Toen de oorlog in Syrië begon, claimde de Verenigde Staten alleen bezorgd te zijn over de syria-1034467_1920onschuldige burgers. Nu de oorlog bijna ten einde is, zijn de onschuldige burgers diegene die het meest geleden hebben. De winnaar is de ’tirannieke dictator’ Assad. De VS is jarenlang vruchteloos bezig geweest om hem van zijn macht te beroven.

In 2006 onthulde Julian Assange van Wikileaks een gelekt bericht van William Roebuck, de Amerikaanse ambassadeur voor Bahrein, waarin de VS plannen maakte om het regime van de Syrische president Bashar al-Assad omver te werpen. In dat jaar had de Assad regering de U.S. dollar laten vallen.

“That plan was to use a number of different factors to create paranoia within the Syrian government; to push it to overreact, to make it fear there’s a coup,” Assange said. “So in theory it says ‘We have a problem with Islamic extremists crossing over the border with Iraq, and we’re taking actions against them to take this information and make the Syrian government look weak, the fact that it is dealing with Islamic extremists at all.’”

De VS begon zich sterk te maken om Assad weg te werken in 2013 nadat hij was beschuldigd van het gebruik van chemische wapens. Voordat een onderzoek kon bewijzen dat Assad hiervoor verantwoordelijk was, ging president Obama naar het Congres om toestemming voor een luchtaanval te krijgen. Het Congres weigerde en de VS wijzigde daarna zijn strategie.

Dezelfde islamitische extremisten waar Assange het over had, gingen nu een hoofdrol spelen. Schijnbaar uit het niets kwam ISIS op maar zij was verrassend goed uitgerust met wapens, technologie en ervaring. Deze opkomst valt samen met de beslissing van de Verenigde Staten om grote hoeveelheden belastinggeld te steken in het bewapenen en opleiden van zogenaamde gematigde Syrische rebellen. Gelekte documenten onthulden later dat het wegwerken van Assad via deze groeperingen werd gedaan ondanks dat men wist dat veel van deze rebellen uit radicale extremisten bestonden.

Terwijl de oorlog tegen Assad omsloeg in een oorlog tegen ISIS, kwamen er diverse rapporten uit waar de VS als dubbelzinnig uitkwam. Zij leken de terroristische organisaties te helpen terwijl men officieel in de media zei hen te bestrijden. In oktober 2014 gaf het Pentagon toe dat de VS wapens via parachutedroppings aan ISIS had geleverd. De wind kreeg de schuld waardoor deze wapens niet bij de Koerdische strijders in Kobani waren aangekomen.

In oktober 2016 werd het Pentagon betrapt toen ze een PR bedrijf  $540 miljoen betaalden om nep terroristische video’s te maken — gelijkend op diegene waarin ISIS burgers onthoofd. En in een onderzoek in 2016 gaf het Ministerie van Defensie toe dat het $ 1 miljard aan wapens en uitrusting niet kon verantwoorden. Dat was bestemd voor de troepen in Syrië maar belandde in de handen van ISIS.

Met hulp van Rusland en Iran keerde het tij voor Assad en won hij terrein terug in Syrië op IS. Recent heroverde de Syrische overheid Deir ez-Zor. Verschillende IS strijders zijn gevlucht naar dorpen en steden in de Eufraat Vallei om zich daar voor te bereiden voor de definitieve laatste slag.

Het plan van de VS om Assad uit het zadel te wippen – met alle mogelijke middelen die voor handen waren – is jammerlijk mislukt. De tweeslachtige houding die de VS heeft ten opzichte van terroristische organisaties is daarnaast voor de wereld duidelijk geworden. Wat uiteindelijk rest, is chaos, vernietiging, een gesloopte economie en een eindeloze vluchtelingenstroom.