.000 Nederlanders een onderneming. Hoewel er jaarlijks wel een aardig aantal afvalt, stijgt de totale hoeveelheid zzp’ers toch cumulatief gemiddeld met 40 tot 50.000 personen per jaar.

 

6 REACTIES

 1. Hoe moeten we deze ontwikkeling volgens de schrijver interpreteren?

  • Voorbeeld van de gestage afbraak van het traditionale werkgever / werknemer model en de verzelfstandiging van het werkende individue. Verder de vitaliteit van het Verenigd Koninkrijk dat door eurofielen na de Brexit economisch gezien afgeschreven werd.

 2. Kleine zelfstandigen (ZZP’ers) passen goed in het doel van Vrijspreker ‘een maatschappij waarin iedereen soeverein is’.

  Hoewel werk als ZZP’er niet altijd een vetpot is en overheidsmachines zich er nogal mee bemoeien, is het een feit dat een ZZP’er heel anders in het leven staat dan een loonslaaf of bestuurder. Hij heeft de vrijheid zijn eigen beslissingen te nemen en de verantwoordelijkheid om dat goed te doen. De gevolgen van fouten zijn direct merkbaar, de vruchten van goede beslissingen ook. Hoe meer zelfstandigen, hoe beter. Bovendien, als kleinambacht toeneemt, neemt werkloosheid af.

 3. ik mis een beetje duiding. het is alsof scribent kijkt naar een tijger in een dierentuin en dan concludeert hoe een tijger zich normaliter gedraagt.

  ben geen kenner van de UK, maar het is vast niet veel beter dan in NL, waar:
  – verplichte pensioenafdrachten (van jong naar oud) mensen tot zzper nopen (dan heb je daar geen last van, totdat men dat ook verplicht uit ‘ solidariteit’ )
  – rigide ontslagbescherming die voorkomt dat een vaste baan wordt aangeboden. waarom bestaan er eigenlijk uitzendburos?
  – belastingvoordeel niet voor loonslaven is maar voor bedrijfjes/zzpers
  – 50plussers exorbitant duur zijn voor bedrijven vanwege allerlei regelgeving dus die gaan maar voor zichzelf beginnen als ultimum remedium.
  enz.

  Nico [6] reageerde op deze reactie.

 4. @Hijseenberg [5]: Goede constatering. Voor een inschatting moet je alle variabelen in beeld hebben.

  Mijn vorige reactie was te kort door de bocht en bevatte een bewuste fout om eens te zien of dat iemand opviel. Iemand die soeverein is functioneert weliswaar zelfstandig, maar is uiteraard niet geregistreerd als ZZP’er en als zodanig onderworpen aan wetgeving.

  De vrijheid en verantwoordelijkheid van een ZZP’er kan op verschillende manieren uitwerken. De één werkt als vermomde loonslaaf (fictieve dienstbetrekking) en is zelfs niet in staat zijn eigen werkplanning te maken. De ander gebruikt zijn vrijheid om bijvoorbeeld meer voor zijn gezin en/of leefomgeving te kunnen betekenen.

  Gezien vanuit het perspectief van de overheidsmachine zijn ondernemingen met bestuurders en loonslaven makkelijker te observeren en reguleren dan allemaal losse ZZP’ers. Dat is een nadeel van de uniforme aanpak. In de praktijk kun je sommige mensen rustig ‘laten schuiven’, terwijl anderen maar beter in de gaten gehouden en beteugeld kunnen worden. Wie tegen een mensenmassa aankijkt zonder mensen op individueel niveau te kennen, probeert een zo goed mogelijke werkmodus ‘one size fits all’ te vinden. Om die reden is het misschien best interessant om eens te horen waarom de overheidsmachine het werken als ZZP’er tegenwoordig kennelijk onder druk zet. Op welke misstanden reageert men en waarom is men niet duidelijker over deze beweegredenen?

  Enfin. Rondom de term ZZP hangt een kluwen van overwegingen die vanuit verschillende perspectieven bekeken kunnen worden.

Comments are closed.