Vrijspreker: Het Mandela effect is nogal in de mode de laatste tijd. Waar gaat dat over?

Opperdienaar: Het effect is genoemd naar het overlijden van Nelson Mandela. De meeste mensen in de VS dachten blijkbaar dat hij al lang dood was. Hoe kan het dat zo veel geheugens gefalsificeerd waren? Het misverstand is waarschijnlijk ontstaan uit bericht over een andere anti apartheid activist die dood ging. Steve Biko stierf op 12 September 1977. Op 1 of andere manier dachten mensen na Biko’s dood dat Nelson Mandela dood was. 

Vrijspreker: Welk psychologisch effect zorgt voor dergelijke massale veranderingen van herinneringen?

Opperdienaar: Het is bekend dat het vrij eenvoudig is valse herinneringen te injecteren in de meeste mensen. Vooral bij jonge kinderen. Zo is het gelukt om mensen te laten denken dat ze een tocht hadden gemaakt in een hete luchtballon of als kind verdwaald waren in een winkelcentrum. Dit planten van foute herinneringen gebeurt vaak via vraagstellingen waarin de informatie verborgen zit. Zo is het ook gelukt mensen te laten denken dat ze Bugs Bunny ontmoet hadden in een Disney park. Dit werd gedaan door te vragen hoe Bugs Bunny ze begroette en hoe ze hem ervoeren. Het is onmogelijk omdat Bug Bunny van Warner Brothers ‘is’, de concurrent van Disney.

Het wordt ook duidelijk als je mensen een video laat zien van een botsing en je ze vraagt:

“Hoe hard reden de autos tegen elkaar aan?”

of

“Hoe hard knalden de autos op elkaar?”

Je krijgt dan een verschillende snelheid op basis van hetzelfde beeldmateriaal.

Ook de Jennifer Thompson verkrachtingszaak is berucht. Een vrouw herinnerde zich foutief haar verkrachter Cotton. Nadat ze hem uit een rij had geselecteerd, kreeg ze een compliment van de agent dat ze het goed gedaan had. Dat bevestigde waarschijnlijk haar idee dat ze de juiste persoon had aangewezen. Later bleek dit niet het geval. Dit omdat de werkelijke verkrachter bij toeval voor een andere misdaad in dezelfde gevangenis belandde. Uiteindelijk werden ze vrienden en gaven lezingen over foutieve herinneringen.

Het is bekend dat 25% van de getuigen de verkeerde persoon aanwijst in een rij waaruit ze een misdadiger moeten aanwijzen. Dit omdat er in die rij mensen staan die tijdens de misdaad in de gevangenis zaten of dat het agenten waren.

Vrijspreker: Je geheugen lijkt beter te werken dan het in werkelijkheid werkt. Het is geen harddisk. Maar het Mandela effect gaat niet over individuele herinneringen, maar over collectieve fouten.

Opperdienaar: Ik denk dat je hierbij naar massamedia en onderwijs moet kijken. Dat zijn overkoepelende structuren die ideeën van mensen aan elkaar koppelen. Goede en foute herinneringen. Net zoals massale investeringsfouten van ondernemers gezocht moeten worden in de overkoepelende structuur van centraal bankieren. Geld is immers 50% van iedere transactie en manipulatie van de prijs van geld (rente) door centrale banken, zorgt dat spaarders en investeerders de verkeerde beslissingen nemen.

Maar het is ook bekend van Orwell’s boek 1984 dat de hoofdpersoon Winston Smith als baan had om de de berichten in krantenarchieven aan te passen, zodat oude voorspellingen van de partij weer klopten met de huidige realiteit. In de Sovjet Unie gebeurde het dan ook vaak dat in ongenade gevallen partijleden uit foto’s werden verwijderd. Als heerser kun je natuurlijk ook de realiteit aanpassen aan de historie, tenminste de perceptie door onderdanen van de realiteit.

Vrijspreker: Zijn mensen in bepaalde situatie gevoeliger voor implantatie van foute herinneringen? Het lijk me een geweldig stuk gereedschap voor heersers.

Opperdienaar: Onderdanen zijn vooral ontvankelijk voor foute herinneringen als de foute herinnering logischer lijkt dan wat er echt gebeurde. Vandaar dat het belangrijk is voor een heerser om de wereld op zijn kop te zetten met dingen als: oorlog is vrede, vrijheid is slavernij, onwetendheid is kracht, schuld is welvaart, falen is succes, nederlaag is overwinning, nep nieuws is waarheid. Als alles al op zijn kop staat, probeert de onderdaan zijn herinneringen aan te passen aan wat hem logisch lijkt dat daar in past. Hij past ook nieuwe waarnemingen aan, zodat het klopt met wat hij al ‘weet’.  Zodoende wordt hij ontvankelijk voor ideeën als:

Anders dan Russische oorlogen zijn de VS oorlogen bedoeld om vrijheid en democratie te verspreiden, volgens de New York Times.

Het past in het beeld dat de onderdaan al had en is dus logischer. Daarmee wordt de herinnering aangepast om bij het principe te passen. Een herinnering die niet in het bestaande paradigma past, wordt gewoon aangepast. Het overweldigende gewicht van de wereld die op zijn kop staat is zo groot, dat alles wat binnenkomt er door gefilterd wordt. Soms merk je in debatten dat als je opponent een feit hoort dat niet in zijn wereldbeeld past, dat hij dan 2 seconden stilvalt, zijn hoofd en blik bevriezen bij het leveren van een enorme inspanning alles consistent te maken, waarna alles weer verder gaat zoals het ging. De nieuwe waarneming heeft het verloren tegen het bestaande wereldbeeld. Later navragen wat het afwijkende feit was, zal ook geen goede reproductie geven. Het is niet opgeslagen. Scott Adams, de auteur van de strip Dilbert schreef hier ook over op zijn blog.

De pogingen tot omdraaien vereisen wel constante herbevestiging, anders staat het zo weer recht. Dus Saudische kroonprins krijgt een prijs voor zijn strijd tegen het terrorisme, Libie is voorzitter van de VN mensenrechtencommissie.

Vrijspreker: Heersers hebben er maar een dagtaak aan om de hersenen van de onderdanen in hun ondersteboven staat te houden.

Opperdienaar: Zeker en het wordt ook steeds moeilijker met al die communicatie.

 

hate_what_you_love_and_love_what_you_hate_pasternak

22 REACTIES

 1. Een mens kan niet zomaar vertrouwen op de verhalen van anderen. En moet bewust waarnemen, bewust herinneringen van waarnemingen conserveren om te voorkomen dat ze misvormd raken.

  Bhutan is een interessant koninkrijkje.
  Voorbeeld: “The King of Bhutan is known as the “Dragon King”. Bhutan is also notable for pioneering the concept of gross national happiness.

  Nearly 56.3% of all Bhutanese citizens are involved with agriculture, forestry or conservation. The government aims to promote conservation as part of its plan to target Gross National Happiness.”

  TV is een effectief instrument om inzichten voor te spiegelen of te injecteren. Interessant:
  “In 1999, the government lifted a ban on television and the Internet, making Bhutan one of the last countries to introduce television. In his speech, the King said that television was a critical step to the modernisation of Bhutan as well as a major contributor to the country’s gross national happiness (Bhutan is the only country to measure happiness), but warned that the “misuse” of television could erode traditional Bhutanese values.”

  Een koning met inzicht.

  In welke mate blijven TV-uitzendingen (of kranten) verschoond van eroderende en anderszins misleidende invloeden?
  In welke mate zijn mensen in staat om misleidende invloeden weg te filteren uit eigen waarnemingen?

  Da’s iets om over na te denken.

  Bertuz [6] reageerde op deze reactie.

 2. Misschien houden niet alle heersers de denkwereld van onderdanen ondersteboven. Ik heb even verder gelezen over Bhutan:

  Bruto nationaal geluk is een door koning Jigme Singye Wangchuk verwoord systeem van denken waarbij de welvaart in een samenleving niet slechts beschreven wordt in economische termen (bruto nationaal product) maar ook in termen van geluk en geestelijke en sociale ontwikkeling.”

  Via TV wordt het ‘inzicht’ geïnjecteerd dat het vergaren van geld en spullen gelukkiger maakt. Terwijl de herinnering aan een tijd waarin dat zelfs niet relevant was naar de achtergrond wordt gedrongen.

 3. Maar goed dat eerlijkheid en vertrouwen niet meer vanzelfsprekend zijn. Zeker niet als men mensen zou moeten geloven die voor dat ze iets zeggen met hun titels te koop lopen en arrogant zijn en met een vanzelfsprekendheid iets verkondigen zonder dit te toetsen aan de werkelijkheid. Maar in opdracht van.

 4. Als je deze artikelen leest, maar ook de artikelen die de laatste jaren zijn geplaatst over hoe het systeem opereert, vind ik het niet vreemd dat mensen en partijen die vrijheid belangrijk vinden, niet aan bod komen.
  De LP zal eerst met haar leden strategieën moeten ontwikkelen om mensen meer bekend te maken met kennis over onderwerpen. Niet over de LP zelf. Dat heeft geen zin. Het is mijn nu duidelijk geworden dat het vooral om kennis gaat. Het gaat verder dan PR en slagons. Het is moeilijk mensen te overtuigen, omdat hun wereldbeeld ten onder gaat. De vragen die zij stellen als reactie op jouw opmerkingen, laat al zien dat zij beperkte of geen kennis hebben van die onderwerpen.
  De LP heeft inderdaad geen kans, maar de anarchisten ook niet. Sorry Jaas.
  Maar, het vereist ook inzicht en energie van de mensen die vrijheid promoten. Dit is de eerste en laatste linie die er is. Deze site lijkt mij een goede start. Echter, er wordt veel tijd verspild aan discussies over definities en kretologie. Dus een blokje definities zal een goed begin zijn.

  pcrs [8] reageerde op deze reactie.

 5. Mandela, en zijn club de ANC zijn terroristen.
  Meer hoef je niet te zeggen!

 6. @Easymoney [4]:
  Er zullen veel mensen overtuigd moeten worden en dat is niet gemakkelijk. Het gebeurt op verschillende niveaus, maar ik heb over de jaren het idee gekregen dat mensen dusdanig ondergedompeld zijn, dat ook als ze zeggen: “ja zit wat in, ik zal er eens over nadenken”, dat ze na 4 x nos journaal weer helemaal terug in de matrix zitten.
  Er zijn niet veel mensen die verwonderd zelf op onderzoek uitgaan. Als je ze er aan hun haren bij moet trekken, dan gaat het niets worden.

 7. @Philosoof G&R Eigenwijs [7]: Bijdragen aan is niet hetzelfde als dwingen 😉

  De premier van dat land gaf aan dat velen in Bhutan nog worstelen om te overleven. Iemand uit Bhutan, het land ontvlucht, gaf aan dat dat met name op het platteland het geval is.
  Het land wil een sprong maken van ‘de middeleeuwen’ naar een hedendaagse ‘beschaving’. Waar de onderste lagen van de piramide ook worstelen om te overleven.
  Het streven van deze koning, meer geluk bereikbaar voor iedereen, is lovenswaardig. Of de inhaalslag daartoe echt een middel is waag ik te betwijfelen.
  Veel stappen terug in het proces is het de vraag hoe gebrek in die regio van de planeet is ontstaan. Problemen met sociale cohesie? En hoe mensen op het idee kwamen dat een koning noodzakelijk is. Gebrek aan initiatieven? Dat is dan kennelijk het Mandela effect; geschiedenis die uit beeld raakt.

 8. Opperdienaar: Het is bekend dat het vrij eenvoudig is valse herinneringen te injecteren in de meeste mensen. Vooral bij jonge kinderen.

  Er trekt regelmatig een kwalijke geur van zwavel op uit dit forum , en meneertje pcrs , je kan beter dit soort beweringen ver van je houden , want het wekt een bepaalde agressie bij mij op , er worden kinderen in dit land op grote schaal , ernstige dingen aangedaan .

  En altijd komen deze georganiseerde dadergroepen weg met dit soort geklets , en ik ben getuige vrind , en om die reden ook al bedreigd .

  Hoed u zelve , ik zou eens een bepaalde verdenking kunnen gaan koesteren.

  pcrs [11] reageerde op deze reactie.
  Andre [13] reageerde op deze reactie.
  Andre [16] reageerde op deze reactie.

 9. @pcrs [14]:

  Oh maak je geen zorgen , die heb ik heus wel in bedwang.

  Want ik wandel op mijn manier , alleen , helemaal alleen , en daar komt niemand meer bij.

 10. @Andre [16]:

  . Ik heb ook een vraag, en wel een hele directe: ben jij pcrs aan het bedreigen ?

  Als dat zo zou zijn , wat wil je er dan aan doen ?

 11. Pcrs: Je bent jezelf ervan bewust dat het Mandela effect ook gebruikt kan worden om geschiedenis te herschrijven en aanvaardbaar te maken voor ‘de massa’?

  Stel een 13-jarig kind wordt door iemand met macht misbruikt. Da’s niet alleen pech, maar wordt vooral vervelend als machthebbers beweren dat het kind vanaf 7-jarige leeftijd in een gesloten psychiatrische inrichting was opgenomen. En er nep-getuigen komen opdraven om dat te bevestigen. Ieder verhaal over misbruik wordt dan ongeloofwaardig gemaakt.

  Andersom kan een autodidact die op het platteland is opgegroeid tot president van een land of unie van landen worden gemaakt en van een verleden bij gerenommeerde universiteiten worden voorzien, middels het achteraf bijwerken van registraties en nep-klasgenoten die lovende verhalen afsteken. Wie dit nep-verleden tegenspreekt en verwijst naar het daadwerkelijke plattelandsverleden wordt dan de mond gesnoerd.

  Enzovoort.

  Niet alleen de geschiedenis van de mensheid of natiestaten kan achteraf herschreven worden, maar ook die van individuele mensen. Wanneer een ‘bron met gezag’ een ‘geschiedenis’ bevestigt , worden daardoor andere bronnen ongeloofwaardig gemaakt. Kijk maar eens welke drogredenen dan ingezet kunnen worden.

  Met een beetje creativiteit kunnen de meest interessante illusies worden gecreëerd. En dat is politiek. Entertainment en illusionisme 😉 Terwijl het echte werk achter de schermen gebeurt.

  pcrs [21] reageerde op deze reactie.

 12. @Nico [20]: Ik geloof dat ik het weer even mis. Hoe komt het op pedofilie van Winston Smith die de geschiedenis herschrijft om de voorspellingen van de partij te laten uitkomen?
  Ik denk graag een beetje vrij in het rond en vindt het zeker ook een interessant onderwerp, maar er hangen hier nogal rare figuren langs, die dingen nogal vreemd waarnemen in combinatie met agressiviteit. Vooral als ze een inktvlek zien.

  Nico [22] reageerde op deze reactie.

 13. @pcrs [21]: Waar het om gaat is dat een individueel of collectief verleden herschreven kan worden, daarna op een andere manier gepresenteerd.

  De link naar pedofilie: Veel verhalen zijn een uiting van beeldende kunst. Je moet ze niet letterlijk nemen. Een beer is bijvoorbeeld een beeld van een heerser. Heiligen (in RKK) zijn niet alleen “kinderen des volks”, maar ook zogenaamde rechtvaardigen. Die eerst flink mishandeld worden (tot martelaren gemaakt) om vervolgens een positie in te nemen. Als je kijkt bij bear; literature, art and symbolism, dan zie je dat volgens verhalen heiligen een beer temmen.
  Vrij vertaalt; naai en misbruik een rechtvaardige, een “kind des volks” (de term pedofilie als uiting van beeldende kunst), en zet ‘m daarna in als adviseur van een heerser; soms bezwerend, soms streng.

  Deze modus operandi is eeuwenlang gebruikt, en wordt misschien nog steeds gebruikt. Tijdens een (korte) ontmoeting met een rechterhand van een koning heb ik me oprecht afgevraagd wat die man heeft moeten doorstaan om in die positie te komen… meer dan een kwestie van diploma’s. Dat was af te lezen van lichaamstaal en woordkeuze.

Comments are closed.