Een aantal van Europa’s grootste energieleveranciers starten in augustus dit jaar een project om Blockchain2een handelsplatform gebaseerd op blockchain te testen. Bedrijven van Enel SpA tot RWE AG gaan live energie en gas verhandelen, zegt Michael Merz – directeur bij Ponton GmbH en ontwikkelaar van het project.

De software, met de naam Enerchain, levert anoniem peer-to-peer handel zonder dat er een derde partij aan te pas komt. Blockchain – de technologie achter Bitcoin – kan de energiebusiness helpen in een steeds verdergaande decentraliserende markt. De technologie wordt getest door ondernemingen als Vattenfall AB tot netwerkbedrijven als Tennet Holding B.V. in electriciteitsplatforms voor consumentenenergie.

‘Sommige bedrijven nemen deel omdat ze gewoon willen zien hoe blockchain werkt, anderen willen weten of het rendabel is in de handel’, zegt Merz. Enerchain laat handelaren anoniem orders sturen naar een gedecentraliseerd orderboek dat door andere handelaren bekeken kan worden. Dit kan de transactiekosten verlagen omdat er geen tussenpersoon of centrale instantie meer hoeft te zijn.

De deelnemende 23 bedrijven betalen 20.000 euro om de totale ontwikkeling van het project te betalen. Ponton staat niet alleen in haar streven om blockchain in de energiehandel in te voeren. In Wenen is Grid Singularity ook aan het werk om een gedecentraliseerd digitaal platform voor het inkopen en verkopen van energie op te zetten.

Bron: Bloomberg