De Amerikaanse internetgigant Yahoo heeft voor een geheime dienst in de VS honderden miljoenen inkomende e-mails 
 van zijn klanten doorzocht,meldt het persbureau Reuters op gezag van drie ingewijden.              
                    
 De Amerikaanse regering zou opdracht hebben gegeven om e-mails te scannen voor diensten als de FBI en de NSA.  
 Yahoo zou voor dat doel een speciaal zoekprogramma hebben ontwikkeld.    
                    
 Naar welke informatie de geheime dienst precies op zoek was,blijft onduidelijk. Voor de directeur internetveiligheid  
 van Yahoo was de kwestie aanleiding om zijn ontslag in te dienen,zegt Reuters. uit TT

Wat moeten we hier nog aan toevoegen, hoe zo betrouwbare overheid, als je niks te verbergen hebt etc. Stiekem en zonder enige recht-vaardiging, want je maakt mij niet wijs dat dit binnen de (eigen) regels en wetten valt.

1 REACTIE

 1. Hierbij moet opgemerkt worden dat in de loop der eeuwen alleen de vorm (technologie) is veranderd.

  Kennelijk is tijdens het vroegere Assyrische rijk de geheime dienst uitgevonden, de ‘ogen en oren van de koning’. Undercover operaties, informanten, dat soort methoden. Daaruit is de theorie van ‘het boze oog’ en de ‘alwetende god’ (annex koning) voortgekomen, want mensen vroegen zich soms verbaasd af hoe het nu toch kwam dat de koning of zijn dienaren aan bepaalde informatie kwamen. Over wat men had gedaan of zelfs met welke gedachten men rondliep.

  Daar is niets aan veranderd. Vanaf een bepaald moment in ons leven (vooral nadat wij Europa verlieten) hebben wij te maken gehad met mensen die als infiltranten op ons af kwamen en/of kennelijk als undercover agent op ons af waren gestuurd. Het was best interessant hoe deze mensen probeerden ons bepaalde uitspraken te ontlokken of soms overenthousiast waren en probeerden onze gedachten in een bepaalde richting te sturen. Ook het spel van elkaar uitproberen en misleiden was interessant. Neveneffect is dat we simpelweg niemand konden vertrouwen, dus alleen een werkelijk ontspannen praatje konden maken als we in de auto stapten en eens in een andere regio (waar men ons niet kende) gingen neuzen…

  Wie toetsen op zijn PC indrukt moet erop bedacht zijn dat die informatie vanaf dat moment op allerlei punten onderschept kan worden. Dat geldt voor datanetwerken, email providers, websites, maar ook voor PC’s die gestolen of in beslag genomen kunnen worden. Wil je werkelijk privacy en vertrouwelijkheid, dan blijven er maar weinig mogelijkheden over wanneer de interesse van de overheidsmachine eenmaal is gewekt. Dat weten we uit eigen ervaring. Want ook observeren en volgen kan behoorlijk irritant zijn. Vooral als je weet dat je moreel goed zit en met een repressief of anderszins ziekelijk regime te maken hebt.

Comments are closed.