gale boettischerVoorspelling: de Libertarische Partij (LP) wint geen zetels in de Tweede Kamer en mag al blij zijn met een paar duizend stemmen. Weinig lezers zullen er anders over denken. Dus waarom nog proberen de illusie in stand te houden dat de LP wel een kans maakt? Het is tijd voor een nieuwe strategie.

Wie op de Facebook-pagina van de Libertarische Partij kijkt, ziet een partij zoals alle andere. Vijandelijke politici krijgen het verwijt zich niet aan hun beloftes te houden en hypocriet te zijn, gevolgd door een oproep om op de LP te stemmen, want dan zal de boel eindelijk echt veranderen.

Maar waarom zouden mensen op de LP stemmen? Partijen als de PVV, VVD, VNL en Forum voor Democratie vissen in dezelfde electorale vijver met een vergelijkbare manier van campagnevoeren, maar dan met een veel bekendere lijsttrekker en een reële kans om in de Tweede Kamer te belanden. De LP lijkt daardoor een ik-wil-wel-maar-ik-kan-niet-partijtje.

Het is beter om die koers te laten varen. Probeer niet meer met simpele slogans wat zieltjes te winnen, want het maakt toch niet uit of de LP 4000 of 5000 stemmen haalt. Doe niet alsof de LP in de Tweede Kamer kan komen, want dat gaat voorlopig toch niet gebeuren. Onderscheid je juist van de andere partijen.

De LP kan zich onderscheiden door de verkiezingen puur als educatief platform te gebruiken. Val de niet-libertarische standpunten van andere partijen aan met gedegen uiteenzettingen over hoe een meer vrijheidslievende oplossing beter is. Verspreid de libertarische idealen meer dan nu met lezingen, opiniestukken en informatieve vlogs.

Met deze strategie zal de LP op de korte termijn niet veel stemmen winnen. Maar je bereikt er wel mee dat meer mensen goed weten waar het libertarisme voor staat; dat veel van hen zich in de filosofie zullen verdiepen en uiteindelijk overtuigd libertariër worden. Op de lange termijn creëer je zo een libertarische elite die zelf vanuit posities in de media, het onderwijs en op andere plaatsen het vrijheidsideaal kan verspreiden.

Vóór de verkiezingen zal zo’n koerswijziging niet meer plaatsvinden, maar hopelijk trekt de leiding van de partij na 15 maart – als er weer slechts een paar duizend stemmen zijn gehaald – de conclusie dat het echt anders moet. Voor de libertarische beweging in Nederland zou dat een zegen zijn.

Gale Boetticher

Gale Boetticher is de auteur van Een Pleidooi voor Vrijheid – libertarisme in ’t kort (nu in vernieuwde druk). Bestel dat boek via Bol.com of in de plaatselijke boekhandel.

30 REACTIES

 1. P.S. Voor wie zich afvraagt waarom ik mij zelf niet bij de LP aansluit om de koers te veranderen: ik geef persoonlijk de voorkeur aan andere manieren om het libertarische gedachtegoed te verspreiden (namelijk op schrift). Maar mocht dat helpen, dan is de LP vrij om mijn artikelen over te nemen op haar website.

 2. En Libertarische artikelen van de LP, of welke partij dan ook, kunnen hier op Vrijspreker.nl altijd geplaatst worden.
  Voor onderbouwde artikelen waarin aangetoond wordt dat een partij de fout in gaat, staan we hier ook open!

 3. Advies voor alle libertariers .

  Verdiep je in het ware geloof, het anarchisme. Het stapje van libertarisme naar individueel anarchisme is niet zo groot en sociaal en indovidueel anarchisme komt elkaar al tegemoet.

  Hoeft niet natuurlijk, dit is geen bevel , je kan ook op je PVV stemmen, maar weet wel dat je dan afstand doet van je liefde voor vrijheid , je interesse in vrijheid en tolerantie

  Boeken die ik kan aanraden

  Kropotkin, Godwin, Emma Goldman, Proudhon en Malatesta

 4. En als je het verwerpt, dan heb je het in ieder geval onderzocht en weetje waarom je het verwerpt

  Niet alleen omdat “de afa linkse fascisten zijn” maar omdat je tot de wortel bent gegaan van de ideologie

 5. beste M.W. Hampton [5]: je stelt Niet één keer is contact gezocht. ik kan niet voor andere schrijvers spreken maar ik heb deze mail naar r.valantine@stemlp.nl gestuurd om 2016-10-22 09:27

  Hi Robert

  Ik heb een scherp artikel geschreven op vrijspreker over het nieuwe partijprogramma. Ik vind een deel van het partijprogramma een wel erg grote concessie aan libertarische principes (10.3 aflossen staatsschuld). Als je dit wenst te nuanceren of toe te lichten heb je een platform. Ik werk graag constructief kritisch samen met de LP. Dus schrijf gerust een weerwoord.

  http://www.vrijspreker.nl/wp/2016/10/de-lp-onderschrijft-het-sociale-contract-en-is-dienaar-van-de-financiele-sector/

  Tijdens de vorige verkiezingen voor de tweede kamer heb ik dozijnen positieve artikelen gepubliceerd over de LP, onder meer heb ik alle 50 kandidaten gepresenteerd. Als je prijs stelt op nadere publiciteit op vrijspreker kunnen we kijken hoe dat mogelijk is.

  Dank
  Ratio

  Toch wel een vriendelijke mail en een duidelijke uitnodiging lijkt mij. Helaas heb ik niets mogen vernemen. Ik ben behoorlijk kritisch geworden, niet alleen door de stilte op de mail en nu een onterecht verwijt, maar ben ook teleur gesteld in zowel het programma, dat ik redelijk neutraal heb behandeld in 2 artikelen, als in het falen bij de ondersteuningsverklaringen en zelfs bij de instemmingsverklaringen en legitimatie bewijzen.

  Graag plaats ik artikelen en weerwoorden van de LP. Ik stel voor dat de LP een weerwoord schrijft en we dat plaatsen. mailadres is info@vrijspreker.nl Libertarisch Nederland is al zo klein, laten we geen ruzie zoeken.

  Peter de Jong [7] reageerde op deze reactie.
  Libertarian guy [14] reageerde op deze reactie.
  Hugo [18] reageerde op deze reactie.

 6. @ratio [6]:

  Goed punt, Ratio!

  Maar deze discussie is vooral in de marge. Het huidige politieke systeem van vertegenwoordigende democratie is volstrekt achterhaald. Trump, Wilders, De Hond, de nieuwe referenda partijen en veel kiezers begrijpen dat.

  http://www.telegraaf.nl/vrij/27543297/__De_Hond_gaat_zelf_waarschijnlijk_niet_stemmen__.html

  Overheidsdienstverlening is zoveel meer inefficiënter dan een echte vrije markt. De overheid heeft daardoor steeds meer geld nodig voor een steeds lager niveau van dienstverlening. De vrije markt neemt het dan gewoon over. Denk aan private liefdadigheid zoals de voedselbanken en wijkbewaking door particuliere bewakingsdiensten. Maar er zijn inmiddels talloze voorbeelden van vrije markt initiatieven, ondanks de verstikkende regelgeving (maar: Trump zal voor iedere nieuwe regel die hij instelt twee oude opheffen. België heeft enkele jaren ook zo’n staatssecretaris voor regelgeving gehad).

  Uiteindelijk zullen burgers het zat zijn om jaarlijks meer dan de helft van hun inkomen weg te moeten geven aan de hobbies van enkele do-gooders in regering en parlement die er vooral zelf beter van worden. De Belastingdienst loopt inmiddels al spaak dus het zal niet lang meer duren voor de mensen de overheid links laten liggen en zoveel mogelijk negeren. De overheid zal daardoor worden gemarginaliseerd en mensen zullen eindelijk een eigen invulling kunnen gaan geven aan hun leven.

  ==============

  “The only way yo deal with an unfree world is to become so absolutely free that your very existence is an act of rebellion”
  – Albert Camus

  ratio [12] reageerde op deze reactie.

 7. Reken maar even mee,
  kamerlid ontvangt een belastingvrije bijdrage om in 2e kamer te zitten ca 165000 euro.
  Daarnaast verkrijgt elk lid een basis onkostenvergoeding van ca. 45000 euro en indien er deelgenomen word aan 3 of meer commissies komt er nog 40000 bij uiteraard belastingvrij.
  Heeft het lid een partij dan komt er nog vele kleine en grote onkostenvergoedingen voor de partij erbij.
  In TOTAAL word er dus 250000 euro belastingvrij betaalt om als volksvertegenwoordiger in de 2e kamer ingeschreven te staan want het is NIET verplicht om er ook aanwezig te zijn.
  Wat als resultaat geeft dat deze functie een geweldig rendement geeft en wie wilt dat nu niet.
  Temeer omdat enige verantwoording er niet meer is sinds Brussel de lakens uitdeelt.
  Dat is naar mijn mening de wildgroei van alle lieden die dingen naar de gunst van de kiezer.

 8. Overigs volgens enkele zeer grote internationale experts op bestuursgebied bestaat de EU maximaal nog 1,5 tot 2 jaar.
  Het breekpunt word niet de euro maar de weigering van de opkomende grootmacht Rusland er mee te handelen over enige jaren.

 9. @Peter de Jong [7]: het begint inderdaad bij eigen verantwoording weer oppakken. Vrijheid is niet een overheid die voor je zorgt maar vrijheid begint bij mensen die weer een volwaardig leven wensen te leiden. Dus die niet als een kind betutteld worden, maar zelf mogen falen of slagen. Volwassenen leven thans als kinderen op de basis school. Beschermd door ouders en leraren. En we leven een leven dat daardoor niet volwaardig is. Er is zoveel wet en regelgeving dat voorkomt dat we eindelijk als volwaardige volwassenen gaan leven dat we gedwongen worden een kinderlijk bestaan te leiden. Een volwaardiger leven begint met het terugclaimen van eigen verantwoordeljkheid

 10. “Maar waarom zouden mensen op de LP stemmen? Partijen als de PVV, VVD, VNL en Forum voor Democratie vissen in dezelfde electorale vijver…..”

  De nationaal socialist Gale Boeticher snapt NIETS van libertarisme als hij zijn eigen nationaal socialistische PVV vergelijkt met de LP. Libertarisme staat voor vrijheid. De nationaal socialistische PVV staat voor een groot leger, socialistisch financieel economisch beleid, een politiestaat, schutzhaft, afschaffing van de vrijheid van godsdienst, vreemdelingenhaat en een verbod op drugs. Tegenovergesteld beleid dus….. Als je denkt, dat die twee vergelijkbaar zijn heb je NIETS, maar dan ook echt NIETS van libertarisme begrepen.

  appie b.broek [15] reageerde op deze reactie.
  Ratio [22] reageerde op deze reactie.

 11. @Libertarian guy [13]: Juist, zo iets als een partij lijkt mij ook overbodig. Waarom geen libertarisch centrum waar de ‘waarde’ van het libertarisme wordt uitgelegd en politieke partijen hiervan kunnen profiteren. Vergelijk met Humanisties verbond, ook een niet-partijgebonden organisatie. Wel zou men zich op Europees niveau kunnen organiseren om “Het Recht OmJe Niet Te Laten Belazeren’ in de Europese Rechten Van De Mens’ op te nemen.

  Libertarian guy [16] reageerde op deze reactie.

 12. @appie b.broek [15]:

  Mee eens. Een organisatie als het Amerikaanse FEE, die inderdaad de waarde van het libertarisme uitlegt en dat het liefst gecombineerd met acties die je in je privé-leven kunt nemen: bijvoorbeeld betere bescherming van je (online) privacy tegen toenemende staatsinbreuken, waarde van bitcoin etc.

  Dit is het Amerikaanse FEE, waar ik het over had:

  https://fee.org/

 13. Gale kiest er klaarblijkelijk voor om op afstand tips te geven, wegwijzer te zijn en om commentaar te leveren op het Libertarische clubje goedwillende stumperds, waar ik mijzelf ook maar onder schaar.

  Gale kiest waarschijnlijk pragmatisch voor afstand, dan gaat hij wat langer mee. Zou hij wel met z’n ziel en zaligheid gaan voor de Libertarische gedachte en meevechten voor de goede zaak, dan moet de trap worden afgedaald uit het ivoren torentje en aan den lijve worden ondervonden wat het is om een groep vrije denkers op één globale lijn te krijgen (schier onmogelijk). Daarnaast moet een steeds meer subsidie- en toeslagen afhankelijke bevolking worden ingemasseerd met de Libertarische waarden en worden verleid om te stemmen op de LP (très moeilijk). Vervolgens op zoek te gaan naar een aansprekende aanvoerder van de club, met naamsbekendheid, kwaliteit en een bewezen trackrecord als voorvechter van vrijheid en klassiek liberalisme.

  Allemaal zaken die tijd, aandacht, bloed, zweet en ook tranen kosten…. en (daar komt het) de kans op teleurstellingen levensgroot is ! Nee, dan zou een ieder met een goede theoretische inslag, een warme werk-/studeerkamer met een dijk van een laptop, lekker gedissocieerd kiezen voor de nodige afstand…. en pas gaat inspringen wanneer het Libertarische balletje begint te rollen.

  hmmmmmmm

  Ratio [20] reageerde op deze reactie.

 14. @ratio [6]:

  Beste Ratio,

  Weet je wat mij het meest verbaast? Dat de LP niet op vrijspreker van zich laat horen. Nog onbegrijpelijker is dat ze zelfs niet op mails van je reageren mbt gratis nieuws. Hier komen maandelijks heel wat meer mensen dan dat de komende verkiezingen LP gaat stemmen vrees ik.

  Wel ben ik het eens met je dat we geen ruzie moeten maken dus LP, volgende verkiezingen ook een beter online beleid / visie!

  Ratio [19] reageerde op deze reactie.

 15. beste Hugo [18]: Het ziet ernaar uit dat het weer goed gaat komen. Libertarisch NL is al klein genoeg en we mailen sinds vandaag gelukkig weer met elkaar. Ik ga kijken of ik samen met de LP een serie kan maken waarin we de mensen die in deze collectivistische tijd hun nek uitsteken door kandidaat te zijn voor de LP een platform kunnen bieden. Waarin ze hun beweegredenen om kandidaat te zijn duidelijk maken. Deze mensen verdienen respect. Wellicht lukt het om de kandidaten op vrijspreker te introduceren zoals we het de vorige verkiezingen ook deden. Ook al ben ik het niet altijd eens met de LP en andersom, we kunnen elkaar beter (soms kritisch) steunen.

  Hugo [26] reageerde op deze reactie.

 16. beste Gijs [17]: dit is een beetje kort door de bocht. Gale heeft ook het nodige zweet vergoten door veel artikelen en een boek te schrijven dat een introductie is voor hen die kennis willen nemen van de libertarische gedachte. Er zijn meerdere manieren om het libertarisme te verspreiden. De LP was altijd een moreel anker, en maakte door haar rechtlijnigheid inderdaad weinig kans op een zetel. Nu is er gekozen voor een andere koers. Prima. Laten we kijken of dit werkt en als het niet werkt weer vooral educatief gaan zenden.

  Dat Gale zijn bedenkingen heeft bij deze keuze maakt hem niet tot een toetsenbord ridder die ver van de realiteit af staat. De huidige politieke keuzes van de LP kunnen ook ver van de realiteit af staan omdat andere partijen veel bekwamer zijn in het bespelen van het publiek. We zien wel wat het wordt, als de verkiezingen een succes worden dan heeft het huidige bestuur gelijk, en anders is het wellicht goed als de LP zich bedenkt.

  Naam * [23] reageerde op deze reactie.

 17. @Libertarian guy [13]: Gale als nationaal socialist betitelen omdat hij vraagtekens zet bij het water in de wijn doen van de LP, haalt slechts je eigen positie onderuit. Anderen (Gijs) zien hem weer als een libertarische hardliner die als studeerkamer geleerde in en ivoren toren verblijft. En dus geen nationaal socialist.

  Lees zijn boek ” een pleidoor voor vrijheid”. Zijn boek is hier aan te schaffen: https://www.bol.com/nl/p/een-pleidooi-voor-vrijheid/9200000059070900/ Trek dan je conclusie

  Gale is geen studeerkamer geleerde en al helemaal geen nationaal socialist. Hij is iemand die net als ik vraagtekens zet bij de keuze van de LP om links van het libertarisme, en wellicht zelfs links van het klassiek liberalisme, te opereren.

  Ter verdediging van de huidige koers van de LP. De SP is groot geworden door haar basis gedachte dood te zwijgen. Dus het is wel een koers die kan werken. Een groep toegewijde personen die de harde boodschap zacht verpakken. Het kan zeker werken. Het heeft een paar weken voor de verkiezingen geen enkele zin om te stoken en discussies over de stategie op te rakelen. Dat beseft Gale ook en hij sluit er zelfs zijn artikel mee af. We zien wel of dit werkt of niet.

  Naam * [23] reageerde op deze reactie.
  Libertarian guy [24] reageerde op deze reactie.

 18. @Ratio [20]:
  Ik heb mijn twijfels over dat succes. In een belangrijk aantal kiesdistricten staat de LP niet eens op het stemformulier, dus kunnen mensen die dat willen er niet op stemmen.

  @Ratio [22]:
  Basisgedachten… een oude spreuk zegt dat een reis van duizend mijl begint met een stap. Als je uiteindelijk alle wetten wil afschaffen is het misschien een goed idee om te beginnen met de allerergste. Bijvoorbeeld subdidies aan politieke partijen en al die zogenaamd wetenschappelijke bureaus die er aan gelieerd zijn. Dat staat leuk in een campagne en kun je na een paar jaar echt principieel gaan doen.

  ratio [29] reageerde op deze reactie.

 19. @Ratio [22]:

  Gale Boeticher laat zich mijns insziens te vaak positief uit over de PVV en Trump. Ook buiten dit artikel… Daarnaast is hij tegen vrije immigratie. Wat ook al geen libertarisch punt is…. En ik weet, dat de combinatie verzorgingsstaat + immigratie niet ideaal is. Maar dat rechtvaardigt geen staatagressie richting mensen die hier een bestaan op willen bouwen zonder andere kwaad te doen. Libertariërs pleiten ook niet voor sterke staatsbemoeienis om ongezonde leefstijlen aan te pakken, omdat anderen via het socialistische zorgstelsel de prijs hiervoor betalen. Dan wordt er gewoon gepleit voor afschaffing van het socialistische zorgstelsel….

  Wilders en Trump staan ook op heel veel andere punten nogal ver van het non-agressie principe af. Libertarisme en stemmen is sowieso een vrij moeizame combinatie. Als mensen zich dan positief uitlaten over politici als, die lijnrecht tegenover het non agressie principe staan, dan wordt het wel heel erg niet libertarisch….

 20. Ik heb het hier al eerder verwoord… De LP heeft gewoon geen draagvlak gecreëerd. Zij is daarmee niet de enige, ook splinters zoals FvD, VNL hebben best aardige plannen, maar zij weten domweg geen massa ter been te brengen. Een keer een goede brainstorm sessie met de top van deze splintergroepen waarbij vooral nadruk moet liggen op overeenkomsten en minder op verschillen zou naar mijn mening wel eens tot een verrassende uitkomst kunnen leiden. Maar ja een mening is net een anus, iedereen heeft er wel een.

  ratio [28] reageerde op deze reactie.

 21. @Ratio [19]:

  Beste Ratio,

  Dat is goed nieuws! Ik hoop dat de samenwerking vrijspreker niet alleen gedurende de verkiezingen maar ook gedurende de periode tm volgende verkiezingen succesvol zal zijn. Ons ”soort” is zeer eigenzinnig dus eens zullen we het nooit 100% en dat is prima.

  Als Amsterdam denkt te kunnen afscheiden van NL als de PVV gaat regeren kunnen wij ooit misschien een dorp afscheiden (smile)

  groeten Hugo

  ratio [27] reageerde op deze reactie.

 22. @Hugo [26]: morgen komt een artikeltje van de LP over de ondersteuningsverklaringen, begin van de samenwerking is er. Voor mensen die de politieke weg zien zitten, zowel voor hen die de politieke weg niet zien zitten, hoopt vrijspreker een platform te zijn. Zolang men maar libertarisme beoogt.

 23. @Pendragon [25]: ik denk dat dit een decennium vereist, of meer. Klein links heeft ook een paar decennia nodig gehad voor men groen links vormde. Zou “nieuw rechts” dit sneller doen? Geen idee, maar deze verkiezingen komt het er in ieder geval niet van.

 24. beste Naam * [23]: Zie artikel van morgen, met een kiezerspas zou je met moeite toch op de LP kunnen stemmen. Als je in een kieskring woont waar de LP niet voldoende osv’s heeft verzameld.
  Ik heb redelijk kritische artikelen geschreven over de koers van de LP, met name het verkiezingsprogramma. Hoe dan ook is dit de partij die het meest bij het NAP aansluit.
  Als deze koers geen electoraal effect heeft dan denk ik dat er volgende keer een meer AK programma gepresenteerd wordt.

  ratio [30] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.