hubUit het archief van Vrijspreker een artikel van Hub uit 2007 dat nog steeds actueel is: De Europese Centrale Bank pompt de laatste dagen voortdurend geld in de economie. Dat den ze om de “markt liquide te houden”. Doordat, om te beginnen in Amerika, de prijzen van de huizen sterk gingen dalen, kwamen veel mensen in de problemen om hun hypotheek te betalen.
De banken werden daardoor veel voorzichtiger om niet zelf failliet te gaan, en wilden minder geld uitlenen. Terwijl de economie geld nodig heeft om soepel te draaien.

De ECB heeft daarom voor de vierde keer binnen een week geld in de markt gepompt, waardoor de commerciële banken nu in totaal 211 miljard euro meer ter beschikking hebben om tegen lage tarieven uit te lenen.
Daarmee is het (voorlopig?) gelukt om echte grootschalige economische paniek op korte termijn te voorkomen.

In de Volkskrant van vandaag beantwoordt Wim Boonstra, chef econoom bij Rabobank Nederland de vraag:
“Waar komen die miljarden van de ECB vandaan?” met:
“Centrale banken kunnen in principe onbeperkt geld maken. Dat kost niets. Ze doen dat bijvoorbeeld door leningen te verstrekken aan commerciële banken. ‘De ECB kan geld creëren zolang mensen euro’s blijven accepteren”.

Het antwoord geeft wel de richting aan, maar is niet volledig. *)
Wij zijn er ondertussen echter achter gekomen dat de ECB het “Ezeltje strek je” gestolen heeft. Daardoor hebben zij nooit problemen met het “creëren van geld”.

Ik weet niet hoe bekend moderne lezers van de Vrijspreker zijn met het oude sprookje van Grimm over het ezeltje dat “geld liet vallen”. Daarom pikten we even bij Wikipedia het verkorte verhaal:

Tafeltje dek je, ezeltje strek je en knuppel uit de zak

Tafeltje dek je, ezeltje strek je en knuppel uit de zak is een sprookje uit de serie die werd verzameld door de gebroeders Grimm. (Uit Wikipedia):
Drie broers gaan om de beurt een jaar uit huis in de leer. De eerste kiest als beloning een tafel, waar, als je er “tafeltje dek je” tegen zegt, er bij toverslag de heerlijkste spijzen op komen te staan. De tafel wordt hem echter afhandig gemaakt door een herbergier, die hem verwisselt voor een gewoon exemplaar.
De tweede kiest een ezel die geldstukken poept als je er: “ezeltje strek je” tegen zegt. Ook hem wordt dit afhandig gemaakt.
De derde broer ten slotte, kiest het minst waardevolle. Een knuppel die erop losslaat als je er “knuppel uit de zak” tegen zegt. De derde broer let in de herberg goed op en als de herbergier ook de knuppel wil, wordt deze afgeranseld. Pas nadat hij beloofd heeft alles terug te geven wat hij heeft gestolen, laat de derde broer de knuppel terug in de zak gaan.

Zo nu begrijpt u hoe het werkt.
Alleen begrijp ik nu nog niet waarom de ECB dit niet nog veel meer doet en wel op een schaal dat ze zoveel geld uitdelen dat wij allemaal rijk zijn en in weelde kunnen leven. Begrijpt u dat wel?
——————————————————
*)Voor economische achtergronden kunnen we u eerder op deze site geplaatste artikelen van Albert Spits aanbevelen.

8 REACTIES

 1. Geld maken kost ook geld. Anders zou een bank geen rente rekenen. Dat er geld gemaakt wordt, is niet het probleem. Het probleem is de dosering. Men weet niet hoeveel geld er probleemloos bijgedrukt kan worden. Het bijgedrukte geld komt niet of nauwelijks in de echte economie terecht. En wat voor zin heeft het geld goedkoop te maken als bedrijven er geen brood inzien te investeren. Beter zou het zijn de belastingen te verlagen en werken weer lonend te maken.

 2. Is het bijgedrukte geld niet gewoon een lening die terug betaald moet worden?
  Het geld wordt door de ECB aan banken uitgeleend, zodat zij het ook weer uit kunnen lenen.
  Als de consument het terug betaalt (met rente) aan de bank, betaalt de bank het weer terug aan de ECB, die het weer uit roulatie haalt.
  Maar zo simpel werkt het in de praktijk niet.
  het systeem vraagt steeds meer geld om te kunnen draaien.
  Ook zorgt het gecreëerde geld voor inflatie, die niet meer verdwijnt als het geld weer uit de economie verdwijnt.
  Bovendien: Als de bank geld uitleent is dat een groot risico voor de bank.
  De ECB zal aan hun deur staan als de consument het niet meer terug betaalt.

 3. Laten we hopen dat het staartje van het sprookje van Grimm bewaarheid wordt zonder de knuppel.

  Geldcreatie… gelegaliseerde zwendel.

  Bevolking die op grotere voet willen leven dan mogelijk is. Hoeft geen probleem te zijn, maar bankiers nemen het er wel erg ruim van met rente (woeker).

  Regeringen die de bevolking niet gewoon de waarheid vertellen over ’tering naar de nering zetten’ maar zwendel legaliseren en garanderen dat er een bubble ontstaat en dat welvaart verschoven wordt (kredietvergoeding schuift een berg middelen naar bankiers annex rent-seekers).

  De uitkomst… waar mensen vroeger een maand bezig waren om een kleihut te bouwen of desnoods een jaar bezig waren om een chalet-achtige woning te bouwen, en daarmee van de inspanningen en onkosten af waren, betalen mensen uit de lagere sociale klassen nu zo ongeveer hun hele leven huur of aflossing voor een hypotheek. Is dat eerlijk? Welnee.

  De afwikkeling… kan eenvoudig zijn, maar als iedereen zich als een aasgier gedraagt en blijft ‘zitten’ op wat hij een ander afhandig heeft gemaakt en… ook nog eens zijn identiteit ontleent aan hoeveel hij een ander afhandig heeft kunnen maken… dan is het niet meer zo eenvoudig. Want wie wil nu zijn veronderstelde identiteit (ook een luchtbel, want zelfbedrog) opgeven voor naïeve sukkels die zich hebben laten bezwendelen, terwijl opbrengsten legaal zijn verkregen?

 4. Het blijft opvallend dat afpersers, geweldenaars, sprookjesvertellers en zwendelaars het voor het zeggen hebben op deze planeet. Je zou toch denken… dat er iets grondig is misgegaan.

 5. Geld is gebaseerd op vertrouwen. En dat is in deze tijden opmerkelijk en bijzonder. Nu wantrouwen heerst. Goud is gebaseerd op wantrouwen. Men vond het eng een product af te staan tegen papier. Men had liever iets beters in de hand. Wouter Bos zei dat spaargeld tot een ton veilig is. Een bankrun bleef uit. Een wonder als je erover nadenkt.

 6. Weleens gehoord van geldadel?

  De giraffe wordt gebruikt als een beeld van adel. Een giraffe kan probleemloos van hoge bomen (robuuste mensen) eten en is zelfs in staat om de schedel van een leeuw (een beeld van een koning, ’the king of the jungle’) verbrijzelen.

  Zo bestaat er ook een Rothschildgiraffe, een soort die genoteerd staat als een ‘bedreigde soort’.

 7. De leeuw en giraffe kunnen elkaar een hoop schade toebrengen, zoals ook koningen en edelen dat kunnen. De les is dan ook dat de betrokkenen maar beter geen ruzie kunnen maken. Harmonie in de natuur…

Comments are closed.