hubDit artikel is eerder verschenen in 2007. Er waren (zijn?) nog altijd libertariërs die een zekere sympathie hebben voor de Partij Voor Vrijheid van Wilders. Vooral omdat zij vinden dat die partij de minst slechte is en het dichts bij de libertarische vrijheidsprincipes.
We hebben daarover op deze site altijd een voorzichtige houding aangenomen. De Vrijspreker wil namelijk het volledig libertarische standpunt brengen. Partij politiek is altijd geneigd daarvan af te wijken omdat ze vaak denken aan het “haalbare” en daarom “water in de wijn” doen.
Hier stellen we echter dat de minste van twee kwaden nog altijd “kwaad” is.

In voorgaande artikelen hebben we dan ook de “vrijheid” van de Partij voor de Vrijheid altijd met korrels zout genomen.
En vandaag komt de mededeling van Wilders dat hij een boek wil verbieden, de Koran.

Terug naar de boekverbrandingfeesten! Einde van de Vrijheid van Meningsuiting.
Een publicatie over dit nieuwe voorstel van Wilders op NU.nl gaf in een ochtend dan ook op NUjij al meer dan 500 reacties. Wel aardig om daar eens te scannen en te zien dat het overgrote deel van die reacties negatief is en een verbod afkeurt.

Bij het ontstaan van de partij van Wilders hadden we nog een beetje hoop dat dit zich zou kunnen ontwikkelen in libertarische richting. We schreven in 2004 al “
“Laten we blijven beseffen dat te veel water in de wijn doen, de wijn waardelozer maakt. Erger nog is dat één druppel stront in een heel vat wijn, het hele vat waardeloos maakt.
Als libertariërs hun principes laten vallen om een korte termijn succes te behalen, zullen ze kapot maken wat er jarenlang is opgebouwd.

Jammer genoeg blijkt steeds meer dat we gelijk krijgen.

UPDATE: enig respect is voor Wilders op zijn plaats gezien de risico’s die hij persoonlijk loopt en de nagel die hij is in de huid van de andere partijen. Politiek incorrect. Maar hij is duidelijk niet libertarisch.

21 REACTIES

 1. De Wilderspartij is onderhand een soort ouderwetse versie van de PvdA geworden. Ik ben benieuwd wat er van over blijft nu de Baudetpartij in (een deel van) zijn vijver vist. Wilders en zijn partij lijken in de loop der jaren ook steeds boertiger te zijn geworden. Meer een partij die bepaalde privileges nastreeft dan een partij die naar veel vrijheid streeft.

  Heb je al getekend voor dit: https://teken.sleepwet.nl/ ???
  Gewoon om de politici te treiteren. Ze haten dit (en jou vrijheid) want men wil de referendumwet snel weer afschaffen. En door ze dit referendum te laten afwijzen krijgen zij de negatieve publiciteit die zij verdienen want het is tuig van de richel.

  Leuk dat Nujij genoemd wordt. Dat was toch wel de ideale afvoerputje voor vervelio’s, trollen, aluhoedjes en andere gekken. Als de staat een sleepnet wil hebben voor ontspoorde types moet men Nujij weer afstoffen. Geen sleepwet voor nodig.

 2. @Bertuz [2]: “PVV en wat voor een partij dan ook gaan niet samen. ” moet zijn; PVV en wat voor een partij dan ook gaan niet samen met libertarisme”.

 3. De PVV is de moderne Tegenpartij en haar grote aanhang wordt gedreven doordat de gewone man de gevestigde politiek beu is. Hoe kan het ook anders? We stemmen voor mandaat voor politieke partijen die vervolgens kunnen doen wat ze willen, zoals bommen gooien op Syrië. Het enige goede is dat de PVV het Europa-shambhalla wil verlaten dat steeds meer communistische trekjes vertoont. Dat kan ik alleen maar toejuichen. Islamfobie is niet de weg die we moeten gaan. De mensen merken echter dat moslims privileges hebben die zij niet krijgen. Zo mag je (bijv) geen dakkapel bouwen die “afwijkt van het straatbeeld”, maar wordt honderd meter verder een moskee met minaretten neergezet. Dat voedt de weerzin. De islam is daarom een gemakkelijk doelwit voor een partij als de PVV om groot te worden.
  Wat we nodig hebben is een Partij voor Individuele Vrijheid met slagkracht. Bij de laatste verkiezingen stond de LP niet op de lijst in de plaats waar ik moest stemmen. Zo wordt het nooit wat. Grrrr.

  Ratio [5] reageerde op deze reactie.
  frits [18] reageerde op deze reactie.

 4. @Leonardo Pisano [4]: De PVV is selectief in haar strijd tegen leugens. Ze is tegen de EU, plaatst vraagtekens bij global warming, en maakt als enige de negatieve aspecten van de multi culturele samenleving duidelijk.

  Aan de andere kant geloven ze nog steeds dat de verzorgingsstaat wenselijk en betaalbaar is. Ze hebben als belofte, bestaanszekerheid, sociale zekerheid in een veilige samenleving waar je je thuis voelt.

  We moeten denk ik de beperkingen van een politieke partij beseffen. De LP gaat geen vrijheid brengen maar kan wel helpen dat er meer ruimte komt voor het individu. En evt steeds meer opt out clausules verschaffen in bestaande regelgeving, zodat je bijv zelf je sociale zekerheid kan vormgeven als je dat wenst

 5. Het is opzich al een grap, dat zogenaamde libertariers voor Wilders vallen.

  Wat is er vrij aan Wilders ? Nationalistische, kapitalistische politiek ( vrijheid voor de uitzuigers ) Slavernij voor de minder vermogende

  Het verbieden van een heel geloof/traditie/ belijdenis

  Het opdringen van ‘Nederlandse waarden’. Het willen invoeren van de dienstplicht, of althans daarmee flirten.

  Een sterker politie apparaat ( staats politie, geen Nike-politie )

  Bertuz [13] reageerde op deze reactie.

 6. Een boek dat oproept tot een revolutie om de Staat omver te werpen en een bepaald geloof op te leggen.
  Een boek dat oproept om mensen te vermoorden.
  Enz, enz.
  Dit boek moet inderdaad verboden worden.
  Het is vele malen erger dan Mein Kampf

  Ratio [10] reageerde op deze reactie.

 7. @Bertuz [2]: Lachen om de PVV en ik lach net zo hard om de Libertarische Partij waar een danser-dichter (of was het een ander type kunstenmaker) er ook een potje van maakt qua vrijheid. In een interview met hem las ik dat hij meent te spreken namens ‘sociaal gemankeerden’ zoals ik en jullie want hij vind zichzelf een hele vlotte jongen of zoiets. Misschien moet de LP een lijstverbinding aangaan met de PVV. De coalitie voor nep-vrijheid en subsidie voor bankiers.

  @Jaas [7]: Dat gekwijl met Trump vind ik ook verbazingwekkend. Als je voor Trump bent kun je geen libertarier zijn, lijkt mij zo.

  Ratio [12] reageerde op deze reactie.
  Bertuz [14] reageerde op deze reactie.

 8. @Jaas [7]: Trump en Wilders hebben niets met libertarisme te maken. Het is echter wel verfrissend om ze bezig te zien als ze succesvol de heilige huisjes van de politiek correcte elite aanpakken. Heilige huisjes waar ook libertariers moeite mee hebben.

  Helaas komen ze met andere heilige huisjes, zoals de gekte van het verbieden van boeken.

  Jaas [20] reageerde op deze reactie.

 9. @Nomen Nescio [9]: De LP wou zelfs de staatsschuld versneld aflossen…. Een financieel stelsel gebaseerd op de leugen van inflatie, waar organisaties schatrijk van zijn geworden, die financiele sector, wordt dan ook nog eens beloond met aflossing van onze staatsschuld. Die wellicht al voor een deel in handen is van de ECB. Dan zouden we dus een instituut als de ECB niet aanslaan voor de waardeverdamping en de schade die deze berokkent heeft, maar is het een speerpunt om die nog rijker te maken….

 10. @Jaas [6]: Kenmerk van vrijheid is nu juist dat die een ieder gegund wordt/ten deel valt/ van nature toekomt. Uit je stukje krijg ik de indruk dat jij niet iedereen zijn vrijheid gunt. Vreemd. Je wilt vrijheid kennelijk voorbehouden aan bepaalde mensen. Wat onderscheid jou dan van een PVVer?

  Jaas [21] reageerde op deze reactie.

 11. het mag weer…..

  van de matrix…..

  soms mogen dingen niet….

  dingen is energie….

 12. …in het kleine kamertje wordt veel besproken….

  meneer baudettdt ook…

  vandaar die bewegingen in het/de/een matrix…..

 13. @frits [18]: ik weet niet hoe actief de huidige LP-ers zijn. De LP-ers die een jaar of 5 geleden actief waren hebben zeer veel tijd besteed aan het verspreiden van de libertarische gedachte. En hebben de partij nieuw leven ingeblazen. Met de generatie LP-ers daarna heb ik niet echt een connectie. Dus voor hun kan ik niet spreken.

 14. @Ratio [11]:

  De politiek correcte elite ?

  Dat zijn ze zelf…..

  Zij hebben alleen andere spoken, andere dogma’s, die nog viezer zijn, voor zover mogelijk.

Comments are closed.