Duitsland neemt langzaamaan afstand van haar Energiewende en ook Engeland wil na de Brexit stoppen met het verplichte groene EU nummer. Een stuk verderop in Australië wordt de vernietigende werking van renewables ook zichtbaar. Energy Market Operator Matt Zema sprak daar de volgende woorden op een vergadering voor energiezaken: ‘The enormous subsidies heaped on renewables, mean one thing and only one thing: The system must collapse’.

Zijn uitspraak is enkel aan het licht gekomen omdat Matt Zema drie maanden na de vergadering onverwachts stierf aan een hartaanval waardoor de geheimhouding van die bewuste meeting werd opgeheven. Hij zei op die bewuste vergadering ook nog het volgende:

‘The renewable developments and increased political interference are pushing the system towards a crisis. South Australia is most vulnerable with its potential for wind to supply 60% of demand and then to cut back rapidly. Each new windfarm constrains existing ones and brings demand for more transmission. The system is only manageable with robust interconnectors, but these operate effectively only because there is abundant coal-based generation in Victoria.

Wind, being subsidised and having low marginal costs, depresses the spot price and once a major coal plant has a severe problem it will be closed. Wind does not provide the system security. But the politicians will not allow the appropriate price changes to permit profitable supply developments from other sources. And the original intent of having the generator or other beneficiary pay for transmission and services over and above energy itself has now been lost. So there are no market signals, just a series of patch-ups that obscure the instability and shift the problem to include Victoria. In the end the system must collapse.’

Een maand later werd Zuid Australië’s kolencentrale Northern Power Station van het netwerk gehaald omdat het niet winstgevend genoeg kon opereren tegen de gesubsidieerde ‘duurzame’ energie die de politieke voorkeur krijgt boven andere soorten. In september 2016 had Zuid Australië een totale energieuitval – kosten $367 miljoen – omdat verschillende windcentrales de storm niet aankonden. In februari 2017 zakte het energieaanbod van 800MW onder de 100MW in vier uur vanwege windstilte.

De vierde kolencentrale wordt dit jaar uit productie genomen. Hazelwood leverde 20 tot 25 % van de nationale energiebehoefte en werd door de overheid – ondanks de aangekondigde sluiting – gedwongen om nog grote aanpassingen aan 5 boilers te doen om aan de regels te voldoen. Uiteindelijk leidt het verlies van de kolencentrales in minimaal een verdubbeling van de electriciteitsprijs en het blijvende verlies aan betrouwbaarheid.

Met de enorme pot belastinggeld rondom duurzaamheid vliegen de nepkapitalisten als motten rond een kaars. Duurzame energie gaat uiteindelijk drie keer zoveel kosten als de zogenaamd achterhaalde oude energievormen: consumenten en de industrie gaan de prijs betalen en lijden onder de onbetrouwbaarheid van het nieuwe systeem. Energieintensieve industrievormen en landbouw zullen dan Australië snel ontvluchten.

Nederland wacht helaas hetzelfde rampzalige scenario met bittere gevolgen voor de bevolking en bedrijven.