montesquieu-commerce-gentle

Vertaald:”Waar commercie is, zijn mensen zachtaardig, waar mensen zachtaardig zijn, is commercie”

Foutief toegewezen aan Frederique Bastiat:

“Als goederen niet over grenzen gaan, zullen legers dat zeker doen”

 

 

14 REACTIES

 1. Vergeet niet dat kapitalisme niet het enige marktsysteem is….

 2. Deze hele samenleving is een aangenomen realiteit. Vraag is wil je dat?

 3. @jhon [4]: Gezien zijn functie mag ik dat wel aannemen. Anderzijds schetst niburo.co kennelijk graag doemscenario’s.

  Oorlogen zijn veelal zoiets als het ruimen van mensen die hun agressie of denkvermogen niet zo goed kunnen doseren. Dat schoont op in twee lagen:
  – katten (of schapen) oftewel burgerij
  – honden (of geiten) oftewel overheidsdienaren

  Alhoewel de goeden natuurlijk altijd moeten lijden onder de slechten en er bij oorlog altijd wel colletaral damage ontstaat.

 4. @jhon [10]: Dat het huidige monopolie van geldcreatie een probleem is, klopt. Er is echter niet zoveel mis met rente. Het vertegenwoordigt de waarde (prijs) van geld. Daarnaast bevat rente ook ontzettend nuttige informatie voor investeerders en ondernemers. In een vrije samenleving -dus zonder overheidsregulring van onze levens en de economie- is een dalende rente het signaal dat mensen meer zijn gaan sparen. Sparen is uitgestelde consumptie. Ondernemers en investeerders weten nu dat consumenten minder geld zullen gaan besteden aan consumptiegoederen. Daardoor zal er meer geinvesteerd worden in kapitaalgoederen (machines, fabrieken e.d.) en minder in consumptiegoederen. Wanneer consumenten weer meer gaan consumeren, zullen zij hun spaartegoeden weer gaan aanspreken, hetgeen leidt tot een dalende rente. Ondernemers en investeerders weten dan dat er weer meer geinvesteerd kan worden in consumptiegoederen.

  Daarnaast werkt rente als een hefboom om vraag en aanbod van geld in balans te houden. Stijgende rente doet de vraag afnemen en het aanbod stijgen en omgekeerd. Deze “natuurlijke remmen” zijn nodig omdat goedkoop geld (geld zonder rente bijvoorbeeld) teveel leidt tot verkeerde investeringen en dat weer bubbels (zeepbellen) gaat veroorzaken die uiteindelijk zullen knappen en leiden tot crises en depressies. De crises van de laatste decennia zijn hier het gevolg van. Goedkoop geld trekt immers ook mensen aan die minder verstandig met geld en investeringen kunnen omgaan. Goedkoop geld zorgt er ook voor dat mensen niet meer kunnen of willen sparen. Er vindt dan een verschuiving plaats naar vooral consumptie gericht op de korte termijn. Dat werkt hedonisme en onverantwoord gedrag (niet zelf sparen voor later om ook dan zelfredzaam te zijn) in de hand.

  Zolang jullie geldstelsel geen wettelijke verplichting wordt, kan het binnen een vrije geldmarkt gewoon worden aangeboden en heb ik daar geen probleem mee. Ik verwacht echter dat het tot problemen gaat leiden en uiteindelijk een natuurlijke dood zal sterven. Ik zal vermoedelijk zelf kiezen voor “echt geld”: geld gedekt door edelmetaal als goud of platina en waarvoor gewoon rente in rekening wordt gebracht, vanwege bovengenoemde redenen.

  jhon [13] reageerde op deze reactie.
  pcrs [14] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.