In de Verenigde Staten zijn er meer en meer staten die marihuana legaal verklaren. Maar 250px-Marijuanaondanks dat en ondanks de gewijzigde publieke opinie zijn er in 2016 ruim 850.000 mensen gearresteerd voor marihuanagerelateerde overtredingen. Er is dan ook een stevige lobby om marihuana illegaal te houden en daarmee invloed en inkomsten veilig te stellen. Wie zijn die lobbygroepen ?

1.) Politie organisaties: Politie afdelingen door de VS zijn budgetafhankelijk geworden van de federale ‘war on drugs’ gelden.  In maart 2016 coordineerde een lobbyist van de politie acties om Prop 19 – legalisering van marihuana in Californië – tegen te houden. Daarnaast hielp de lobbyist zijn politieklanten aan tientallen miljoenen dollars via het federale marihuana-uitroei programma. Verschillende andere politielobbyisten pushen voor strengere straffen bij marihuanabezit, teelt en verkoop.

2.) Particuliere Gevangenis Bedrijven: Particuliere gevangenissen zetten miljoenen om door mensen gevangen te houden voor o.a. drugsmisdaden, waaronder marihuanabezit. De war on drugs aan de gang houden is hun business strategie zo bleek uit een onderzoek van Matt Stoller (Republic Report) over Corrections Corporation of America – een van de grootste bedrijven. CCA en anderen spenderen miljoenen aan politici die pro-drugbestrijding zijn. Ze gebruiken organisaties als de American Legislative Exchange Council om strengere drugswetten door te voeren en zo de omzet te waarborgen.

3.) Alcohol- en bierproducenten: Angst voor concurrentie in de genotsmiddelenmarkt is de drijfveer om marihuana buiten de deur te houden voor de alcohol- en bierproducenten. Zo dragen de Californische Beer & Beverage Distributors bijvoorbeeld bij aan een campagne om te voorkomen dat marihuana gelegaliseerd gaat worden.

4.) Farmaceutische bedrijven: De farmaindustrie houdt marihuana liever illegaal om ook een concurrent qua pijnbestrijding en andere medische toepassingen de pas af te snijden. Howard Wooldridge, een gepensioneerd politieman, die zich nu inzet om marihuana uit het verdomhoekje te krijgen, zei in een interview met Republic Report dat ‘naast de politie Big Pharma één van de grootste tegenstanders van legalisering is op Capitol Hill. Dit omdat marihuana veel kan vervangen, van Advil tot Vicodin en andere dure pillen.’

5.) Gevangenbewaardersbonden: Cipiers (gevangenbewaarders) hebben een groot belang om mensen achter slot en grendel te houden, net als de eerder genoemde particuliere gevangenissen. In 2008 spendeerde de California Correctional Peace Officers Association $ 1 miljoen om een maatregel te bestrijden die ‘de straffen gereduceerd zou hebben voor niet-gewelddadige drugsovertreders’.

Een dergelijk follow-the-money verhaal gaat in Nederland ook op. Al gaat het hier meer om de ambtelijke budgethonger van politie, justitie, de sociale sector en een ieder die profijt heeft om de lachwekkende strijd tegen softdrugs door te blijven voeren. En het valt niet uit te sluiten dat ook hier farmabedrijven en bierbrouwers via de politiek hun best doen om hun marktpositie te behouden.

In Nederland besteden politie en justitie minstens de helft van hun capaciteit aan drugscriminaliteit. Er gaat 4,5 miljard euro op aan het opsporen van wietplantages, straathandel, fietsendiefstallen, autokraken en liquidaties. Als marihuana volledig gelegaliseerd zou worden, kan je daar een aardig deel van schrappen. Maar een logische inzet en besteding van belastinggeld doet er natuurlijk niet toe. Macht, controle, belangen en de geldstromen van de status quo zijn belangrijker.

8 REACTIES

 1. Amen. Wat is het ergste dat iemand na een joint roken zal doen? Zeggen: “Peace man!” Vrede betekent minder grip en mider opbrengsten, zo eenvoudig is het. De één zijn dood is de ander zijn brood!

 2. Telen van soft drugs

  In Nederland is telen verboden, maar verkopen niet. Kun jij je het nog absurder voorstellen? Met grote jaloezie kijken nu sommige gemeenten naar de hoge opbrengsten bij de verkoop van soft drugs, die het gevolg is van het teelverbod. Nota bene de PvdA burgemeester van Rotterdam Aboutaleb is een lobbyist om naar zijn mensengroep deze enorme winsten te gaan toe schuiven. De gemeenten zouden het exclusieve recht op telen moeten krijgen.

  De redenering is dus als volgt hierbij: Als burger ben je een crimineel als je teelt; als Aboutaleb overheid doe je goed werk als je teelt. Maar zover is het nog niet. Nu is het de overheid die nog ‘alleen maar’ een onzinnig beleid op kosten van de burger voert.

 3. George Soros lobbyt in Uruguay met 80 miljoen dollar smeergeld om daar de teelt legaal te krijgen, niet voor niets natuurlijk en zal de teelt in andere landen waarschijnlijk illegaal blijven, want een wereldwijde afzetmarkt krijg je niet als andere landen cannabis vrijgeven.

  Hier wordt overigens ook legaal verbouwd, maar dan wel onder macht van de overheid.

  http://www.npo.nl/foute-shit/04-01-2017/KN_1687356?po_ab_aprid=KN_1687356&po_ab_nr=2&po_ab_oprid=AT_2057561&po_ab_pos=pauze&po_ab_rec=VPWON_1250210-KN_1687356-BNN_101382001&po_ab_ver=ts-base

  Weed Grandma Shows Us How to 420 Braise It
  https://www.youtube.com/watch?v=Z2Xd7cseGcE

  George Soros funded marijuana legalization in Uruguay
  https://www.youtube.com/watch?v=n_Yskf5UuOI

 4. Ik geef het toe, ik heb ooit een keer een joint gerookt. Vervolgens heb ik een geweldig gesprek gehad met de kast waarin ik mijn CD’s bewaarde. Ik kon niet meer stoppen met giechelen als een meisje en de sex was waardeloos.

  Conclusie: voor mij is een joint niks. Maar als een ander er plezier aan beleeft… Ga je zalige gang. Ik heb nog nooit een agressieve blower gezien. Wel een agressieve drinker…. Geeft te denken he?

 5. Er bestaat nog een andere lobby groep:
  namelijk van degenen die voor hun broodwinning afhankelijk zijn
  van de winstgevende handel in het product.

 6. Als het product word vrijgegeven zijn de problemen voor de gebruiker opgelost.
  Er is dan bijna geen winst meer te behalen.

  Eventueel overlast word naar wetgeving behandelt.

  Een ieder heeft het recht zijn eigen lijf te verzieken
  en zorgt er voor dat anderen daar geen last van hebben.

  Goede voorlichting blijft een aan rader!!

 7. 1.) Politie organisaties: rent-seekers

  2.) Particuliere Gevangenis Bedrijven: rent-seekers

  3.) Alcohol- en bierproducenten: staats-kapitalisten

  4.) Farmaceutische bedrijven: staats-kapitalisten

  5.) Gevangenbewaardersbonden: rent-seekers

  Overigens zijn staatskapitalisten feitelijk ook rent-seekers, want maken misbruik van het feit dat de staat concurrentie moeilijk zo niet onmogelijk maakt.

Comments are closed.