Right front view of a Soviet-built T-62 main battle tank laying a smoke screen.
Right front view of a Soviet-built T-62 main battle tank laying a smoke screen.

Met een verkiezingsstrijd die naar een climax toegaat, zou je bijna vergeten dat er dingen aan de hand zijn die schokkender zijn dan welke uitslag ook, aankomende woensdag.

Wikileaks onthulde recentelijk een groot aantal documenten van de CIA, de Amerikaanse inlichtingendienst. Daaruit blijkt iets dat velen al wisten, maar niet echt wilden geloven: niet alleen is privacy afgeschaft, maar ook is de wereld één groot spiegelpaleis geworden. De CIA kan niet alleen ieder apparaat hacken dat met het internet is verbonden, maar is ook in staat de eigen sporen uit te wissen of het spoor naar anderen te laten leiden.

Sta daar maar eens bij stil als je thuis op de bank voor je flatscreen-tv ligt, al dan niet met een geliefde, al dan niet gekleed.

De onthullingen van Wikileaks zijn meer dan onderzoeksjournalistiek. Ze zetten de hele informatievoorziening op zijn kop. Dankzij Wikileaks kunnen we nu ook de media kritisch volgen. Doen kranten, radio en tv wel wat ze moeten doen, namelijk ons vertellen hoe het zit, of laten ze zich bij de neus leiden? Of, erger nog, laten ze zich willens en wetens gebruiken door machten in deze wereld. Wikileaks is de ultieme metajournalistiek. Zou dat de reden zijn dat het gedweep van de gevestigde media met Julian Assange de laatste jaren een stuk minder is geworden?

Dankzij onthullingen zoals die van Wikileaks wordt journalistiek controleerbaar. Media die ervoor kiezen spreekbuis van machthebbers te zijn kunnen genadeloos tegen het licht worden gehouden.

Jammer dat we het moeten doen met alleen onthullingen over regeringen van Westerse landen. Het zou mooi zijn als China, Rusland en Iran ook een gehackt zouden worden. Dan pas is het plaatje van de wereldpolitiek compleet.

Julian Assange mag dan al jarenlang geen voorpaginanieuws meer zijn, zijn werk is dat nog steeds. Daarvoor kunnen we hem dankbaar zijn.

Paul Verhaegh

4 REACTIES

  1. Lekken kunnen verhelderend en spannend zijn. Maar… als je kijkt naar de betekenis van het hexagram, dan zie je een filosofisch einddoel voor bijvoorbeeld staatshoofden; de vereniging van de overheidsmachine met de burgerij. Dan zijn lekken overbodig, omdat er volledig inzicht is voor alle betrokkenen.

  2. Je kan nu zo’n beetje alle kranten, opinieblaaden en TV-zenders plaatsen in de categorieën staats-propaganda en nep-nieuws.

    Wie wil er nog betalen om te lezen over de nationale oliebollentest, de succesverhalen van de multiculturele samenleving of de sprookjes van Chris Klomp c.s.?

  3. @jhon [2]: Dat ftm is niet meer wat het was…heeft nu een duidelijk verdienmodel…berichten zijn niet meer anoniem te lezen…een soort correspondent.

    Gelukkig het statine-dossier nog mee gekregen!

Comments are closed.