De snelle wijziging van de economie doet niet alleen grote gevestigde bedrijven op hun seasteadinggrondvesten trillen en soms instorten. Ook overheidsvormen komen vroeg of laat aan de beurt. Daar wordt door o.a. Startup Societies Foundation aan gewerkt: het verkennen van verschillende types sociale systemen die de huidige staatsvormen kunnen vervangen.

Via nieuwe vormen werkt dit de concurrentie en veelzijdigheid van het (overheids-) aanbod in de hand. Mensen kunnen dan makkelijker kiezen in welk land of systeem met welke wetten en regels ze het liefst willen leven. Bij experimentele overheidsvormen kan je snel de voor- en nadelen zien van de verschillende filosofieen en systemen.

Gezien de starheid en inflexibiliteit van huidige overheden en de centralisatiedrang (EU) zal dat niet 1-2-3 gaan. De belangen van personen, organisaties en multinationals zijn namelijk enorm maar dit proces zal uiteindelijk – linksom of rechtsom – doorzetten. De ontwikkelingen zijn namelijk: vrije keuze, decentraal, kostenminimalisering, peer2peer en flexibel.

Startup Societies onderzoekt het heden en verleden van stadsstaten, micronaties en speciale economische zones. Ze ontdekken wat werkt en wat niet om de kans op succes zo groot mogelijk te maken. Net als bij een startend bedrijf begint een start-up maatschappij klein en schaalt op zodra ze betere service via technologie kunnen leveren. Zo zal 65% van de wereldbevolking in 2040 in steden leven. Dit geeft een unieke mogelijkheid voor ondernemers om te profiteren van het grootste welvaartinstrument: steden. En een mooie kans om een tailor-made bestuur aan te koppelen.

Zwitserland heeft een naam hoog te houden als het om directe democratie, welvaart en veiligheid voor zijn burgers (eigen wapenbezit) gaat. Liechtenstein heeft een gedecentraliseerde overheid en iedere stad kan zich afscheiden als ze dat willen. Singapore is een van de meest zaken- en investeringsvriendelijkste plaats ter wereld en dat leidt weer tot meer innovatie en groei. Dubai past veel nieuwe technologie toe – o.a. in gebouwen – en wil bijvoorbeeld drone taxis voor personenvervoer toelaten.

De tegenstanders van deze verandering, vernieuwing en verbetering, zijn de personen die het meest profiteren van het huidige bestel. Burgers toestaan om hun eigen, verschillende, wegen te gaan in meer vrijheid, vormt een ernstige bedreiging van hun controle- en verdienmodel. Zij zijn doodsbenauwd dat er betere, efficientere en vrijere alternatieven aankomen.

Bron: Daily Bell