Albert Hahn, onze socialistische en antimilitaristische tekenaar maakte in 1915 deze prent:

albert-hahn-kathedraal-van-de-20ste-eeuw

8 REACTIES

 1. Ha ha… grappig. Zo ziet (in overdrachtelijke zin) een gezond functionerend gezinshoofd er in duistere tijden ook uit – voor duistere figuren. Met horens om iemand erop te nemen, met kanonnen om iemand voor z’n raap te schieten als de rapen eenmaal gaar zijn.

  Natiestaten vinden echter dat er altijd baas boven baas moet zijn en hebben (bureaucratische) monsters gecreëerd die het best leuk vinden om de levens te verzieken van mensen die een gezond leven zouden willen leiden. Ze vinden het wel leuk om te dreigen en vanuit hun burelen projectielen naar huishoudens te slingeren. Een typisch Europese modus operandi.

 2. @Jaas [2]: Volgens Johann Wolfgang von Goethe: “Architektuur is als versteende muziek”

  In duistere tijden versteen je en breng je je geschut in stelling. Laat die rukkers maar komen! Altijd interessant als mensen demonstreren waar ze feitelijk voor staan 😀

 3. Beste @Jaas [2]: Eensch. Ik ben het niet altijd eens met Albert Hahn, maar hij is en blijft een genie. Ik ben blij dat ik de vrijheid heb zijn tekeningen onder de aandacht te brengen. Van de lezers van deze site.

 4. Naja, anti militarisme is iets waar anarchisme, socialisme en libertarisme elkaar in ieder geval tegemoet kan komen.

  Zijn werk doet me altijd een beetje denken aan van die punk hoezen, met verbitterde referenties naar de wereldpolitiek etc.

  Denk aan napalm death, of Brutal Truth

 5. Je weet het, huichelaars zitten traditioneel voorin de kerk. Of staan op de preekstoel (je weet wel, de pedo-club). Dat is bij een natiestaat niet anders. Een mooi woord voor deze duistere vertoning: Beschaving. Want het is zeer ‘beschaafd’ om jezelf te laten naaien en (als je via wat naaibeurten het privilege hebt verworven) anderen te naaien.

Comments are closed.