In Toronto besloot Adi Astl zelf een trappetje te maken in een park. Er waren al veel mensen gevallen op die plek. Voor een 550 dollar maakte hij samen met een dakloze een prima trap in het Tom Riley governmental-bureaucracy-demotivational-poster-1227924306Park. Maar volgens de burgemeester en gemeente van Toronto had hij dat niet mogen doen. Hij had moeten wachten tot de gemeente voor 65.000 dollar via een stadsproject het probleem had aangepakt.

Eigen initiatief is natuurlijk prima maar het moet wel duidelijk zijn wie er hier de baas is. De gemeente heeft de trap met lint afgezet en dreigde de constructie te slopen ‘omdat het niet volgens de regels gebouwd is.’  Burgemeester John Tory: ‘We just can’t have people decide to go out to Home Depot and build a staircase in a park because that’s what they would like to have’.

De privé gemaakte trap als metafoor voor de verhouding tussen burgers en overheid. Particulier initiatief werkt altijd sneller, klantvriendelijker en goedkoper dan de staat ooit kan doen. En de ultieme verzetsdaad of rebellie is dat via concrete actie aan te tonen. Zoals Adi deed.

Inmiddels heeft de gemeente Toronte ‘adequate’ maatregelen genomen tegen dit gezagsondermijnende gedrag. De trap is gesloopt zodat de burgers voortaan geheel legaal hun nek kunnen breken totdat er een berg belastinggeld uit is gegeven voor een veel te late oplossing. De overheid in actie.