1612-ZZPbovenstaande kop, haal ik uit een onderzoek van de KvK: KvK-ZZP

Dit nav dat 122.000 zelfstandigen het afgelopen jaar een of twee opdrachten misliepen, vanwege de nieuwe regelgeving de wet DBA.

U kent onze rubriek hier: wanneer we nog meer regelen, hoeft er niets meer geregeld te worden. Het ZZP-DBA regelgeving gedrocht is er weer een ‘mooi’ voorbeeld van: 

reken even mee: stede gemiddelde opdracht voor een ZZP’r is € 5000 ( ik probeer aan de lage kant te blijven). Dit maal 122.000 ( eigenlijk meer want er worden ook 2 of meer opdrachten gemist) is een omzetderving van € 610 miljoen.

Los van de ellende voor marginaal opererende ZZP’rs, het geld en de belastinginkomsten daar op, is er ook nog de onmeetbare ellende dat velen niet als ZZP’r durven te beginnen.

En waar hebben we het eigenlijk over? Er zou zo nodig schijnzelfstandigheid geregeld moeten worden? So what. Get real, iedereen wordt steeds zelfstandiger en vaste banen gaan in de geschiedenisboekjes. Wat een opdrachtgever afspreekt met een uitvoerder, is tussen die twee. De manier waar op, tegen welke prijs en hoe snel, is onderdeel van de afspraak tussen die twee.

Zodra anderen zich daar mee gaan bemoeien, gaat het fout en zie je stapeling op stapeling van regels, net zo lang tot er alleen nog maar advocaten en handhavers mee bezig zijn, maar het werk zelf in China wordt verricht.

Oja en waarom werder ZZP’rs ook zo populair: de helft en meer van de arbeidskosten gaat tegenwoordig op aan belastingen en sociale voorzieningen (die steeds minder op de juiste plaatsten terecht komen). Via de ZZP’r kon daar iets op bespaard worden. Ligt het dan aan de ZZP’r of aan de hoge sociale lasten? Oftewel moet je dan de ZZP’r reguleren of is het wel zo efficiënt de arbeidskosten te verlagen?

6 REACTIES

 1. Wat levert het politiek op als al die ZZP’ers (al dan niet verplicht) weer in loondienst moeten werken? Hoeveel miljoen per maand levert dat op? Hoeveel verdienen de vakbonden aan contributie als alle ZZP’ers verplicht lid moeten worden a ±30 euro per persoon per maand?

  De hetze tegen ZZP’ers is opmerkelijk. Het lijkt er op dat de politiek redeneert dat: “een startende ondernemer is iemand die geld van de bank leent, 5 mensen in dienst neemt, een kantoor huurt en iedereen daar achter een bureau zet want dan komen de klanten vanzelf binnen wandelen…”

  Nico [2] reageerde op deze reactie.
  AnCapRealist [4] reageerde op deze reactie.

 2. @Naam * [1]: “Wat levert het politiek op als al die ZZP’ers (al dan niet verplicht) weer in loondienst moeten werken?”

  Heel simpel, de gedachte van een zelfstandige (geen werkgever annex loonslaafhouder) wordt bestreden. Wat neerkomt op het indirect bestrijden van de gedachte dat een individueel mens weleens zou kunnen streven naar soevereiniteit.

  Het door politici middels wetgeving aangemeten dwangbuis betekent ofwel als loonslaaf functioneren, ofwel als loonslaafhouder. En liefst de keuze om als zelfstandige zonder loonslaven elimineren, zodat ‘nare’ vervolgdenkbeelden zoals individuele vrijheid en soevereiniteit ook naar de achtergrond worden gedrongen.

 3. Misschien een leuke gedachte voor controlezieke alfamannetjes, maar een nogal ongelukkige gedachte voor de doelwitten.

 4. @Naam * [1]: De verzorgingsstaat heeft tot doel de onderdanen zoveel mogelijk afhankelijk te maken van de staat, om zo opstanden te onderdrukken.

  Dan moet de gedachte aan zelfstandigheid voor een machthebber onverdraaglijk zijn. Daarom moet de ZZP. verdwijnen. Iedereen slaaf.

  Naam * [5] reageerde op deze reactie.

 5. Als de overheid naar dit soort middelen moet grijpen om de eigen inkomsten op peil te houden, dan is het einde nabij.

  De parasiet verstikt de gastheer.

Comments are closed.