Home Van alles wat En dat is zeven. Jeanine Hennis-Plasschaert.

En dat is zeven. Jeanine Hennis-Plasschaert.

10

wapenNog geen negen manden geleden stelde ik de vraag wie de volgende zou zijn die door Rutte II buiten de boot zou worden gezet. Om de rest van de ploeg te redden. We weten nu wie het is. De carrière van Jaenine Hennis-Plasschaert is tijdelijk geknakt. Hennis heeft ver boven haar competenties moeten functioneren en dat heeft het land, en haarzelf, nu opgebroken.

Het eerste politieke slachtoffer was de naar de vergetelheid terugkerende Co Verdaas. In december 2012 wist hij infaamheid te verwerven met een bonnetjes affaire. Na iets langer dan een maand het staatssecretariaat van EZ uitgeoefend te hebben sneefde hij. Zijn creatieve declaratie gedrag was geen belemmering om binnen 5 maanden na zijn aftreden tot directeur van het Centre for Development Innovation (CDI) benoemd te worden.

Frans Weekers was de volgende, zijn gebrek was incompetentie. Daarnaast is hij in hoge mate oldtimer onvriendelijk. Hij heeft een eind gemaakt aan de MRB vrijstelling van oude motorvoertuigen. In januari 2014 kreeg hij eervol ontslag. Zijn incompetentie was geen belemmering om sindsdien in een tweetal gemeentes als waarnemend burgervader op te treden.

Ivo Opstelten en Fred Teeven gingen in maart 2015 gezamenlijk ten onder. Teeven, wiens blazoen aan glans verloor door de zelfmoord van rakettenbouwer en vluchteling Dolmatov, is inmiddels teruggekeerd naar de Tweede Kamer. De oorzaak van zijn val was het onjuist informeren van de kamer over een deal met een crimineel. Die 4,7 mln kreeg overgemaakt ipv de eerder verklaarde 1,25 mln. De heer Opstelten is intussen de 70 gepasseerd en is nog niet in een nieuwe functie gesignaleerd.

In oktober 2015 volgde Wilma Mansveld. Haar incompetentie was zelfs de Tweede Kamer te gortig. Geblunder met Fyra, ellende met spoorinfrastructuurbeheerder ProRail, het hield niet op. Voeg nog onjuist informeren van de kamer toe en haar lot was bezegeld.

In januari 2017 heeft Ard van der Steur de eer aan zichzelf gehouden. Bas Haan, journalist van het jaar 2015, kan nog een scalp aan zijn verzameling toevoegen. Zijn deze week verschenen boek “de rekening voor Rutte” heeft binnen een week effect gehad. Bas Haan heeft na Teeven en Opstelten nu ook Ard doen sneven.

En nu volgt dus Jaenine Hennis-Plasschaert. Ik laat een insider, Ybeltje Berckmoes, parlementslid voor de VVD, auteur van “voorlichting loopt met u mee tot het ravijn” over haar aan het woord: Maar niet alleen mannen hebben een enorm ego. Jeanine Hennis bijvoorbeeld ook. Ze had van het begin af een aparte positie binnen de factie. Echt een bazinnetje…… in de zomer voor de verkiezingen van 2012 had ze zich ineens in een militair pakje gehesen voor een foto in Elsevier, en wat schetste onze verbazing, ze werd minister van defensie!…… Ik hoorde van een defensie medewerker dat ze twee keer moest worden ingewerkt …..  Ik heb in een vergadering gezeten waarin Jeanine, toch een minister, letterlijk als een secretaresse alles opschreef wat haar gedicteerd werd. ….. Han dicteerde en Jeanine noteerde.Ik dacht, die vrouw is gewoon niet voorbereid geweest, ik wist niet wat ik zag. Een groot ego en hard werken kunnen incompetentie niet blijvend compenseren. Ze haalde bijna de finishlijn. Laten we hopen dat deze ervaring voldoende is om te voorkomen dat ze onze eerste vrouwelijke minister president wordt.

10 REACTIES

 1. Volgens verhalen in het aluhoedje circuit is Jeanine Hennis-Plasschaert een ex ‘werkneemster’ bij de Yab Yum (bekende hoerenkast van lang geleden) geweest. Zou het waar zijn? Dat roept associaties op met ene Mabel van Oranje die er ook een baantje zou hebben gehad.

  Opstelten zal wel zijn toegetreden tot het Joris Demmink Genootschap of duikt weer ergens op als voorzitter van een vergaderclub.

  Ik vrees dat wij die andere prutsers snel terug zien in een ander baantje in de publieke sector of tot in het oneindige wachtgeld moeten betalen.

 2. Als ik het goed begrepen heb werd deze minister een stemkanon genoemd en is zo ongeveer op de grill gelegd door vooral Lodewijk Assher.

  De naam Assher doet me samen met die grill denken aan het sprookje van Assepoester, As-poetser. Maar dat terzijde.

  Het bovenstaande artikel doet vermoeden dat er ministers als ballast overboord worden gekieperd om een schip drijvende te houden. Wat dan weer de behoefte oproept om anderen aan boord te trekken om gaten te dichten.

  Voor wat betreft stuurmanskunsten heb ik een koninkrijk altijd een wat vreemd model gevonden. Een vorst als kapitein die het sturen aan een onderkoning, tegenwoordig minister-president annex stuurman overlaat. Op het huwelijksbootje zijn echtelieden samen zowel kapitein als stuurlieden.

  Zou de staat waarin een huwelijk verkeert en bestuurd wordt niet geprojecteerd moeten worden op de staat waarin een nationale staat verkeert en bestuurd wordt? Stel je voor dat een gezond functionerend huwelijk geprojecteerd wordt op een regering. Dan is die regering op haar beurt weer een rolmodel voor een goed huwelijk. Dat heeft zo z’n voordelen, want dan hebben mensen tenminste iets om zich aan op te trekken.

  Wie er een volgende minister-president wordt zou mensen vooralsnog koud moeten laten. Want of het nu een man of een vrouw is, ‘ballen hebben’ is een goede zaak. Alleen zolang het een man zonder vrouw is of andersom, het is en blijft een onevenwichtige bedoening die geen gezond voorbeeld is. Ik stel me zo voor dat een beetje koning met koningin samen één van geest kunnen optreden en geen minister-president nodig hebben.

  Lijkt het nu maar zo, of is een huidige minister-president namens een koningspaar een soort van nanny voor ministers? Of is het zo dat een minister-president het echte werk doet, terwijl een koningspaar in feite met de veren van anderen pronkt? Geen idee. Wat ik wel weet, is dat de boel filosofisch niet gezond in elkaar zit. Naar mijn niet al te bescheiden mening. Maar goed, dat is dan misschien een bijverschijnsel van teveel verziekte denkwijzen voorbij hebben zien komen…

  Ondertussen… gaat de aandacht te vaak naar regeringen en politici. Maar onvoldoende naar het individuele niveau, dat toch echt de basis en het vertrekpunt is voor een gezonde sociale context. Wel praten over beroepen, functies, posities, kwalificaties en zo meer, maar niet over de moraal van het verhaal. Over de mores. Het is best goed als mensen zichzelf informeren en slimmer worden, maar zonder een gezonde mores ontstaat sluwheid en (zelf)vernietigend gedrag.

  Theodore Roosevelt drukte dit als volgt uit:
  To educate a man in mind and not in morals is to educate a menace to society.

  Vergelijk dit (onderwijs) met de voorbeelden die vanuit overheidsmachines worden gegeven. Omgekeerde psychologie, agitprop en zo meer. Het is inderdaad zo dat mensen op die manier leren (het voorbeeld van hoe het níet moet), maar heeft onontkenbaar desastreuze gevolgen voor de moraal onder bevolkingen. Technocraten hebben niet alles in de gaten. Boven het niveau of iets werkt en welke gevolgen het heeft staat zoiets als ‘in welke geest treden wij op’. Een intentie moet van een beter kaliber zijn dan alleen maar iemand, of een groep mensen, in een bepaalde richting dwingen, gewoon ‘omdat het kan’ of ‘bij gebrek aan beter’.

  Maar goed… nu dwaal ik waarschijnlijk te zeer af.

  V.w.b. ministers en minister-presidenten stel ik vast dat het waarschijnlijk weinigen ook maar één moer uitmaakt. Want de poppetjes die bepaalde functies in een organisaties vervullen zijn als vervangbare bouten en moeren. Sommigen zelfs als plotbouten met een timer erin, zodat ze één kabinet lang meegaan.

 3. Pardon, typefout. Plotbouten moeten plofbouten zijn.

  Om die metafoor te begrijpen: Er bestaan kennelijk 2 soorten plofbouten.

  1) In ruimtevaart om een landingscapsule van de rest van een ruimtevaartuig te scheiden.

  2). De Mercedes SLS (AMG) heeft ontploffende bouten in de deuren. Die bouten ontploffen als de auto op zijn dak ligt. De SLS deuren kunnen anders niet meer open op de kop. Hier een filmpje daarvan, vanaf 2:20 ligt hij op z’n kop, en bij 2:36 zie je ze ontploffen.

 4. Ik kan het niet laten om even te grappen en grollen, maar wel met serieuze ondertoon:

  “Dat heeft zo z’n voordelen, want dan hebben mensen tenminste iets om zich aan op te trekken.”

  Stel je voor dat een regering daadwerkelijk functioneert als een voorbeeld waar mensen zich aan op kunnen trekken. Dan zweven ze niet als astronauten bij gebrek aan zwaartekracht weg, krijgen ze geen botproblemen, blijven ze netjes met de beide benen op de grond. En dat zónder kunstmatige zwaartekracht! 😛

  Mrbleusky [5] reageerde op deze reactie.

 5. @Mrbleusky [6]: Met meerdere maten meten is een kenmerk van de regeerindustrie. Een gouden handdruk moet toch érgens vandaan komen hé?

  Doet me denken aan een uitspraak van koningin Elisabeth II, in de trant van:
  “Ik mag dan een korte vrouw zijn, maar jullie zullen nooit iemand meemaken met een grotere liefde voor jullie houdt dan die van mij.”

  Nu is de vraag wie ze met “jullie” bedoelde, maar het is beslist een krachtig statement.

  Ik heb het voorrecht om het leven te delen met een korte vrouw, maar God, wat heeft ze een groots karakter!

  (vandaar dat die uitspraak van deze koningin me zo opviel)

  Nico [8] reageerde op deze reactie.

 6. @Nico [8]: Ik zou ze liever met veiligheids-schoenen met gouden neuzen een schop onder de kont geven, maar blijkbaar gebeurt dat al, wat als het op dat niveau niet functioneert worden ze vaak omhoog geschopt. Of ze vallen omhoog. Vriendjes, nog van nijenrode of een ander instituut.

  Nico [10] reageerde op deze reactie.

 7. @Mrbleusky [9]: Aangezien politici en zo kennelijk bezig zijn met spelletjes space wars… zijn baantjescaroussels kennelijk een poging om ruimteafval te recyclen. In goede oude tijden viel dat soort afval nog als een metoriet terug op aarde en belandde het liefst ergens op de bodem van een oceaan.

  Ooit stelde ik voor om de nobele traditie van onthoofding in ere te herstellen. Als bestuurlijke hoofden er een zootje van maken, dan kunnen ze figuurlijk onthoofd worden zodat ze nooit meer kopstuk van een club worden. Je kan niet anders dan toegeven… dat sommige tradities best nuttig zijn!

Comments are closed.