oplichterOp zich zit onze democratie op landelijk niveau niet zo heel erg ingewikkeld in elkaar. De regering regeert, de kamer controleert. Zo eenvoudig is het. Dus de regering neemt beslissingen, en de kamer kijkt vervolgens of die beslissingen volgens haar wel de juiste zijn. En in het geval van wetgeving mag ook de eerste kamer er nog een keer naar kijken. Dan heb je als tweede kamer natuurlijk wel de juiste informatie nodig, anders valt er weinig te controleren. Vandaar ook dat het verkeerd informeren van de kamer gezien wordt als een ‘politieke doodzonde’.

Uiteraard heeft zo’n doodzonde geen enkele consequentie voor de betreffende minister, behalve dan dat hij wellicht wat eerder van zijn wachtgeld mag genieten. Maar dat hebben ze nu eenmaal zo afgesproken onder elkaar. Dus wie zijn wij, eenvoudige burgers, om daar over te zeuren?

Naar nu blijkt is de regering onder leiding van Mark Rutte doelbewust bezig om de kamer onvolledig te informeren, zoals het netjes heet. Voorliegen zou je het natuurlijk ook kunnen noemen, maar dan spreek je met die zo gevreesde onderbuik, en dat moeten we niet willen met z’n allen.

Wat is er aan de hand? Brussel is al aan het voorsorteren op het associatieverdrag met de Oekraïne. De vrije handel met dat intens corrupte land moet zo snel mogelijk beginnen, waardoor men besloten heeft om hier en daar wat door de vingers te zien. Volgens de junta (he, bah, toch weer die onderbuik aan het woord) van Mark Rutte heeft dat allemaal niks met het associatieverdrag te maken, en zo valt ook te lezen in een briefje aan de tweede kamer. Het kleine probleem van dat briefje is dat een ambtenaar, waarschijnlijk in zijn haast om voor de files thuis te zijn, een verkeerde versie heeft gestuurd naar de kamer. Een versie waarin letterlijk de volgende tekst te lezen is:

Besloten gedeelte van de standpuntbepaling dat niet naar het parlement gaat.

Oeps. Het kabinet bepaalt dus een standpunt, maar besluit doelbewust slechts een gedeelte van de overwegingen naar het parlement te sturen. Een schoolvoorbeeld van de ‘politieke doodzonde’. Vandaar ook dat de gelijkgeschakelde pluriforme media moord en brand schreeuwen, de Telegraaf haar chocoladeletters uit het vet heeft gehaald en alle nieuwsrubrieken over elkaar heen vallen. Om maar niet te spreken van de gigantische woede die parlementariërs van alle partijen ten toon spreiden.

Als u dat allemaal gemist heeft, wie weet kan het nog komen. Elke gezonde democratie heeft immers een pers als hard blaffende en desnoods bijtende waakhond, nietwaar?

Bron: http://925.nl/archief/2016/11/16/regering-stuurt-per-ongeluk-geheime-informatie-door-aan-kamer-geheimhouding-blijkt-normaal/

7 REACTIES

 1. Koenders: ‘Dit mocht de Kamer eigenlijk niet weten’

  Minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders, heeft de Tweede Kamer per ongeluk een document gestuurd waarin ‘geheime’ informatie staat.

  De brief aan de Kamer gaat over Europese steun aan Oekraïne.

  CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt tweet vandaag dat Koenders in het document schrijft: “De onderstaande punten worden niet aan het parlement gezonden.” Daaronder zou Koenders de punten uit de doeken hebben gedaan. Waardoor het parlement de punten dus wél las, omdat de minister ze per ongeluk naar de kamer stuurde. Lees de brief hier.

  Bron: https://www.powned.tv/artikel/koenders-dit-mocht-de-kamer-eigenlijk-niet-we

  Link naar PDF-bestand:
  https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/detail?id=2016D43759&did=2016D43759

  En nu maar hopen dat in de 2e kamer de pleuris uitbreekt.

  ratio [7] reageerde op deze reactie.

 2. De intense corruptie verklaard een hoop over de vriendschap tussen de regeringsleoders.

 3. De politieke doodzonde van het ‘onvolledig of onjuist informeren’ kom je op allerlei fronten tegen. Ouders doen het naar hun kinderen, overheidsdienaren naar burgers, banken naar klanten (wie had bijvoorbeeld gedacht dat er een zwendel genaamd fiduciair geld bestaat?)

  De enige manier om daar omheen te komen is zelf je huiswerk doen. Nooit geloven wat een ander zegt, alle details zelf checken. Uiterst saai, vermoeiend en frustrerend. Vooral omdat er veel te vaak achter de meest ‘onschuldige’ dingen wel weer een adder onder het gras blijkt te zitten of een spelletje gespeeld blijkt te worden.

 4. beste Maserati Teun [4]: Of de pleuris uitbreekt weet ik niet, maar het wordt wel een spektakel. De PvdA en de VVD fracties staan voor een lastige keuze, ze willen de komende maanden zoveel mogelijk cadeau’s uitdelen. De VVD wil de 51 zetels halen. Bovendien willen de PvdA en de VVD niet graag dat de referendum uitslag het centrale thema tijdens de verkiezingen gaat worden. D66 staat ook in dubio. Hun Europese doelstelling komt in gevaar als er veel discussie ontstaat over het referendum.

  Als een kabinet valt, zou er ook een onderzoek kunnen volgen en dat wenst men ook niet bij dit thema.

  Het zou zo maar eens kunnen zijn dat er uiteindelijk geen consequenties getrokken gaan worden. In ieder geval niet vandaag. Wilders gaat vandaag schitteren als zelden tevoren. Van die kant is spektakel gegarandeerd.

Comments are closed.