Het is opmerkelijk dat nooit de rol van de Verenigde Staten genoemd wordt in de massamedia bij nieuws over Jemen. Als grote sponsor en helper van Saoedi-Arabië is de VS medeverantwoordelijk voor het drama dat zich daar nu afspeelt.  De chaos, vernietiging en ellende in Jemen wordt in de media doorgaans geduid als volgt: ‘het is een ingewikkeld verhaal met regionale supermachten, terrorisme, oliebelangen en toenemende klimaatfactoren’. 

De tragedie in Jemen is echter het resultaat van buitenlandse militaire inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van dat land. Dat begon met de zogenaamde Arabische Lente – die alle kenmerken van een geheime staatsoperatie draagt – en het escaleerde met de Saoedische aanval in 2015 op het land om hun favoriete leider te herinstalleren. Duizenden onschuldige burgers zijn nu gedood en voor miljoenen dreigt de hongerdood en cholera als gevolg.

Volgens de media zou de buitenlandse politiek van de VS de Amerikaanse waarden moeten weerspiegelen. Dus hoe kan Washington Saoedi-Arabië steunen ? Een tirannieke staat met één van de slechtste mensenrechten ter wereld die nu bezig is met een genocide tegen het Jemeense volk. De VS ondersteunt de Saoedische agressie tegen Jemen door op alle fronten samen te werken met de Saoedische militairen.

De claim dat al-Qaeda bestreden wordt in Jemen is zonder bewijs. In feite is het meermaals gerapporteerd dat de Amerikaanse inmenging voor de Saoedi’s een stimulans voor al-Qaeda in Jemen is. al-Qaeda is in oorlog met de Houthis die het grootste deel van Jemen controleren. De Houthis behoren tot de Sjiietische islamitische tak (net als Iran).

Het Amerikaanse Congres boeit het niets dat de VS betrokken is in deze oorlog. Een paar oprechte leden van het Congres kwamen met een wetsvoorstel om te stemmen over deze voortzetting van militaire betrokkenheid in Jemen. Het partijkader van Democraten en Republikeinen wisten niet hoe snel ze dat onschadelijk moesten maken.

Olie, geld en macht is wat de VS vastplakt aan Saoedi-Arabië. Onlangs sloot Trump een lucratieve wapendeal met het Koninkrijk dat de grootste en belangrijkste olieproducent van de OPEC is. Daar wijken alle mensenrechten, democratische idealen en waarheidsgetrouwe nieuwsberichten voor.

Bron: Lew Rockwell