Blockstack is bezig met het ontwerpen van een alternatieve browser die aangedreven wordt door de blockchaintechnologie – bekend van Bitcoin. Union Square Ventures en Y Combinator blockchaininvesteerden in deze startup. Muneeb Ali, CTO en mede-oprichter, sprak tijdens TEDxNewYork over ‘een internet dat niet kan worden gecensureerd. Deze toepassing ontneemt de macht van grote bedrijven en overheden op internet en geeft het aan de mensen terug.’ 

Het eerste product van Blockstack was Onename, een gedecentraliseerde identiteitsdienst. Blockstack’s medewerkers komen uit de (IT) industrie en van universiteiten en ze werken volgens het open-source principe. Decentraliseren is hier key, van apps, programma’s tot en met een compleet nieuw internet.

Het censureren zoals Facebook, Twitter en overheden (o.a. Turkije, China) momenteel doen, is verleden tijd als het blockchainmodel succesvol doorzet. Ryan Shea van Blockstack: ‘De door gebruikers gegenereerde data wordt niet in databases opgeslagen maar komen op eigen cloudsites als bijvoorbeeld Dropbox. Er is geen enkel bedrijf – en dus geen controle en censuur – in het midden.’

Meer over Blockstack en hun blockchaintechnologie op hun website.

 

 

10 REACTIES

 1. Mocht dit werkelijk slagen, wat mijn zegen heeft, dan zal er onherroepelijk een ” war at Blockstack ” ontketend worden. daar ben ik zeker van…

 2. Maidsafe is er ook waarbji er, als ik het goed begrijp, geen servers meer nodig zijn maar alle data gedentraliseerd wordt opgeslagen op alle computers verbonden met het Maidsafe netwerk. Je verdient er nog munten mee ook!

  Als iemand mij kan uitleggen hoe Maidsafe, Namecoin en Blockstack zich tot elkaar verhouden en mogelijk met elkaar kunnen samenwerken, zou ik dat toejuichen. Het lijkt erop dat Blockstack de browser decentraliseert, Namecoin de DNS en Maidsafe de hele server architectuur. Als dat zo is zou het allemaal tegelijk kunnen.

  John [4] reageerde op deze reactie.

 3. @Keinstein [2]:
  Ik begrijp niet wat er opgeslagen moet worden bij een browser, wat je ook niet op je eigen computer op kunt slaan.

  Maar als je er munten mee kan verdienen, die je in kunt wisselen tegen andere munten (geld dus), dan gaat het dus ook geld kosten om maidsafe te gebruiken.
  Je slaat in feite andermans data op.
  Je weet alleen niet wat, of van wie.
  Maar waarom niet zelf je eigen data versleuteld opslaan op een HD?

  Keinstein [6] reageerde op deze reactie.

 4. @John [4]: Al je Google searches zijn bij Google bekend, waarschijnlijk ook naar welke Internet pagina’s je gaat. Die data komt allemaal bij de overheid terecht. Als je browser data decentraliseert wordt het niet meer bij 1 partij opgeslagen en daarmee wordt het de overheid moeilijker gemaakt om deze data te verzamelen en op basis daarvan profielen op te stellen.

  John [7] reageerde op deze reactie.

 5. @Keinstein [6]:
  Wat dus impliceert dat alles wat je doet opgeslagen moet worden, om je internetervaring optimaal te maken.
  Maar er zijn zoekmachines die niks opslaan.
  Hoeft ook niet, want ik wil alleen de zoekresultaten.

  Als iedereen eraan meedoet, kunnen we ons eigen internet maken, bijvoorbeeld een mesh wifi netwerk.
  Een alternatief communicatiesysteem kun je bijvoorbeeld met Serval mesh opzetten, buiten internet en telefoonproviders om.
  Hoe meer mensen meedoen, hoe succesvoller het wordt.

 6. Mag ik dan als eerste BS roepen?
  Het huidige internet wordt misschien gedomineerd door een paar grote partijen, maar er is niemand die de mensen daartoe dwingt.
  Blockstack is imo gewoon een commerciële onderneming die met stemmingmakerij probeert klanten te werven.
  Dar mag, maar je hoeft er niet in te trappen.

 7. @dZvZtKm [5]:
  Zijn er genoeg IP-adressen voor iedere internetaansluiting in de wereld?
  Volgens mij delen veel mensen een IP-adres zonder dat ze het weten.

Comments are closed.