170127165801-trump-executive-orders-pentagon-0127-exlarge-169Nu Trump zoveel slechte dingen doet, overigens is dat echt zo veel slechter als zijn voorgangers? Wordt het dan niet eens tijd dat we de vraag stellen of het wel juist is dat hij die dingen kan doen, ipv welke dingen hij doet. Zouden hij en de EU en alle andere overheden namelijk minder macht hebben, dan doen zij ook minder fout.

Dat is het doel van libertarisme: hoe minder macht bij de overheid, hoe minder er fout gaat. Dan kan iedereen zijn geloof aanhangen, zijn medewerkers wel of niet een minimumloon betalen, Mexicaanse producten importeren, wel/niet meebetalen aan oorlogen, ontwikkelingshulp etc.

Bovenstaande voorbeelden werden trouwens  alle al door Clinton en Obama in gang gezet. Maar ik wil de discussie niet vertroebelen of Trump erger is dan Clinton of Obama. Ik wil benadrukken dat wat Trump doet een uitvloeisel is van de macht die het democratisch systeem (van u) heeft genomen. Dat Trump dan überhaupt die domme dingen kan doen is al fout. Dáár moeten we wat aan doen.

Het afstaan van je rechten en vrijheid aan een president, overheid, of aan een onverkozen EU, is niet zo handig: er komt een dag, zoals nu bij Trump dat je je afvraagt waar ‘we’ mee bezig zijn en hoe het zo ver heeft kunnen komen. Laten we daarom niet het symptoom Trump aanpakken, maar de echte kwaal: veel te veel macht bij overheden.

11 REACTIES

 1. Word zo langzamerhand kotsziek van alle idiote verhalen van Trump en over Trump enz.
  Het is een NEOCON niets meer of minder met 1 verschil dat deze klojo als zakenman doorheeft dat de lopende weg van heden een doodlopende is.
  En daar wilt hij na handelen uiteraard met de nodige tegenwind.
  Wat ook grappig is, ik althans, dat de politiek en media van de EU het even niet meer weet.
  Wat ook grappig zou kunnen zijn maar niet is.
  Dat Putin en Jing met hun armen over elkaar in de deuropening staan te aanschouwen hoe de EU en VS elkaar naar de klote helpen.
  Want dit is gaande, Wij het westen zitten met mega schulden van privaat tot staat en een alsmaar niet weer aan de gang willende economie.
  Dit terwijl Rusland, China en India de een naar het andere project opstarten en hun onderlinge economie tot een groei van meer als 8% laten komen.
  Dat is in de EU en VS NOOIT gebeurd en zal zolang de politici blijven ronddraaien in hun eigen stront ook nooit gebeuren.

 2. De spijker op z’n kop. De kern van de probleemstelling is dát iemand z’n zin kan doordrijven. Hoe iemand wil leven moet ‘ie zelf weten. Maar anderen er dwingend mee lastigvallen gaat over de grens. Anderzijds is daar natuurlijk wel het hele maatschappelijke systeem op gebaseerd. Want als dwang wegvalt, valt het systeem als een kaartenhuis in elkaar…

 3. Als we 50% + 1 hebben dan is er al democratie.
  Dus als wij allemaal dom doen, is het zeker goed !!!

 4. @Kernreactor [1]: Helemaal geen probleem. Je mag je mening geven over elk onderwerp wat je maar wilt, houd er rekening mee, dat andere mensen ook HUN mening geven.
  Kom vaker terug, geef je eigen mening, en bezoekers zullen vrij met jouw in discussie gaan. Houd er rekening mee, dat je weerwoord krijgt.

 5. Ik ben alleen al een fan van Trump, omdat die RODE rakkers in ALLE staten zijn!!!!!!!!!!!!!!!
  Ja die RODE rakkers dachten dat hilly zo winnen, dat stond al zo beetje vast bij die RODE rakkers.
  Net als met Ronny Reagan waren de RODE rakkers in alle staten, en Ronny Reagan heeft het zo slecht niet gedaan!

Comments are closed.