Zorgen voor je vrijheid en zoveel mogelijk proberen te garanderen dat je die vrijheid en women-2514357_1920onafhankelijkheid behoudt. Daar zal je zelf hard aan moeten werken want de staat en big corporate is er alleen maar op uit om die deugden in te perken en te ondermijnen. Daarom hier vijf mogelijkheden om je vrijheid te bevorderen.

Zorg voor fysieke zekerheden

Sla goud, zilver en andere edelmetalen in en zorg dat je daar onder alle omstandigheden bij kunt. Ook extra cash – dat kunnen ook dollars of andere valuta zijn – is een goede back-up. Cryptocurrency als Bitcoin kan je als beleggingsobject of lange neus naar het financiële systeem aanschaffen. Koop zo nodig een kluis.

Extra paspoort en buitenlandse betaalrekening

Zorg dat je minder afhankelijk van de nationale staat bent en probeer een extra paspoort in het buitenland te krijgen. Bijvoorbeeld een virtuele in Estland. Ook met een betaalrekening in het buitenland vergroot je je mogelijkheden. Handig als de overheid opeens besluit dat je niet meer mag reizen bijvoorbeeld.

Beveilig je privacy

Gebruik zoveel mogelijk encrypted software, mail via Protonmail en gebruik DuckDuckGo i.p.v. Google. Pas op met wat je online zet en ga regelmatig off line al is het alleen maar om de plaatselijke middenstand te steunen met je aankopen i.p.v. een moloch als Amazon.

Belastingontwijking en non-cooperatie

Waar je legaal belasting kunt ontwijken, pak je die kans. Probeer geen parkeer- of verkeerboetes op te lopen, rook niet, drink met mate en adviseer anderen dat ook te doen. Weiger iedere – vrijwillige – inspanning voor de staat (als bijvoorbeeld enquetes en zo je wilt stemmen) en onderzoek hoe je legaal onder verplichte nummers uit kunt komen.

Ondersteun vrijheid voor anderen

Deel en ondersteun zo mogelijk initiatieven voor vrijheid in binnen- en buitenland. Met het verspreiden van de vrijheid groeit de kritische massa die een omwenteling tot stand kan brengen. Je leert er van en je helpt anderen op weg. En als de binnenlandse stichting  ANBI gecertificeerd is, kan je je gift ook nog aftrekken van de belasting. Bijvoorbeeld bij een schenking aan Lifhas.