599px-thumbnailU kent de mop vast wel: Wie won de Tweede Wereldoorlog? En wie werd tweede? Maar even zonder gekheid mensen, vandaag is het de dag van vrijheid. Nederland is al weer 72 jaar lang vrij van bezetting en dat vieren we.

De vrijheid waarvoor zovelen hun leven gaven staat inmiddels behoorlijk onder druk. Economisch gezien hebben we niet minder regulering dan pakweg een halve eeuw geleden. Hoezo neoliberalisme, denk je dan weleens. Voor het sociaal-economisch ordeningsrecht is de basis zelfs voor een groot deel tijdens de bezettingstijd gelegd.

En wat te denken van uitingsdelicten, zoals deze klinisch heten? Eind jaren dertig kwam je voor de rechter als je Adolf Hitler een ‘boef’ noemde. Nederlanders in – toen nog – Nederlands-Indië die de vlucht van koningin Wilhelmina naar London openlijk bekritiseerden werden aangegeven bij de autoriteiten en vervolgens opgepakt en geïnterneerd, eerst in Nederlands-Indië, vervolgens in Suriname, in een kamp in de Jodensavanne. In de jaren zestig werden demonstranten tegen de Vietnamoorlog die ‘Johnson moordenaar’ riepen strafrechtelijk vervolgd wegens belediging van een bevriend staatshoofd. Tegenwoordig mag je je niet tegen multiculturalisme of de islam uitspreken, want dat is beledigend jegens een complete bevolkingsgroep en daarmee – het wordt eentonig – ook weer strafbaar.

Kortom, welke vrijheid vieren we eigenlijk? Zo vrij is Nederland niet en het publieke debat – of wat daar voor doorgaat in Nederland – nog veel minder. Nederland is het land van de vijf c’s, zeg ik altijd maar: consensus, coalitie, compromis, conformisme en coöptatie. Eerder een verstikkende dan een open samenleving en – dus – helemaal niet zo vrij.

Vrijheid? Een goed idee. Laten we er eens mee beginnen, 72 jaar na de laatste oorlog. Een fijne dag allemaal!

Paul Verhaegh

12 REACTIES

 1. Wie eens met bureaucraten te maken heeft gehad weet dat het verhaal over bevrijding en vrijheid een kletsverhaal is.

  Uit de laatste kersttoespraak van Willem-Alexander:
  Terroristen proberen onze vrije manier van samenleven aan te tasten en ons gevoel van thuis zijn te ondermijnen. Terecht verlangen mensen in de eerste plaats veiligheid.

  Uhh… hoe zit het dan met bureaucraten die als terroristen aanslagen plegen op bijvoorbeeld je privacy of portemonnee en proberen mensen bang te maken met dreigementen? Want de Sharia, pardon, wet- of regelgeving is toch waar dit barbaarse woestijnvolk mensen aan wenst te onderwerpen. Hoe inhoudelijk krankzinnig ook.

  Nico [12] reageerde op deze reactie.

 2. Deze festiviteiten zijn natuurlijk niets meer dan een soort Noord Koreaanse ophits propaganda dagen.

  Ik bedoel, de enige reden dat de Amerikanen Europa bevrijden, was omdat de USSR al 90 procent had bevrijd en de Amerikanen voelde de hete adem van de USSR in hun nek. Ze hadden veel eerder kunnen ingrijpen, ze wisten van de vernietigingskampen bijvoorbeeld !

  Ze hadden het veel eerder kunnen plat bombarderen.

  Ook bewijst voor mij de tweede wereldoorlog dat wapenbezit onder burgers wel belangrijk is. In die zin, stel die moffen waren NL binnen getrokken en echt ieder gezin, ieder gezinslid, had een wapen en kon schieten, vanuit zijn/haar huis. Dan had men barricades opgezet en was het voor de moffen allemaal veel moeilijker geweest.

  Harrie van Vaore Tjeu [4] reageerde op deze reactie.

 3. @Jaas [3]: precies. Bovendien, wanneer er geen instituten zouden zijn geweest, zou het allemaal veel minder interessant geweest zijn om in te nemen.

  Met een staat en met staatsinstituties, is het vergelijkbaar met b.v. een combine. Het vervangen van de bestuurder is nl. voldoende om de oogst- en controle over te nemen. Heel effectief, heel efficiënt en met bijzonder weinig risico.

 4. Nederland als weer 72 jaar bevrijd? Dacht het niet. Das dritte Reich is naadloos overgegaan in de EUSSR.

 5. Bevrijding kun je lang over loelen, maar vrij zijn is men verre van dat. Europa is in zijn gehele hoedanigheid bezet en gevangen in een stinkende nazi (VS) dictatuur, waarbij de zelfverheerlijking van de Brusselse en Frankfurter nazi’s volop door de strot van de slaven gedrukt dient te worden. Vrijheid my ass!…

 6. Zeg mij Wat is die heilstaat, zeg mij Wat is die waard wanneer iemand die afwijkt voor verwart wordt verklaard en alleen de vogels…… Vrijheid, het ideal van de verlichting is veworden tot iets dat onderwerpen is aan wet en regelgeving, koninklijke besluiten, gemeentelijke verordeningen en uitvoeringsbesluiten: oftewel de overheid.
  Intro van Thieves Emporium maakt dit glashelder. Daar waar je vroeger je kon terugtrekken in niemandsland, is hedentendage elke m2 meter grond onderworpen aan regulatie van een of andere overheid. En dus is vrijheid niet haalbaar. Slechts onderdelen ervan.
  Enjoy what.you have now……

  Nico [11] reageerde op deze reactie.

 7. @Ivar [10]: Wat je eigenlijk zegt… is dat verhaaltjes van burgermeesters en staatshoofden over vrijheid niet meer dan lulverhalen zijn. Omdat de betrokkenen in hoogsteigen persoon de vrijheid die ze propageren onderwerpen aan hun eisen waardoor vrijheid geen vrijheid is.

  Wel grappig hoe in kringen van elite allerlei surrogaten voor allerlei onderwerpen naar voren worden geschoven…

  Nico [12] reageerde op deze reactie.

 8. Inzake Nico [2] en Nico [11]:

  Wat is het toch interessant dat ‘het systeem’ een graf voor zichzelf heeft gegraven en op het punt staat erin te tuimelen. Twee perspectieven:

  a) Op mensen die ‘het systeem voorbij zijn’ worden traditioneel allerlei terroristische aanslagen gepleegd door de overheidsmachine. Even iemand tot aan de grond toe afbreken om diens bestaan vervolgens weer naar wens te herbouwen. Tegenwoordig gebeurt dat vooral met bureaucratische middelen.
  Dat wordt bij ons sinds emigratie (ca. 12 jaar geleden) geprobeerd. Alleen, het is een slechte gewoonte om met terroristen te onderhandelen, laat staat ermee te praten. Het moet keihard ‘nee’ zijn. Punt.

  b) Vanaf de andere kant is de elite bang dat mensen die in vrijheid gesteld worden (nadat ze afgebroken en weer herbouwd zijn) als terroristen gaan optreden om ‘het systeem’ af te breken. Vandaar misschien bij 9/11 een vliegtuig in een flatgebouw, symbolisch zoiets als flatgebouw Nederland. Controlled demolition door mensen die wat meer vrijheid hebben verkregen. Uiteraard staat men er niet bij stil dat degenen die dat wensen te doen daar kennelijk redenen voor hebben. Want de taboesfeer mag niet doorbroken worden. ‘Het systeem’ is heilig, ongeacht hoever de rot is gevorderd.

  Het interessante van deze twee perspectieven is dat ‘het systeem’ ooit is ontworpen om vroeger of later ontmanteld of vernietigd te worden. Er is zelfs een draaiboek voor geschreven dat in het volle zicht is verstopt. Gewoon toegankelijk voor de massa, alleen moet je het wel herkennen en begrijpen.

  Dus… in plaats van partij te kiezen (meegaan met de stroom en een plekje kiezen in de burgerij of overheidsmachine) kun je ook afstand nemen en zeggen: “Kom, laten we met z’n allen op een gezonde manier dit systeem ontmantelen. Dan zijn we allemaal van het gezeik af en kunnen we beter verder.”

  Bij een beschaving is het nooit de vraag óf ‘ie valt, maar uitsluitend wanneer en hoe. Een beschaving kan beter zoals een vliegtuig rustigjes landen dan neerstorten of exploderen, toch?

Comments are closed.