minderHij was de laatste tijd vaak in het nieuws: de Boze Witte Man (BWM). Een illuster persoon die op meerdere continenten schijnt te vertoeven, en waarvan politici en journalisten blijkbaar heel graag willen weten wat hij nou precies wil.

De BWM is niet te verwarren met de eveneens veelvuldig in het nieuws zijnde Verwarde Man (VM). Hoewel die laatste in sommige gevallen óók een BWM is, het is dus allemaal enigszins verwarrend voor nieuwsvolgend Nederland. De BWM is dan ook nog vaak een vrouw, en als klap op de vuurpijl uit hij zijn boosheid in de meeste gevallen ook nog eens helemaal niet op een boze manier. Het gillen, schreeuwen en stampvoeten laat de BWM (m/v) graag aan lieden uit het linkse spectrum over.

De BWM heeft volgens de bekende media en politici nogal wat op zijn kerfstok. Zo zorgde hij voor de Brexit, de verkiezing van Trump in de VS en de onstuitbare opmars van mensen als Geert Wilders, Marine le Pen en Frauke Petry in de peilingen. Reden genoeg dus om te willen weten wat hem nu toch allemaal drijft. Want we hebben het toch goed met z’n allen? Wat maakt die BWM nou zo boos?

Politici van alle kanten proberen om te achterhalen wat de BWM drijft. Om daar vervolgens antwoorden op te formuleren in hun verkiezingsprogramma’s, zodat ze op de stem van die BWM kunnen rekenen. Tijd dus om die politici eens een beetje op weg te helpen, en inzicht te geven in wat die BWM nu écht drijft.

Eigenlijk is dat allemaal niet zo heel erg ingewikkeld. De BWM ziet gewoon hoe politici en hun handlangers de boel totaal in het honderd hebben laten lopen, en het dankzij hun prima salarissen en arbeidsvoorwaarden vanuit hun ivoren torentjes in de witte randgemeenten niet eens meer zien hoe slecht het gaat.

De BWM ziet dat de Europese eenwording uitdraait op een drama, stemde daarom tegen de Europese grondwet toen hem de kans werd geboden, en werd daarna een oor aangenaaid doordat politici die grondwet als ‘verdrag van Lissabon’ toch invoerden. De BWM vroeg niet om de introductie van de Euro als vervanging van de gulden, maar kreeg hem toch. Hij weet wat 2,20371 betekent, en gebruikt dat getal nog wel eens. Om zich dan wezenloos te schrikken van wat een litertje benzine, een pakje shag of een biertje in de kroeg tegenwoordig kost.

Hij weet dat hij met een snip (dat was honderd gulden) een kar vol boodschappen kon halen bij de Albert Heijn, terwijl hij nu met 40 Euro een lullig mandje bij de Aldi kan vullen.

Hij heeft altijd netjes gespaard voor zijn pensioen, en krijgt nu te horen dat die centen helaas verdwenen zijn, en dat hij moet inleveren. Van zijn eigen spaargeld! En uiteraard nog even wat jaartjes extra moet doorwerken in een baan die hij hoogstwaarschijnlijk niet meer heeft, want die geweldige economie heeft nogal wat mensen buiten het arbeidsproces geplaatst. En helaas, al die goedbedoelde regeltjes om hem te ‘beschermen’ zorgen er voor dat geen werkgever hem nog een vast contract durft aan te bieden. En nu wordt hem de mogelijkheid om dan maar als ZZP-er aan de slag te gaan ook nog ontnomen.

De BWM ging vroeger gezellig de stad in om te winkelen. Dat doet hij niet meer, omdat hij het niet meer kan betalen, of omdat de aanblik van al die lege winkelpanden hem pijn doet. Of omdat hij het parkeergeld van vijf euro per uur nog steeds omrekent. 2,20371, weet u nog? En bovendien is die stad helemaal zo gezellig niet meer. Er wordt naar zijn vrouw en dochters gesist, ze worden hoer genoemd, en als je niet uitkijkt wordt je zo voor de sokken gereden door een aso op een scooter.

In zijn woonwijk heeft de BWM het ook zien gebeuren. Die eerste gastarbeiders, och, die probeerden er nog wat van te maken. De Spanjaarden, de Grieken, de Italianen, de Indo’s, de Vietnameze bootvluchtelingen, de Chinezen, de Surinamers. Hij heeft ze zien komen en gaan. En had er geen moeite mee. Ze integreerden, openden een restaurant, scoorden in het Nederlands elftal en je had er geen last van. De BWM begon zelfs de knoflook wel te waarderen.

Maar toen kwamen de Islamieten. En daar was wat anders mee aan de hand. Die bouwden een moskee, de katholieke buurtschool moest opeens een islamitische school worden, ze openden belwinkeltjes, waren tot laat op straat, en hun kinderen zorgden voor enorm veel overlast. Die de BWM iedere week bij opsporing verzocht van kwaad tot erger ziet gaan.

En dan natuurlijk de huizenmarkt. Juichend werd ieder jaar door een makelaar in een iets te glimmend pak met iets te foute schoenen verteld dat de huizenprijzen zo lekker stegen. En dat was goed, volgens het foute pak. Terwijl de BWM er hier en daar zeker van profiteerde wist hij ook wel dat woonruimte toch echt een eerste levensbehoefte is. En een prijsstijging van een eerste levensbehoefte is natuurlijk helemaal geen goed nieuws. Ook niet als je het verkoopt met een glad verhaal.

De BWM hoorde als sinds de wederopbouw over woningnood. En hij ziet dat die nood er nog steeds is. Zestig jaar lang roepen dat er nood is en nog steeds geen oplossing, ondanks Purmerend, Almere en Lelystad, en al die lelijke Vinex-wijken. Terwijl overal de ghettovorming erger wordt en er complete wijken te boek staan als no-go area. De BWM heeft daar zo zijn mening over, en ziet dat zijn kinderen tien jaar op een wachtlijst moeten staan voor een huurwoning die de asielzoeker na een paar weken wachten met voorrang krijgt.

Hij ziet dat er een baantje voor een vertrouweling van Mark Rutte wordt gemaakt in de vorm van een minister voor wonen, en ziet ook dat er talloze bouwvakkers met een Schultenbrau in de hand werkloos thuis zitten. En hij snapt dat dat niet klopt, ook al profiteert hij zelf natuurlijk ook van zo’n goedkope klussende Pool of Slowaak, de echte Nederlandse vakman kan de BWM zelf ook niet betalen. Want ja, belastingen. Het is leuk om goed te verdienen, maar de enige die er echt lol van hebben zijn de belastingambtenaren. Die pakken meer dan de helft. Om zichzelf daar rijkelijk voor te belonen door middel van een gouden vertrekregeling.

De BWM maakt zich ook zorgen over zijn kinderen. Hij ziet dat het onderwijs ieder jaar een stukje achteruit gaat. Hij weet nog hoe het op de HBS was, de voorganger van de huidige HAVO. Hij heeft talloze onderwijsvernieuwers zien komen en gaan, en schrikt van het erbarmelijke niveau op de huidige scholengemeenschappen. Om meer hoger opgeleidden te krijgen werd niet het onderwijs verbeterd maar werden de normen verlaagd.
En de oude LTS en huishoudschool, hij mist ze. En ziet dat de arbeidsmarkt ze ook mist, want die stukadoor die Nederlands spreekt is niet te vinden. Een hulp in de huishouding? Vergeet het maar. Onbetaalbaar, onvindbaar, onbetrouwbaar of onverstaanbaar.

De BWM ziet dat het helemaal verkeerd gaat. Hij vind het niet erg dat er mensen uit het buitenland hierheen komen, hij vind het wel erg dat zijn geld daarvoor gebruikt wordt. Laat ze maar komen, maar dan ook helemaal zelf de broek ophouden. Zoals zijn vader dat na de oorlog ook moest.

Hij ziet dat iedere regering maar weer voor Sinterklaas speelt in de hele wereld. Van zijn geld. Hij ziet dat er continu gepraat wordt over bezuinigingen, maar hij ziet ook dat er anno 2016 door de regering 253 miljard Euro wordt uitgegeven, ruim 2,20371 keer zo veel als de 239 miljard gulden in 2000. De BWM snapt dat zoiets niet goed kan gaan. Zo lang hij leeft geeft de overheid meer uit dan dat er binnenkomt. En de begroting stijgt alleen maar. De BWM snapt dat zoiets niet oneindig door kan gaan. En wil dus dat er eindelijk eens gestopt wordt met alle onzin waaraan al dat geld wordt uitgegeven. Want de BWM snapt dat al die uitgaven aan Griekse reddingen, dure banken en experimentele toneelvoorstellingen allemaal uit zijn portemonnee komen. Een portemonnee die steeds dunner wordt.
ontvangsten350

En de BWM laat zich niet meer voor de gek houden door de propaganda. Hij heeft zure regen zien komen en gaan, zag gaten in de ozonlaag verdwijnen, zag al talloze doemscenario’s, hij hoorde de alarmbellen al net iets te vaak afgaan. De BWM gelooft er niet meer in. Hij snapt dat een lullig klein landje als het onze totaal geen enkele invloed heeft op het wereldklimaat, en snapt dus niet dat de politiek daar dan toch tientallen miljarden tegenaan gooit. Om van die lelijke windmolens te bouwen, waarvan de BWM precies weet dat die dingen niets toevoegen.

Hij is niet meer gek te maken met angstverhalen, maar ziet dat van overheidswege de angstscenario’s op school verplicht worden onderwezen aan kinderen die nog geen rekentoets foutloos kunnen maken. Laat staan een zin schrijven zonder SMS-taal erin verwerkt.

De BWM ziet ook dat er in de jaren zeventig gewoon overal moeders thuis waren om voor hun kinderen te zorgen. En dat dat gewoon financieel kon. Eénverdieners, je moet ze tegenwoordig met een lampje zoeken. Die veel te dure woningen, het dure levensonderhoud, de hoge belastingen, ze zorgen ervoor dat een gezin wel twee inkomens nodig heeft. Waarna de BWM weer de belastingambtenaar op de stoep krijgt voor de zoveelste extra bijdrage om de kinderopvang betaalbaar te houden. En de BWM betaalt wel weer, maar hij denkt: ‘had dan gewoon extra woningen gebouwd en de belastingen niet zo verhoogd, dan was het allemaal niet nodig geweest.’ En de BWM heeft natuurlijk gelijk. Maar het is een gelijk dat hij nooit zal krijgen.

Want de BWM moet gepaaid worden, denken de politici. Met meer bestuurlijke vernieuwing. Met meer cadeautjes. Met nog meer overheid die alles dit keer echt wel goed zal regelen. Zo beloven ze. En er zal echt geen cent meer naar Griekenland gaan. En hij krijgt duizend Euro!

De BWM hoort het gelaten aan. Hij trapt er niet meer in. Hij wil gewoon weer een land dat niet doet aan linkse of rechtse hobby’s. Hij wil een land waar hij ook ’s avonds veilig over straat kan, waar de accijnzen niet standaard ieder jaar worden verhoogd, waar één publieke zender gewoon objectief nieuws brengt, en waar hij niet verplicht wordt om 560.000 euro bij te dragen aan één of andere schreeuwlelijk van de radio.

Als hij dobber-, honger-, of AIDSnegertjes wil helpen dan weet hij het gironummer echt wel te vinden, hij heeft geen regering nodig om dat voor hem te doen. Als hij zelfstandig wil werken dan wil hij dat gewoon kunnen doen. Hij kan prima zelf bepalen wat er in zijn ziektekostenverzekering al dan niet gedekt moet worden. En stop toch eindelijk eens met dat zinloze betuttelen op elk vlak. Heeft dat rookverbod in de kroeg de boel nou echt zo veel leefbaarder gemaakt? Nee toch?

Dat is eigenlijk wat de BWM wil. Het klinkt allemaal zo eenvoudig. En het heeft maar één ding nodig: een politicus die stopt met beloven, en gewoon de snoeischaar zet in al het gratis geld. Een politicus die alle adviescommissies een welverdiende schop onder de kont geeft, die alle lobbyclubs de deur wijst, die het slap geouwehoer benoemt voor wat het is: slap geouwehoer.

Veel meer wil de BWM niet. Alleen hij weet ook nu wel weer dat hij het niet zal krijgen. Want dat is een ding wat zeker is: alle logica is verdwenen uit de politiek. Het gaat over inkomstenplaatjes, tienden van procenten meer of minder, maar de echte problemen staan als een kudde olifanten in de tweede kamer, en geen politicus die er ook maar iets over durft te zeggen.

De BWM wil niet zo veel regels, maar de regels die er zijn moeten dan ook gehandhaafd worden. De BWM wil het boerenverstand terug. Het bijhouden van een huishoudboekje, het stoppen met het belerende vingertje, het beëindigen van al die rare oorlogsmissies in landen waar de mensen zelf helemaal geen vrede lijken te willen, dat wil de BWM. Een agent die gezien wordt als een vriend, in plaats van een angstaanjagende bonnenjager met een quotum. Een openbaar ministerie dat boeven vangt in plaats van rare processen voert tegen politici. Fatsoenlijke straffen, illegalen die ook daadwerkelijk als illegaal het land worden uitgezet. Allemaal logische dingen. Wie biedt hem die logica? De eerste die dat geloofwaardig doet heeft de BWM achter zich staan.

14 REACTIES

 1. Prachtig verhaal.
  Ik mis slechts een ding.
  De BWM beseft nu dat hij voor de oplossing van zijn problemen zelf verantwoordelijk is.
  Onoplosbare problemen zijn het bestaansrecht van politiek en overheid. Zij zijn dus de laatste waarop je een beroep moet doen bij problemen.

  Kim Winkelaar [3] reageerde op deze reactie.

 2. Als die BMW/BWM een anarchist is, dan moet hij niet eens vanuit politiek redeneren , wachtend op de Wilders die een soort romantisch Nederland.terug zal draaien. Een land van guldens ,zwarte Pieten en moederlijke vrouwen.

  In de jaren zeventig was er nog een gesocialiseerde economie, met oog voor allerlei voorzieningen.

  In deze tijd hebben we het collectivisme van de PvdA, het uniforme, het gedisciplineerde, in een verbond met het egoïsme van de VVD, die elkaars meest kwalijke kanten versterken. Collectivisme zonder gelijkheid en vrije markt, zonder verantwoordelijkheid. Een nationalisme, zonder dat wat een nationalisme zou kunnen faciliteren en een liberalisme, zonder de consistentie van vraag en aanbod.

  Dat is de contradictie die mensen aanvoelen.

  In het neoliberalisme is alles geprivatiseerd. Wel binnen de kaders van de overheid, maar er moest wel gestreden worden, dat was het motto.

  De politici van het kapitaal maken geen concessies naar burgers toe. Als Griekenland niet gered was, was dat nadelig geweest voor zei die de politiek vormgeven, de financiële elite. Dus werd Griekenland gered. Een Europa, een TTIP, in het belang van de financiële elite en dus politiek uitgevoerd.

  De raciale elementen in dit stukje vind ik een beetje raar. Verloedering in wijken heeft niet zozeer met islam te maken, meer met kapitalisme dat ongelijkheid genereerd. Of corporatisme dan, zoals jullie het zien. Zowel het door de BMW gewaardeerde katholicisme, als de islam, staan hier los van

  Als laatste, geld voor ‘kunst’ , subsidies voor compleet achterlijke televisie, bizarre, imperialistische oorlogen etc, zowel de rechtse als de linkse hobby’s, de walging hiervoor is wat mij betreft helemaal terecht.

  Bedenk wel dat een NL in een groter internationaal verband handeld, waarin de belangen van grote spelers behartigd dienen te worden. Het kapitalisme moet functioneren, niet monopoliseren, lidstaten moeten gered worden, oorlogen voor de US moeten gevoerd worden. Een PvdA noemt dat zo lekker hypocriet, ‘ betrokkenheid bij de wereld’

  Burgers in NL zijn vooral betrokken bij hun eigen wereld en terecht en dat is die discrepantie

  Maar om te wachten op een Wilders, Trump, of andere Neo nazi, lijkt mij geen goed gegeven

  Als die BMW zich ergert, moet deze persoon niet ‘ het land ‘ redden, maar zichzelf en zijn directe omgeving, zijn sociale klasse.

  Harrie [4] reageerde op deze reactie.

 3. @Kim Winkelaar [3]: Nog even los van hoe de BWM dat gaat regelen.
  Feit is: genoeg is genoeg. Links of rechts, geen enkele politicus gaat de gewenste oplossing brengen.

 4. Geweldig verhaal en man wat herkenbaar….
  Dank voor deze bijdrage

 5. Beste Kim, hoewel je verhaal duidelijk is heb ik analyses zoals deze wel eerder gelezen. Waar wil je naar toe? Is dit een oproep voor een ‘sterke leider’ om op te staan en als een nieuwe bezem de boel schoon te vegen?

  Vergeet niet dat in een dergelijke situatie Hitler opstond, best wel wat goeds te zeggen had over normen en waarden, de boel wist te verenigen, maar het ophing aan kapstokken van nationalisme, jodenhaat en dat herstel van de ‘geweldige’ natie gezocht werd in veroveringsdrang. De energie om normen en waarden te herstellen bleek niet beperkt tot het deel van de mensheid in ‘zijn’ territorium.

  Wat ik mis in verhalen zoals die van jou en van Hitler, is de eenvoudige constatering en oproep: “Mensen, we zijn allemaal mensen. Maar we gedragen ons niet als zodanig. Laten we ons eens menselijk en menswaardig gaan gedragen. Zonder ons af te gaan reageren op zondebokken, zonder aan het veroveren te slaan etc.”

  Het is goedkoop om te zeggen: Wat is het toch allemaal shit! Maar vergeet niet dat stront afgevoerd moet worden door de betrokkene zelf en dat het terecht moet komen waar het thuishoort.
  Anders uitgedrukt; wordt iemand lastiggevallen door bureaucraten, dan moet iemand die stront zelf uit zijn leven verwijderen en moeten de consequenties voor wangedrag terechtkomen bij die bureaucraten die de betrokkene daadwerkelijk hebben lastiggevallen. Dus niet ergens anders.

  Wangedrag moet daadkrachtig en effectief een halt toegeroepen worden. De rekening ervoor mag niet door een ander voldaan worden. Dat laatste is afreageren, een afweermechanisme dat onvolwassenheid kenmerkt.

  Je kunt stellen dat een regering een bevolking lastig valt met onzinnige of onrechtvaardige wetten, maar het zijn nog steeds de ordervolgers in overheidsdienst die de keuze hebben om er al dan niet mensen mee lastig te vallen (volg je een immoreel bevel op of juist niet?). En om zich volgens die wetten te gedragen of ze juist aan hun laars te lappen.

 6. Het zal niet beschouwen dat we de huidige situatie bijzonder gevaarlijk vinden. Bevolkingen die niet zelf verantwoordelijkheid nemen, overheidsapparaten die zich boven bevolkingen verheffen, geacht worden op schier magische wijze problemen op te lossen en dat doen door steeds meer ‘synthetische medicijnen’ in de vorm van een steeds maar groeiend oerwoud aan wetten in het leven te roepen. Een effectieve manier om bevolkingen te vergiftigen.

  Er is een probleem gecreëerd, een situatie die onhoudbaar wordt. Dat snapt iedereen wel. Maar de verleiding is dan groot om een ‘sterke leider’ aan te stellen die met mooie praatjes een volgende giftige pil voorhoudt. Zo iemand als Hitler bijvoorbeeld. Want een goede leider zegt: “Moet ik jullie nu echt vertellen hoe je iets moet doen? Jullie zijn toch wel groot genoeg om dat zelf te kunnen bedenken?” En zet vervolgens de botte bijl in het oerwoud van wetgeving om ademruimte te creëren voor eigen initiatief. Zodat mensen kunnen doen wat ze willen, zolang ze een ander maar niet dwingend lastigvallen, schaden, enzovoort.

 7. @Kim Winkelaar [3]:

  Nee, daar heb je geen politici voor nodig. Het concept “macht” zit alleen in de hoofden van onderdanen. Als een fors deel van de bevolking niet gehoorzaamt verdwijnt de macht vanzelf… Belastingen en andere regels vallen dan namelijk niet meer te handhaven. Wil je via het stemproces voor verandering zorgen, dan heb je een meerderheid nodig. Via burgerlijke ongehoorzaamheid heb je geen meerderheid nodig. Alleen een forse minderheid.

  Nico [11] reageerde op deze reactie.

 8. @Libertarian guy [10]: Het grote voordeel van burgerlijke ongehoorzaamheid is ook dat als iemand gewoon “nee” zegt tegen dwang, de overheidsmachine een prachtige kans heeft om te demonstreren waar zij daadwerkelijk voor staat.

  Wij zeiden “nee” tegen zwendel en raakten onze woning kwijt.
  Wij zeiden “nee” tegen een poging tot afpersing, waarna ons bestaan werd vernietigd.
  Dus zijn we nu een lopend reclamebord van datgene waar de overheidmachine daadwerkelijk voor staat. Maar kennelijk is het nog niet voldoende. Om extra duidelijk te maken dat we “nee” zeggen tegen alle vormen van dwang zijn we gestopt met het betalen van de verplichte premie voor de zorgverzekering. Waarna de overheidsmachine nu weer een volgende de kans heeft om te demonstreren waar zij daadwerkelijk voor staat. Het zou toch een giller zijn als we bijvoorbeeld door een zorgzame overheidsmachien in de gevangenis geworpen worden omdat we die premie weigeren te betalen?

  Let op: Niet de mooie praatjes geven aan waar iemand voor staat, maar de daden. En van die daden hebben we genoeg gezien om een diepe minachting en walging te hebben voor een machine die mooie dingen roept, maar blijkens haar daden voor het tegenovergestelde staat. De staat, die in een deplorabele staat verkeert, demonstreert een gedrocht te zijn. Voeden met belastingopbrengsten en gehoorzaamheid is bepaald niet raadzaam. Die boodschap kan wat ons betreft niet duidelijk genoeg zijn.

 9. Nico, Hitler had ideen ober normen en waarden ?

  Zoals wat ?, dat je geen abstracte kunst nag maken, dat we allemaal hetzelfde moeten zijn, dat er zogenaamd een ‘ beter’ ras is, dat iedere tegenspraak met de dood betaald moet worden en dat iedereen zich onder generaals, kapitalisten en bureaucraten moet stellen, zonder rationele reden daarachter

  Hitler was een narcistische kwakzalver, zonder enig besef van moraliteit, of vrijheid

 10. Heel goed verwoord. Zelf ben ik een boze bruine man. De BBM. En deze BBM ervaart hetzelfde als de BWM. Ik wil nog wat toevoegen. De BWM en de BBM snappen heel goed dat politici in dienst zijn van het grote geld. Zolang wij het heft niet in eigen hand nemen en eisen dat er schoonschip wordt gemaakt zal alles alleen maar erger worden. Het maakt helemaal niet uit welke kleur je hebt. Voelen zullen wij het allemaal.

Comments are closed.