gale boetticherRTL maakte deze week bekend dat Zwarte Piet van de buis wordt gehaald. Dat is jammer, maar niet verrassend. Zwarte Piet gaat langzaam verdwijnen.

Een relatief klein groepje actievoerders is de afgelopen jaren in verzet gekomen tegen Zwarte Piet. De kindervriend zou racistisch zijn, aangezien hij de ‘slaaf’ van de blanke Sinterklaas is. Bovendien zou Zwarte Piet zorgen voor pestgedrag.

Hoewel de overgrote meerderheid van de Nederlanders Zwarte Piet wil behouden, wint het groepje actievoerders toch aan terrein. Het besluit van RTL is slechts de meest recente overwinning in een lange zegereeks.

Hoe komt het dat deze minderheid haar zin krijgt? Het antwoord op die vraag is heel simpel: zij strijdt voor verandering, terwijl het grootste deel van de mensen slechts voor behoud is.

Je kunt het debat over Zwarte Piet zien als een onderhandeling. Daarin kom je meestal ergens in het midden uit. Dat gaat nu ook gebeuren: tegenstanders willen af van Zwarte Piet, voorstanders willen hem behouden, dus wat krijg je dan als uitkomst: een blanke Piet met zwarte roetvegen.

Dit lijkt een redelijk compromis, maar de facto betekent het alsnog een einde aan Zwarte Piet. Een Piet die niet zwart is, is geen Zwarte Piet.

Voorstanders kunnen Zwarte Piet alleen behouden als zij ook voor verandering gaan pleiten, maar dan de andere kant op: door te pleiten voor een zwartere Zwarte Piet die daadwerkelijk op een slaaf lijkt, met een ketting aan zijn benen en grote oorbellen.

In de onderhandeling die het nationaal debat heet, kun je dan als compromis uitkomen op het huidige uiterlijk van Zwarte Piet. Hij gaat niet een stuk meer op een slaaf lijken, maar hij wordt ook niet minder zwart. Dat is in dit geval een ‘redelijke’ uitkomst.

Om meerdere redenen is zo’n scenario onwaarschijnlijk en onwenselijk, en dus gaat Zwarte Piet zoals we hem kennen verdwijnen.

Mensen die alleen pleiten voor behoud, die verliezen uiteindelijk altijd. Dat is ook de reden waarom onze maatschappij continu blijft veranderen, en conservatieven meestal verliezen van progressieven.

Gale Boetticher

16 REACTIES

 1. Je moet helemaal niet aan onderhandelingen beginnen met een groepje actievoerder.

  Partijen als DENK, debielen als Sylvana Simons en Quincy Gario zijn een gevaar voor onze samenleving. Deze racisten moet je mijden als de pest en dienen opgesloten te worden in de diepste kelders die wij in Nederland hebben. O ja, sleutel weggooien.

 2. ZOVEEL MOGELIJK DELEN ALSJEBLIEFT, ALVAST BEDANKT NAMENS ZWARTE PIET!
  ALLE RTL ZENDERS WORDEN VOORNAMELIJK DOOR UNILEVER GESPONSORD. RTL HEEFT ZWARTE PIET IN DE BAN GEDAAN, ALS WIJ RTL EN UNILEVER NOU EENS IN DE BAN DOEN?!
  Zet de tv op zwart, zet gezellig de radio aan, doe een spelletje of struin het internet af. En google welke merken onder Unilever vallen en vermijdt deze te kopen!

  saathoff [3] reageerde op deze reactie.

 3. Er is helemaal geen discussie, of onderhandeling over welke Piet ook, er zijn berichten v/d MSM, en het gros die alleen daar naar kijkt/luistert die slikt het voor zoete koek.
  Zijn te afgeleid, druk, of schijterig om Überhaupt er iets van te vinden.
  De bazen/elite van de MSM hebben er een doel mee, en dat is nog meer verdeeldheid onder de mensheid kweken, of afleiding van belangrijkere zaken, of iets dergelijks.

 4. Wat GGZ-patienten als Sylvana Simons en Quincy Gario missen is dat zwarte piet juist de leuke is van het duo (als er niet meer pieten zijn). Sinterklaas is de boze ouwe man waarvoor je als (klein of groot) kind maar beter kan oppassen. Kijk zelf maar: https://youtu.be/CC7KzRBmcOY?t=7m30s

 5. Als het inderdaad zo is dat de progressieven altijd hun zin krijgen en de conservatieven altijd bakzeil halen, dan is het politieke schip waarmee in NL gelaveerd wordt wat onevenwichtig. Kijk maar eens hoeveel politieke partijen er aan de linker- en rechterkant zitten: afbeelding.

  Sturen de links-progressieve krachten een kant uit, dan is er alleen rechts-conservatief om ze wat af te remmen. Maar er is onvoldoende rechts-progressief om tegenvoorstellen te doen die ook progressie impliceren. Misschien dat een partij als de LP rechts-progressief genoemd kan worden?

  Links is niet altijd slinks en rechts niet altijd rechtvaardig.
  Progressie en innovatie is goed, maar ook moet het goede met zorg geconserveerd worden.

 6. Voor mij blijft Zwarte Piet tot aan mijn dood Zwarte Piet. Dat is een onderdeel van mijn cultuur. Ik ben een blanke oude man 56 jaar en al lang niet meer thuis in deze volkomen achterlijke zeikerige maatschappij van gekwetsten.

 7. ach…wanneer je er mensen mee kwetst..waarom daar mee doorgaan..Alle kindertjes zijn er zo aan gewent die staan helemaal open ongekleurd in hun blik naar de wereld…tja…

 8. Zwarte Piet moet weg en plaatsmaken voor een blanke Piet? En dat willen gekleurde mensen afdwingen? Het is even verwarrend dat gekleurde mensen willen dat een gekleurde zwarte Piet plaats maakt voor een blanke Piet, maar voordat mensen terugkomen op deze heel domme zelfdiscriminerende actie zou ik zeggen, “onmiddellijk doen!”….Dit is een uitgelezen kans, één om met beide handen aan te grijpen, zulke kansen komen niet vaak voorbij dat een zwarte een blanke moet worden.

 9. Het argument pesten van kinderen wordt gebruikt voor afschaffing van Zwarte Piet. Kinderen worden ook gepest als ze rood haar hebben, een beugel of een bril dragen, scheel zijn enz.
  Moeten we die dan ook maar afschaffen?
  Pak goddomme de bron eens aan, het pesten!

 10. Wat een flut artikel, trouwens ? De echte reden is al een tijdje duidelijk: RTL heeft Zwarte Piet van de buis gehaald omdat ze gefinancierd worden door Bertelsmann Online (bol.com) en de tyfusnazi Georg Soros. Die twee hebben dus krenten in de pap te brokkelen bij RTL4, en DUS heeft RTL4 beslist om Zwarte Piet te elimineren. De nazi Soros heeft met zijn vermogen ook al de miljoenen “vluchtelingen” ofwel islamitische invasoren binnengehaald onder het mom van open grenzen, voor zijn eigen gewin voor als de bom barst in Europa, en hij ziin eigen vermogen opkrikt als de Euro onderuit gaat.

  Uitkijken voor die verkankerde tyfusnazi en vriendjes nog van Adolf Hitler, die Georg Soros dus!!!

 11. De ware reden waarom Zwarte Piet moet verdwijnen wordt hier helaas nog niet genoemd, maar moet gezocht worden in het bestaan van een geheim genootschap bestaande uit ambtenaren, politici en ‘wetenschappers’ voor wie ‘Nederland Gidsland’ nog de allerhoogste prioriteit heeft. Onze reputatie van ‘anti-koloniaal’, anti-racistisch’ enz is van het allergrootste belang bij de sollicitatie naar de zeer goed betalende functies in internationale organisaties. Bijv,bij de organisaties die zich met ‘ontwikkelingssamenwerking bezig houden en wij coryfeeën zoals Jan Pronk, Eveline Herfkens en Ad Melkert hebben mogen leveren; dit kan alleen als Nederland een aanzienlijke bijdrage aan de ‘ontwikkelingspot’ levert en niet te veel vragen over corruptie en andere ‘nare’ zaken stelt. Overigens is het proces tegen Wilders’ van hetzelfde laken een pak’. Ook Wilders is immers een permanent gevaar voor het ophouden van de reputatie Nederland Gidsland’.

 12. Dat geval zwarte piet word misbruikt door lieden die HUN cultuur, normen en waarden in Nederland willen invoeren.
  Zij worden geholpen door die politiek correcten die altijd uit de linkse kerk komen en hun motto is: Weg met ons.
  Die politiek correcten zijn zeer behulpzaam, ene Relus ter Beek PVDA piste ook in zijn jonge jaren, het van Heutz monument er onder.
  Relus heeft nooit in het leger gezeten maar werd toen onder Wim Kok ook PVDA, minister van defensie.
  Relus ter Beek, Wim Kok, Joris Voorhoeve zonden onze soldaten met aangepaste wapens, kleinere loop op de pantserwagens naar Joegeslavië.
  De rest weten we. 🙁
  Nooit opkomen voor eigen cultuur, normen en waarden!
  Altijd maar buigen en thee drinken, pappen en nathouden!

 13. Wanneer men eens wat verder zou kunnen kijken dan haar,zijn Hollandse neus lang is, zie je dat het om zeep helpen van “Zwarte Piet” EN uiteraard daaraan gerelateerd “Sinterklaas” heel goed uitkomt in het plaatje van de New World Order lovers, die EEN WERELD RELIGIE willen scheppen.

  Daar past de “feestdag” van Sinterklaas en zijn verdwijnend “Zwarte piet” vriend totaal niet tussen, zodat er nog maar 1 feestelijke gelegenheid in December overblijft op een globale schaal.

 14. Dat er inderdaad plannen bestaan om Zwarte Piet en het hele Sinterklaasfeest te laten verdwijnen wordt bevestigd door een NRC internet artikel ‘Heimelijk Onderzoek eenvijfde wil andere Zwarte Piet.’ Hier blijkt dat er vanuit het min.van Sociale zaken elk jaar een ‘heimelijke’ enquete wordt gehouden om het ‘draagvlak’ voor Zwarte Piet te meten. Men moet dit zien in het kader van andere gebeurtenissen, bijv. de pogingen om het woorden allochtoon en autochtoon te laten verdwijnen. Dit wijst er op dat we zijn beland in een ‘progressieve dictatuur’ waar men van bovenaf de publieke opinie ‘bewerkt’ om deze dictatuur definitief te vestigen.

 15. Het ‘minder,minder’ proces tegen Wilders, de kwestie ‘Zwarte Piet’ en het in de ban doen van woorden en uitdrukkingen zijn allemaal symptomen van een ‘rottend’ systeem dat uiteindelijk in elkaar zal storten. hoe eerder, hoe beter!

Comments are closed.