Onder veel invloedrijke en succesvolle entrepreneurs is het libertarisme actief aanwezig. In deze scott banisterserie zetten wij een aantal van hen in de schijnwerpers. Dit keer Scott Banister. Medeoprichter van IronPort en betrokken bij PayPal. Hij is een voorvechter voor marihuana en ondersteunde Rand Paul bij diens strijd tijdens de Republikeinse voorverkiezingen.

Scott Banister werd geboren in 1975 in Kansas City, Missouri. Hij studeerde aan de University of Illinois. In 1995 richtte hij met medestudenten Max Levchin en Luke Nosek SponsorNet New Media op. In 1996 verliet hij de universiteit om Submit It ! op te richten. Dat bedrijf bracht de producten ListBot en ClickTrade. Submit It ! werd gekocht in 1998 door LinkExchange dat op zijn beurt een paar maanden later over werd genomen door Microsoft.

Na deze verkoop bracht Scott zijn tijd door met het begeleiden en investeren in andere start-ups. Zoals eVoice, het bedrijf dat voor het eerst een voicemail service voor e-mail ontwikkelde. eVoice werd door AOL in 2001 opgekocht. Scott werd innovatiedirecteur bij idealab! waar hij verschillende uitvindingen bracht zoals het unieke bod-voor-plaatsing zoekmachine dat Overture aanstuurt. In december 2000 begon Banister samen met Scott Weiss IronPort, een email appliance provider. IronPort werd in 2007 gekocht door Cisco voor $ 830 miljoen.

Momenteel is hij medeoprichter en directeur van Zivity, een social networksite, samen met zijn vrouw Cyan en Jeffrey Wescott. Hij was een vroege investeerder in Powerset – een startup die een natuurlijke taal zoekmachine bouwt – en zit daar in de Raad van Bestuur. Ook zat hij in de RvB voor Slide – een startup van PayPal medeoprichter Max Levchin. Slide werd opgekocht door Google. Andere investeringen van hem zijn Uber, Zappos.com, LiveOps, Facebook, Hi5.com, Tagged.com, iLike, Causes.com, Topsy Labs, Teleport Inc en TekTrak.

Scott Banister maakt zich sterk voor het vrijgeven van marihuana en doneerde $ 3 miljoen aan een Super PAC voor Rand Paul in 2015. Scott en Cyan wonen in een door een generator aangedreven woning aan de Pacific kust. Over zijn betrokkenheid bij zo’n 100 bedrijven en vrijheidsdrang zegt hij: “In my life many people have told me I’m idealistic. Usually that means I’m onto something.”