gale boettischerDoor het politiegeweld tijdens het Catalaanse onafhankelijksreferendum vielen er ongeveer 1000 gewonden. In plaats van hierover berouw te tonen en de dialoog aan te gaan, is de Spaanse regering onverbiddelijk: de Catalanen blijven bij Spanje, of ze dat nou leuk vinden of niet. Het is een voorbode van wat Nederland te wachten staat in een Europese superstaat.

Bij ieder probleem dat er ontstaat is er volgens de Brusselse bureaucraten maar één oplossing mogelijk: meer macht naar de EU. Zo wordt de Europese Unie iedere keer weer een beetje machtiger, totdat de lidstaten niet meer dan provincies van een Europees rijk zijn. Met politici als Mark Rutte aan het roer kan dat binnen enkele decennia een feit zijn.

Nu kan Nederland nog uit de EU stappen, al laat de Brexit zien dat het veel geduld vergt. Maar als die Europese superstaat er eenmaal is, dan zal dat heel erg lastig worden. Nederlanders zullen dan in hun streven om weer onafhankelijk te worden dezelfde behandeling krijgen als de Catalanen nu.

Nederland en Catalonië vertonen namelijk veel overeenkomsten. Catalonië is de meest welvarende regio van Spanje en subsidieert via de belastingdienst de armere delen van het land. Naast het gezichts- en territoriumverlies, zou de onafhankelijkheid dus een enorme strop voor de Spaanse schatkist opleveren. Dit verklaart mede waarom zoveel Spanjaarden tegen de Catalaanse afscheiding zijn en zelfs het geweld van de ordetroepen toejuichen.

Nederland is één van de rijkste lidstaten van de Europese Unie en staat miljarden aan subsidies af aan landen in Zuid- en Oost-Europa. Die landen zijn getalsmatig in de meerderheid en zullen het in een Europese superstaat absoluut niet toestaan dat de geldstroom uit Nederland stopt. Ook zij zullen de EU-ordetroepen toejuichen als ze korte metten maken met Nederlandse pogingen om onafhankelijk te worden.

Aangezien Nederland dan geen eigen leger meer heeft, kunnen we ons amper nog verdedigen als de stembussen uit onze handen worden gerukt en onze protesten met geweld worden neergeslagen. Er rest ons dan niets anders dan nog jarenlang uitgemolken te worden als EU-provincie, totdat de hele boel in elkaar stort.

Gelukkig is het nog niet zo ver. We kunnen nog uit de Europese Unie stappen en dit scenario voorkomen. Natuurlijk zal dat op de korte termijn niet goed zijn voor de economie, maar de voordelen op de lange termijn zijn veel groter: een trotse en onafhankelijke natie blijven in plaats van een uitgemolken EU-provincie waarin we niets meer te zeggen hebben.

Is er dan geen tussenweg mogelijk? Zouden we niet gewoon de EU kunnen omtoveren tot een losjes georganiseerd vrijhandelsverband vóórdat die Europese superstaat er komt? Niet als het aan de eurofiele politici en Brusselse bureaucraten ligt. Zij zullen dat alleen overwegen als de dreiging van een Nederlands uittreden en dat van diverse andere landen zo groot is dat het voortbestaan van de EU in gevaar komt.

Laten we dus massaal pleiten voor een Nexit.

Gale Boetticher

22 REACTIES

 1. Op zich klopt het vergelijk wel. Maar ja, NL maar ook Europa zit vol met collectivisten. Allemaal mensen, die menen dat er een Europa moet zijn om de vrede en welvaart te bewaren.
  Om mensen te overtuigen dat Europa niets anders is dan een nieuw controlesysteem, en mensen hebben geen kennis van geschiedenis, politiek en economie, kun je het vergeten.
  Zelfs als de boel compleet in elkaar klapt, alles is tot de grond afgebrand, moet je niet vreemd opkijken, als de massa om hulp bij de overheid vraagt.
  De overheid zit diep in het hoofd van mensen. Het begint al al zij jong zijn, met TV kijken, de school kaapt hun hersens en geest, papa en mama doen de rest.
  De gekozen leiders blijven gewoon gang, met de opbouw van een federaal Europa.

 2. Wees gerust, de voorgekookte oplossing voor dit gecreëerde probleem ligt allang achter de schermen klaar.

  Enige bescheidenheid zou wel gepast zijn. Europese landen kennen een hoge organisatiegraad; machinerie. Op sociaal gebied zijn het echter ontwikkelingslanden geworden. Misschien dat er vanuit de Derde Wereld wat zendelingen naar de Eerste en Tweede wereld gestuurd kunnen worden?

  Zoals Europa in feite een ontwikkelingsgebied is geworden op de aardbol, zo is Nederland een ontwikkelingsgebied geworden binnen Europa. Laten we eerlijk zijn, Nederland is een handelslandje maar produceert weinig meer dan ideeën, handelt vooral in kennis. En oh ja, er worden ook nog wat bloemen en groenten geëxporteerd. Maar van zelfvoorzienendheid is geen sprake meer. Een probleem dat ook in andere Europese landen is gecreëerd.

  De ‘ruimtelijke ordening’ qua productiecapaciteit is wereldwijd nogal ongelijk ingericht. Hier een overdosis, daar een tekort, dwingende afhankelijkheden jegens andere landen. Leuk voor een wannabe wereldheersers die daarmee fijn landen kan chanteren, maar niet goed voor een onafhankelijke, ongedwongen positie. Eenzelfde modus operandi wordt ook jegens individuele mensen toegepast, zodat ze gedwongen afhankelijk blijven en gechanteerd kunnen worden.

  De wereldorde (mondiaal) en de maatschappelijke en sociale orde hebben een nogal dwingend karakter die verdacht veel op die van de Borg lijkt:

  “Wij zijn de Borg. U wordt geassimileerd. Laat uw schilden neer en geef uw schepen over. Wij zullen uw biologische en technologische kenmerken aan de onze toevoegen. Uw samenleving wordt aangepast om de onze te dienen. Verzet is zinloos.”

  Dat lijkt me niet de manier om met medemensen om te gaan. Ik stel me zo voor dat een mr. en mrs. Universe liever een onafhankelijk, vrijwillig en weerbaar karakter zouden zien op zowel individueel als nationaal niveau.

  Terzijde, maar wel relevant:
  Tijdens de uitbreiding van het Mongoolse rijk onder Genghis Khan werd het zwaard als instrument ingezet. Later is Genghis Khan tot een demi-god gemaakt, inclusief filosofie en religie er omheen. Kennelijk is onder de aanhangers daarvan het besef ontstaan dat de doelstelling van Genghis Khan niet met alleen het zwaard bereikt kan worden. Er is meer voor nodig. Want een eenmaal met het zwaard opgelegde orde á la Genghis Khan kan alleen stand houden als ‘ie van harte gewild wordt, zo sterk dat mensen niets anders meer willen dan gezond en het verziekte daadwerkelijk verafschuwen. Om dát besef overal te laten doordringen, is heel wat meer nodig dan alleen een ‘happy few’ wat wijzer maken.

 3. Eh, nee !

  NL verschilt cultureel wezenlijk van Spanje, incl Cataluna; “$panje” pikt t niet dat Cataluna na eerst door Franco in het zadel gezet te zijn met veel meer geld dan de andere (nu) Autonomia’s, en daarna door EU subsidies, dat ze nu lekker op zichzelf gaan

  Dat is erg egoistisch, en ook nog eens dom (los van de onmiddellijke separatisten vraag om EU hulp (!) want zo eenvoudig overleven ze niet alleen, en al helemaal niet als Grote Catalanen om economischemotieven vertrekken naar Buiten Cataluna

  Idd, Rajoy & Politie hebben verkeerd opgetreden, maat de Cat Pol toch ook, door getracht te hebben zich boven proportioneel te bewapenen…….

  Cisquet [15] reageerde op deze reactie.

 4. Boven proportioneel te bewapenen?
  Ik kan me herinneren dat politieagenten het behoorlijk bovenproportioneel vonden dat ik een wapenstok bij me had en die naar hen ophief 😀 Maar ja, wat wil je, als een meute tuig in uniform de terrorist speelt door nationale wetgeving inzake terrorisme openlijk en onbeschaamd aan de laars te lappen?

  Verder lever ik je bij deze wetenschappelijk bewijs pur sang dat niet ontkend kan worden. Zowel een wapen als een golf club kunnen gebruikt worden om mee te knuffelen, mee te jongleren of om mee aan te vallen. Doorstrepen wat niet van toepassing is. Dat geldt trouwens voor *alle* soorten clubs.

  frits [5] reageerde op deze reactie.
  frits [6] reageerde op deze reactie.
  Mrbleusky [8] reageerde op deze reactie.

 5. @Nico [4]: Bij deze, hahahaha, ik vind het leuk om te jongleren met van die ijzeren jeu-de-boules-ballen, een geweer is een soort van steen-smijt-apparaat, ik denk dat zo’n jeu-de-boules-bal harder aankomt. Goed geplaatst. De wapenstok is bij mij nog steeds van meidoorn. Eco-type, ikke 😉

  Nico [9] reageerde op deze reactie.

 6. @Mrbleusky [8]: Tsja, die agenten dachten ons tot de bedelstaf te verheffen. Misschien vonden ze het niet zo leuk omdat we nog geen kwalificatie opgeplakt hadden gekregen voor een heersersstaf á la Mozes of zo. Of misschien vonden ze inderdaad dat ‘ie van hout moest zijn, want mijn wapenstof was van gehard metaal. Chagrijnig dat ze waren… 😀

  Wat ze niet in de gaten hadden, is dat als een stel lulletjes zich tegen ons verheft, op bevel van een rukker wiens zaad van gedachtengoed ver langs ons heen schiet en niet in vruchtbare voedingsbodem aanlandt… dat best weleens onverwachte gevolgen kan hebben. Een mens dient met z’n gore poten van ons af te blijven, zo simpel is dat. Befehl its befehl is geen geldige verontschuldiging.

 7. @frits [5]: Nou…
  a) We zijn 12 jaar geleden vanuit Nederland vertrokken, als emigrant. Vervolgens uit Europa, omdat we het wel gehad hadden met de verstikkend Europese cultuur. Me dunkt dat een mens stappen voorwaarts moet zetten. Misschien denk ik te veel geografisch, maar het geeft wel te denken.

  b) Laten we bij het begin beginnen. De macht grijpen over je eigen leven stuit op verzet, zo weten we uit eigen ervaring. Van nature groeit alles van binnen naar buiten. Dus je begint aan het begin, niet ergens aan een einde.
  Ik vraag me zeer af in welke mate kopstukken eigenlijk macht hebben over hun eigen leven. En in welke mate ze door hun omgeving geleefd worden.

  Nico [11] reageerde op deze reactie.

 8. @frits [10]: Het mag hier lijken alsof ik een vraag / voorstel ontwijk, maar wij hebben nogal veel gezien, meegemaakt, ervaren.

  – De verhouding tussen individuele mensen en een sociale context is lang niet altijd in een gezonde balans. Of eigenlijk, bijna nooit.

  – Als je mensen ontmoet die voor het geld niet hoeven te werken, maar toch gevangen zitten in een bepaalde situatie, dan stemt ook dat tot nadenken. Zo gaat bijvoorbeeld het sprookje “Arbeit macht Frei” al snel in rook op.

  Sorry, maar het voorstel “grijp de macht in…” roept bij mij het voorstel “voel eens aan je hoofd om te zien of je koorts hebt” op, en wel om de volgende reden:
  Een positie – van welke aard dan ook – moet aangeboden worden, niet veroverd. Ook moet je niet met een positie opgescheept worden.
  Vergelijk het met een zwangerschap. Als die door liefde ontstaat, is het een geschenk waar een verantwoordelijkheid op volgt die je met liefde aanvaardt. Van al het andere komt alleen maar ellende.

  Mrbleusky [12] reageerde op deze reactie.

 9. @Mrbleusky [12]: Tsja, laten we eerlijk zijn, niemand wil tegen zijn/haar zin genaaid worden. Hoewel wij leven beschermwaardig vinden, in hoe pril stadium dan ook, kan ik me bijvoorbeeld best voorstellen dat iemand een abortus provocatus op ongewenste geesteskindjes loslaat, die zijn ontstaan door mentale verkrachting. Misdaad mag niet lonen. Nooit.

  Dat is een zwakheid, of beter, een perversie, van het maatschappelijke systeem. Wie genaaid wordt door een bureaucratisch monster wordt te vaak als reactieproduct ingezet om dat monster te perfectioneren. De betrokkene werkt daar dan aan mee omdat ‘ie niet wil dat anderen hetzelfde overkomt. Maar dat is alleen symptoombestrijding, bezigheidstherapie voor gefrustreerde mensen. Zelfs het bestaan van een bureaucratisch monster is een symptoom. Als oorzaken niet worden aangepakt, blijft men maar dweilen met de kraan (van giftige chemie) open.

 10. Ik vind dit wel echt een goed artikel. We zitten inderdaad in een vergelijkbare situatie. Al die mensen die maar zeggen dat er een Europa moet zijn om geen oorlog te krijgen: allemaal collectivisten. Mensen zijn bang dat Europa een heel controlesysteem wordt, daar geloof ik niet in. Uiteindelijk zal iedereen wanneer er echt hulp nodig is omkijken naar de overheid, deze hebben wij nodig. Dat is wat men denkt. Europa wordt langzamerhand, http://starthoekje.nl/, enorm federaal.

 11. @Tim [3]: Ik weet niet waar jij vandaan hebt dat Franco de Catalanen in het zadel geholpen heeft met veel meer geld. Cataloni:e (en Baskenland) waren economisch meest welvarende provincies van Spanje, ook voordat Franco na zijn staatsgreep de Burgeroorlog gewonnen had. Franco heeft nooit iets met Catalonië opgehad.

  En ik denk ook niet dat Catalonië veel Europese subsidies ontvangen heeft, zeker niet in vergelijking met andere delen van Spanje.

  De -wat jij noemt- “‘Grote Catalanen”, die nu Catalonië ontvluchten, zijn gewone kapitalisten, en maken zich niet druk over onafhankelijkheid of niet. Ze zijn alleen bang dat een onafhankelijk Catalonië hun winsten zou kunnen drukken. En het zou natuurlijk ook kunnen dat directeurs van die “Groten” tot de Vijfde Kolonne van Rajoy horen.

  En dan jouw opmerking over de bovenproportionele bewapening van de Catalaanse politie (welke politie bedoel je daarmee, de Mossos d’Esquadra of de Policia Urbana?) is me volstrekt onduidelijk. Van een dergelijke bewapening is mij niets bekend!

  Tenslotte, als toevoeging: de hele ellende momenteel in Catalonië was volstrekt overbodig geweest als Rajoy de Catalanen hun volksraadpleging had laten houden verleden jaar op 9 november. Dan was er waarschijnlijk een meerderheid tegen onafhankelijkheid geweest. Juist door de tegenwerking vanuit het centralistische Spanje is de Catalaanse weerstand tegen “Madrid” enorm toegenomen.
  Dat is uiteraard wat Rajoy wil: de huidige chaos is juist wat hij wil, want op die manier blijven de tientallen corruptiezaken van de postfascistische partij PP onder de horizon. Misschien kan hij het zelfs nog wel zo manipuleren dat er in Catalonië militair “moet” worden ingegrepen, waardoor hij de grote held wordt die de Spaanse eenheid gered heeft, Franco 2.0.

  Idd, Rajoy & Politie hebben verkeerd opgetreden, maat de Cat Pol toch ook, door getracht te hebben zich boven proportioneel te bewapenen…….

  Scrutinizer [18] reageerde op deze reactie.

 12. Er is overigens een héél groot verschil tussen Nederland en Catalonië. Nederland (althans de Nederlandse “regering”) is vrijwillig in de EEG/EU gestapt, terwijl Catalonië in 1714 met militair geweld (o.a. verwoesting van een aanzienlijk deel van Barcelona) door de centralische Borbonse troepen veroverd.

 13. @Cisquet [15]: Zeer juist.
  Overigens is Rajoy zelf net zo’n Gallicische landverrader als Franco.
  Of eigenlijk: net als de Italiaan uit Corsica of die Oostenrijker die resp. over grote broer Frankrijk en Duitsland gingen heersen, zo had je ook een Gallicier (en nu dus nog een) die graag in Madrid over heel Spanje heerst en daarbij als centralist de regios geen eigenhead gunt, daarmee zijn afkomst verloochenend.

 14. Goede vergelijking van Gale Boerrichter, maar ook zorgwekkend. In wat voor continent leven mijn kinderen straks? Onveiliger en armer dan uit mijn jeugd. En helemaal vergeleken met mijn ouders. Zij konden op één inkomen een groot vrijstaand huis kopen, ik leef nu in een rijtjeshuis, dat met twee inkomens betaald wordt.
  Wat nu? Een nexit is wenselijk maar voorlopig niet haalbaar, gezien alle eurofielen die braaf de staatsmedia volgen. Emigreren? New Hampshire, the free state project? Of onder de radar blijven en toezien hoe ons mooie land aftakelt?

  Scrutinizer [21] reageerde op deze reactie.

  • Tja, Catalonië is ook geen optie met de postfascistische onderdrukking door Franco 2.0 (Mariano Rajoy)…

 15. @Scrutinizer [21]:
  Bedankt! Met interesse gelezen. Uruguay, een land dat eigenlijk niet opvalt en dat is misschien juist haar voordeel. Emigratie naar een ander continent is niet voor bangerikken. Ik ben bang dat de nood nog niet hoog genoeg is om vrouw en kinderen mee te krijgen. Maar een lange reis begint met één stap en ik voel dat die net gezet is. Inspirerend om je verhaal en beweegredenen te lezen. Heb je ook een eigen site/blog over je emigratie?

Comments are closed.