De schulden die overheden maken zijn dermate gigantisch dat het moeilijk is om er een government-debt-snowballvoorstelling van te maken. HowMuch.net zette het in een overzichtelijke infographic waarbij de overheidsschuld per land en per hoofd van de bevolking wordt weergegeven. Koploper hierin is Japan met $ 85.694,87 per persoon. Met een sterk vergrijzende bevolking welhaast onmogelijk om hier ooit nog uit te komen.

De ranglijst ziet er verder als volgt uit:

2. Ierland: $ 67.147,59 per persoon  3. Singapore: $ 56.112,75 p.p. 4. België: $ 44.202,75 p.p. 5. Verenigde Staten: $ 42.503,98 p.p. 6. Canada: $ 42.142,61 p.p. 7. Italië: $ 40.461,11 p.p. 8. IJsland: $ 39.731,65 p.p. 9. Australië: $ 38.769,98 p.p. en 10. Verenigd Koninkrijk met $ 36.206,11 p.p.

government-debt-snowball

 

 

10 REACTIES

 1. Staatschulden

  Wat ook informatief is t.a.v. de schuldenproblematiek van nationale overheden is het volgende.

  1. Wie zijn de schuldeisers van de staten met schulden? Een voorbeeld. De ene staat heeft geleend in het buitenland. De andere staat heeft ’geleend’ van zijn binnenlandse pensioenfondsen. De burger heeft in het eerste geval een schuld. In het tweede geval slechts een schuld aan zichzelf als pensioengerechtigde. Dus gemiddeld per burger geen echte schuld. Dat het vaak uitdraait op diefstal van de pensioengerechtigde is hier niet aan de orde.
  2. Naast het cijfer van het % van het GDP is misschien nog meer interessant hoeveel het is in % van het gemiddelde jaarinkomen van 95% van de gezinnen. Het vermogen en het inkomen is immers scheef verdeeld in de bevolking en deze verdeling is tussen staten ook nogal uiteenlopend.
  3. Hoe is de schuld vastgelegd? In welke valuta? In andere zaken? Als de schuld terugbetaald mag worden in de valuta van het land, die de betreffende overheid onbeperkt kan bij maken, is dat een geheel ander verhaal dan een schuld in vreemde valuta of in edelmetalen bijvoorbeeld. Bij het vaststellen van staatschulden zullen wisselkoersen altijd een rol spelen. Deze wisselkoersen zijn onderhevig aan zowel ongemanipuleerde als aan gemanipuleerde krachten.
  4. Hoe verhoudt zich de grootte van de staatschuld tot het inleveren van levensstandaard van de bevolking om deze schuld te vereffenen? Het maakt bij het aangaan van ontzeggingen een groot verschil op welke trede van de hiërarchie in de behoeften bevrediging de bevolking zich bevindt. Daarbij is de verhouding tussen inkomen en prijspeil belangrijk.
  5. Hoe verhoudt zich de grootte van de staatschuld tot het percentage van de bevolking dat een nuttige baan heeft? In arme landen zie je vaak veel werkelozen. In rijke landen zie je vaak veel nutteloze banen, in feite verkapte werkloosheid. Naarmate een land meer ‘werkloosheid’ heeft kan het gemakkelijker de productie opvoeren door meer nuttige banen bij te maken en de staatschuld gemakkelijker af betalen. Het ontstaan van staatschuld heeft veel te maken met het maken van werklozen en het maken van nutteloze en vaak goed betaalde banen. Het weg kunnen werken daarvan kan de staatschuld weer verlagen.

  Philosoof G&R Eigenwijs [5] reageerde op deze reactie.

 2. Belgie … waar een klein land toch groot in kan zijn! 🙁

  ==

  Maar even serieus: een belangrijke kanttekening dient geplaatst te worden bij mijn geliefde Singapore: daar zijn alle pensioenaanspraken ik het goed begrepen had wel degelijk gakapitaliseerd (vgl. in NL heeft de staat bij ABP wel een reserve voor ambtenaren -wat véél beter is dan Belgie waar zo’n reserve niet bestaat- maar … de hele AOW is nog steeds een omslagstelsel). Ik meen dat in Singapore er geen niet-gekapitaliseerde pensioenaanspraken zijn. M.a.w. hun staatsschuld van om en bij de 100% is in feite erg laag want als men elders in de wereld de centen opzij wil leggen (of boekhoudkundig dit als een liability in een overheidsbalans zou opnemen) dan zouden de schuldquotes spectaculair stijgen met honderden procenten tegelijk. Schuldquotes voor de hele EU zouden dan stijgen tot zo’n 400 a 600% varierend van het ene land tegen het andere.
  Dus of de staatsschuld van bv. Duitsland nou 71% is (versus 106 voor Belgie) maakt uiteindelijk niet veel uit. Oh, misschien dat zij gunstiger zitten in de range 400-600% maar veel verschil zal het uiteindelijk niet maken: alle landen in de EU, ja zelfs de BRD, stevenen voorgeprogrameerd af op hun faillissement (óf op hyperinflatie als men het failliet probeert af te wenden door de ECB nog massaler geld te laten drukken).
  Maar goed: als je in dit licht ziet dat de schuld van SG maar 100% all in bedraagt, nou … da’s verdomd knap!

  mario [3] reageerde op deze reactie.

 3. @anp rebel [1]:

  Sinds geld een pamflet is, dat naar believen kan worden vervaardigt,is schuld, een achterstand in drukwerk.

  Zolang dat bedrukte papier voldoende aanwezig is zodat,
  een ieder min of meer kan verkrijgen dat er nodig is!
  En daardoor ook min of meer aan het werk blijft,
  is er geen vuiltje aan de lucht!

  Het geen wil zeggen, dat geld ook kan worden af geschaft.
  Zolang er maar ge produceert word, dat, wat nodig is.

  Het proces geld scheppen, kan dan achterwegen blijven.
  Geld is verworden, tot een politiek pressiemiddel!
  Waar flink aan verdient word.

  De verandering in binnen maatschappij is: dat er niet meer kan worden af ge roomt, van wat een ander heeft ge presteert.

  Ook de rompslomp dat geld met zich brengt vervalt!
  Het gehele proces, van begrip schuld, vervalt!!

  Geld geeft, geen enkele bijdragen,dat op enig moment iets verbetert, aan het productieproces, van verbruiksgoederen.

  Alle grondstoffen worden gevonden en geleverd door de planeet waar op wij leven. (gratis)
  Wij behoeven het alleen maar te verwerken tot wat wij nuttig
  vinden.

  Geld is een regulator, waar aan vele, niet bedoelde nadelen kleven.

  Van uit de vrije wil en samenwerking, van mensen zonder in breng van politieke overheersing, kunnen naar mijn inzicht.
  Vele goede zaken ontstaan, welke beter aansluiten bij
  wat een ieder van ons verlangt.

  EEN RUSTIG EN VREDIG BESTAAN BINNEN DE EIGEN CULTUUR.
  ALLEN IN HARMONIE MET ELKAAR, ER NAAR STREVEN.
  DAT HET GOED GAAT MET JE BUREN!!!
  MEER IS NIET NODIG!!

  We hoeven het alleen maar te willen!!!!!!!!!!!
  Niemand heeft ook maar iets te zeggen, over hoe U UW leven
  inricht!!

  Ook als het geld blijft bestaan, kunnen mensen besluiten het toch, zonder geld te doen in hun leven
  Door onderlinge samenwerking.

  Hier kunt U er zich, voor opgeven!!
  Om zaken nader te bepalen.

  Matthijs [6] reageerde op deze reactie.

 4. @Matthijs [6]:
  Dus: Bij drukken vult het gat schuld op.
  Schuld verdwijnt in het niets!

  Schuld in valuta, zonder tegen waarden, is als duisternis, als de zon op komt, verdwijnt de duisternis.
  Zie het met heldere blik.

  Geld waarde vast maken is een boekhoudkundige handeling.
  Door het te koppelen aan een maximum bedrag,
  per recht hebbende persoon.

  Met daar aan gekoppelde regelgeving.

 5. Wat mij opval is dat het “rijke” westen gezellig bij elkaar in het midden zit, en op de rand ziten al die “achtelijke” en “arme” afrikaanse en aziatische landjes. Hebben deze laatste landen nou echt meer problemen dan wij? Of lossen wij ze op met geleend geld en schuiven de rekening door naar onze kinderen? De kinderen die opgroeien in landen met weinig staatschuld hebben niet een zware loden bal om hun enkels en kunnen zich vrijuit ontwikkelen. De (economische) ontwikkeling en groei van onze kinderen zal worden getemperd door de almaar zwaarder wordende rente- en aflossingsverplichtingen.

 6. Als bedragen dusdanig groot zijn, dan spreekt men eigenlijk niet eens meer van geld, het word dan meer een soort concept. Moeilijk uit te leggen, maar het vervreemd zich als het ware van het reële. In theorie is die schuld er wel, maar aan wie en hoe dit op te lossen ? Niets en astronomisch veel , groeien zo naar elkaar, omdat bijde ontastbaar zijn.

  In die zin is het meer een symbool van staatsmacht en de verwikkelingen tussen grootmachten, dan dat het over transacties gaat. Wij zitten hier midden in, in dit toneelstuk

  Libertariers ( ik mag geen jullie zeggen) willen dan weer dat geld zijn primaire betekentis terug krijgt. De romantiek van de liberale constitutie s, waarin mensen allema rechten hebben.

  Niemand heeft rechten. Als de staat straks een of andere rare oorlog begint, dan worden we er allemaal in mee getrokken.

Comments are closed.