Andrej Babis is een grote kanshebber bij de Tsjechische verkiezingen in oktober. Babis is een prague-czech-republic-1189114_1920eurosceptische Slovaakse miljonair die met zijn ANO partij de wind in de zeilen heeft. Hij noemt de gevestigde partijen corrupt en incompetent en beroept zich – net als Trump – op zijn ondernemerservaring. Zal Tsjechië zich na de verkiezingen voegen bij Polen en Hongarije ?

In de opiniepeilingen staat Babis riant voor. En hij blijft populair ondanks de kritisch volgende media. De 63 jarige ondernemer runt een flink aantal bedrijven waaronder chemische fabrieken (Agrofert), boerderijen, twee grote Tsjechische kranten en een Michelinster restaurant in Parijs. Volgens Forbes is Andrej Babis $ 2,6 miljard waard.

Zijn partij ANO (Tsjechisch voor ‘ja’ maar ook een acroniem voor Actie van Teleurgestelde Burgers) trekt kiezers van rechts en links en uit de traditionele partijen. Babis wil geen euro maar de Tsjechische kroon behouden. Babis: ‘Iedereen weet dat de EU bankroet is. We willen de euro hier niet. Dat geeft Brussel alleen maar ruimte voor nog meer bemoeizucht.’ Hij wil dat er immigranten detentie centra worden opgericht in Tunesië en Turkije plus dat de NAVO de Europese buitengrenzen afsluit voor immigranten.

Babis richting spreekt veel Tsjechen aan die gezien de geschiedenis argwanend staan ten opzichte van centrale grootmachten. Het Oostenrijks-Hongaarse Rijk, de Duitse bezetting en de Sovjetoverheersing to name a few. De huidige president Milos Zeman heeft meer op met Vladimir Putin en China’s Xi Jinping dan met EU leiders. En hij bekritiseerde Merkel op haar immigratiestandpunt. Havel’s opvolger Vaclav Klaus – de meest invloedrijkste Tsjechische politicus van de afgelopen 30 jaar – ging van tandenknarsende EU acceptatie naar de vergelijking van de EU met de Sovjet Unie. Klaus: ‘We zijn welvarend geworden niet dankzij maar ondanks het EU lidmaatschap. De EU is een dominante gecentraliseerde macht geworden met bijzonder weinig autonomie voor haar leden.’

In 2009 was er een meerderheid van 61 % van de Tsjechen die de euro wilden. Maar uit de Eurobarometer van 2016 blijkt dat nu 72 % de kroon wil behouden. De Tsjechische munt is 20 % in waarde toegenomen ten opzichte van de euro sinds haar EU lidmaatschap in 2004. De publieke opinie over de EU is sindsdien behoorlijk verslechterd.

In een interview met Politico deelt Babis enkele van zijn standpunten. ‘De EU is een complete bureaucratie. Het is onacceptabel dat iemand in Brussel de migratie hier kan bepalen. Als moeder Merkel deze mensen uitnodigt, moet zij hen ook nemen.’  Ook de NAVO krijgt een veeg uit de pan. ‘De NAVO kan niet vasthouden aan het idee dat Rusland de grootste bedreiging vormt.’  Tsjechië zelf is niet erg enthousiast over sancties tegen Rusland vanwege haar acties in de Oekraïne. ‘We hebben een heleboel hoop aan Oekraïne gegeven zonder te bedenken wie de rekening gaat betalen. Oekraïne is niet klaar voor de Europese Unie en Oekraïne zat altijd onder de invloed van Rusland blijven.’

Bron: Bloomberg