Na Brexit en de toenemende Euroscepsis in de verschillende Europese landen lijkt men in Brussel ietwat zenuwachtig te worden. Minstens vier Europese regeringsleiders hebben opgeroepen tot eu-flag-dorenseen federale unie – ‘om de relaties tussen de Europese natiestaten te verbeteren’. Verder publiceerden een aantal parlementariers uit Frankrijk, Italië, Duitsland en Luxemburg een brief in de Italiaanse krant La Stampa.

De brief kwam om de 60e verjaardag van het Verdrag van Rome (begin van de EEG) te herdenken en ‘zorgen rondom Brexit en de EU weg te nemen’. In het schrijven komt men tot de volgende conclusie:

Now is the moment to move towards closer political integration – the Federal Union of States with broad powers.

We know that the prospect stirs up strong resistance, but the inaction of some cannot be the analysis of all. Those who believe in European ideals, should be able to give them a new life instead of helplessly observing its slow sunset.

De integratie van Europa is onzekerder dan ooit vanwege de door de media en politiek genoemde ‘populistische, nationalistische en xenofobe bewegingen’.  Maar waarom is de integratie van Europa – of het verenigen van soevereine staten – automatisch een positieve ontwikkeling ? De verschillen tussen de landen is namelijk precies dat wat Europa een plek van relatieve vrijheid en technologische ontwikkeling heeft gemaakt.

In zijn boek Guns, Germs and Steel schrijft Jared Diamond er het volgende over: ‘Europa’s geografische balkanisatie resulteerde in honderden onafhankelijke concurrerende staten en staatjes en daarmee centra van innovatie en handel. De Europese grenzen waren voldoende om politieke vereniging te voorkomen maar onvoldoende om ideeën en technologie tegen te houden. Napoleon en Hitler probeerden het maar er is nooit een despoot geweest die heel Europa onder de duim had zoals in China.

Federale vereniging van Europa kan een despoot – of een kleine groep despoten – de mogelijkheid geven om de voordelen van desintegratie de das om te doen en te vervangen door een desastreus top-down geldverslindend systeem dat alleen op papier werkt.

Vorige maand reageerde de conservatieve parlementariër Ashley Fox op Guy Verhofstadt zijn nieuwe plan voor een Europese Commissie met meer bevoegdheden. Fox zijn reactie was als volgt: ‘People are questioning what the EU does and whether it should be doing it at all. Mr Verhofstadt’s vision for the future of the EU is flawed and not representative of the citizens of Europe.’

Veel Europeanen zien de pogingen van de EU om Europa over te nemen als een buitenlandse machtsovername en een aanval op de soevereiniteit van hun land. Een sprekend voorbeeld is Griekenland dat nu zijn goud, onroerend goed en andere waardevolle zaken moet inruilen voor gedrukt papier uit Brussel. Er was geen bail-out van Griekenland maar een veiling van Griekse activa en een langdurig slavenschuldbestaan vastgeketend aan de euro.

De EU bestaat uit tomeloze, nutteloze en bureaucratische bemoeizucht met vrijwel alle aspecten van het leven, een paradijselijk overbetaald bestaan voor EU ambtenaren en politici, een oneindige reeks aan overbodige rapporten en onderzoeken en een nog langere rij aan mislukte projecten. Allemaal op kosten van de Europese belastingbetalers. Van de EU een federale unie maken is het uitbreiden van een in de praktijk mislukt en failliet systeem met rampzalige gevolgen.

 

11 REACTIES

 1. Ik heb vooralsnog mijn hoop gevestigd op de italianen.
  Het voorbeeld griekenland laat zien waar ook italie zal eindigen wanneer ze in de eu blijven. Enkel door tijdig uit de eu te stappen kan italie dit lot ontgaan. Het lijkt er op dat dit in italie langzaam maar zeker duidelijk wordt.
  En wanneer italie uitstapt, dan zullen spanje en portugal al snel volgen.
  Ik hoop dat de fransen binnenkort het licht zullen zien, maar daaraan twijfel ik nogal sterk.

 2. @Naam * [1]:

  Niet voor niets wordt de EU door velen gezien als de EUSSR, een voortzetting van de aloude USSR.

  Maak u zoveel mogelijk los van overheden. Geen geld meer op rekeningen maar ergens los van banken en andere instituties.

 3. @jhon [4]: Het subsidiariteitsbeginsel…

  is fundamenteel voor de werking van de Europese Unie (EU), en meer bepaald voor de Europese besluitvormingsprocedures. Dit beginsel bepaalt of de EU bevoegd is om besluiten te nemen en zorgt ervoor dat de besluiten zo dicht mogelijk bij de burgers worden genomen.

  Laten we dat subsidiariteitsbeginsel eens nader onder de loupe nemen. In beginsel is uitsluitend de mens (of bij een kind de ouders) bevoegd om een besluit te nemen over diens leven.

  De gedachtensprong dat een ander zich die bevoegdheid middels dreiging, dwang en/of geweld kan en mag toe-eigenen berust op indoctrinatie en angst. Kortom; de EU is weinig meer dan een luchtkasteel zonder nobele mensen erin dat als een kaartenhuis in elkaar kan storten.

  Een mens is geen burger, maar bij geboorteregistratie als zodanig gebrandmerkt (met een paspoort als vrachtbrief voor grensverkeer). Wat betekent dat de founding fathers van de EU een nogal zwak fundament legden, namelijk misleiding.

 4. Los van deze ijskoude analyse kan een unie van landen wel nut hebben voor een bepaalde stabiliteit, maar dan alleen als zij niet verwordt tot een bureaucratisch monster zoals dat nu het geval is.

  Een volgende stap in de evolutie van de EU is dat politici eerlijk gaan worden (voor zover dat überhaupt mogelijk is) en toegeven dat er feitelijk sprake is van een Verenigde Staten van Europa. Ik heb eens met ambtenaren gesproken en ze deze werkelijkheid onder de neus gewreven. De reactie was een kriegelige blik, want ze beseften heus wel dat hun nationale wetgeving allang aan de EU was onderworpen. Toegeven dat dit de werkelijkheid is was er echter niet bij.

  Het probleem met overheidsdienaren is dat geen woord van hen betrouwbaar is. Je weet nooit of ze liegen, en ook het naleven van een woord is voor hen te hoog gegrepen. Het zijn ordervolgers, meer niet.

  Deze situatie wijkt nogal af van wat er zou kunnen zijn. Maar daar is gezond leiderschap voor nodig, waarvoor je dus geen leugenaars kunt gebruiken.

 5. Off-topic, maar misschien ook on-topic:
  Nokia 3301, the icon is back.

  De EU mag wat mij betreft rustig desintegreren en uit elkaar vallen. Behalve als:
  – Er geen sneaky Verenigde Staten van Europa blijft maar
  – De EU omgezet wordt naar een keizerrijk (zoals de bondskanselier van Duitsland eigenlijk een keizer is over bondsstaten)
  – Er een deugdelijk keizer komt die niet de traditie van onderwerping een exploitatie van landen in andere werelddelen voortzet
  – Het bureaucratische apparaat rigoreus wordt gesnoeid, zodat het monster verandert in een lief draakje die (naar voorbeeld van de Chinese draak) alleen gevaarlijk en schadelijk wordt wanneer mensen onverdiend rottig behandeld worden
  – Huichelende politici worden weggewerkt en kundige (en vooral eerlijke) staatslieden worden geplaatst
  – Etc.

  Grappig hé, scenario’s afspelen in de beeldprojector van je geest…

 6. Het mooie van de Nokia 3310 was dat ‘ie zeer robuust was.
  Of dat ook zo is bij deze vernieuwde versie gaan wij beslist uitproberen.
  Een telefoon zonder fratsen die gewoon doet wat ‘ie moet doen. That’s all.
  Weg met hackbare smartphones die allemaal dingen doen waar een mens niets aan heeft!

  Evenzo was er kennelijk ooit een mensensoort die zeer robuust was. Geen fratsen, maar gewoon doen wat er (volgens natuurwetten en gezonde ethiek) gedaan moet worden.
  Weg met de mens als reproduceerbare kloon of programmeerbare robot, die zeer eenvoudig te besmetten is met allerlei onzinnige denkwijzen!

  Naam * [9] reageerde op deze reactie.

 7. @Nico [8]: Nokia is van Microsoft en reken maar dat MS er alles aan zal doen om een 3310 afluisterbaar te maken. Net als met Windows 10. Van oude modellen Nokia was ook al niet zeker of deze vrij waren van dit soort ‘mogelijkheden’. Misschien kun je beter of 27 april een weinig gebruikt oud exemplaar zoeken op een vrijmarkt ergens.

  Nico [10] reageerde op deze reactie.

 8. @Naam * [9]: Simpel, functioneel en robuust heeft zonder enige twijfel voordelen.
  Inzake afluisterbaarheid; een telefoon is er niet om vertrouwelijke gesprekken te voeren, maar om kort en zakelijk even een afspraak te maken of de korte versie van feitelijke informatie in te winnen. Al het andere is voor ontmoetingen.

  Hoe korter en minder bellen, hoe beter het is. Al was het alleen maar om de RF-straling; het is gewoon niet handig of verstandig om je hersenpan van zo dichtbij mogelijk te bestralen met een paar watt radiofrequente energie.

 9. Het bureaucratische apparaat van organisaties van welke snit dan ook werkt uit als röntgenstraling. Er wordt van alles doorgelicht, veelal zaken waar bureaucraten geen bal mee te maken hebben.

  Wie iets weet over röntgenstraling weet ook dat een overdosis schadelijk is. Het zijn een soort balletjes die door je lichaam geschoten worden en daar schade aanrichten. Hetzelfde geldt voor de bureaucratische röntgenstraling. Een mens kan er behoorlijk ziek van worden, niet in de laatste plaats omdat een gezond mens(enleven) er niet gedwongen aan blootgesteld dient te worden.

  De röntgenstraling van de EU dringt steeds verder door, en overal waar je met mensen spreekt hebben ze er vooral overlast van. Vandaar dat velen de EU het liefst zien ontploffen of imploderen (de laatste is de beste). Wil de EU ooit aanvaardbaar zijn, dan is daar een ware metamorfose voor nodig.

Comments are closed.