Deze week riepen Sylvana Simons, documentairemaakster Sunny Bergman en nog enkele ‘discriminatiebestrijders’ op om het RTL-programma Voetbal Inside te boycotten vanwege vermeende homofobe uitspraken van René van der Gijp. Enkele grote adverteerders zijn daarna met RTL in gesprek gegaan, al is de uitkomst daarvan nog ongewis. Wat Simons en Bergman niet inzien is dat zij met hun stupide boycot juist homofobie aanwakkeren.

Wie dit relletje niet meegekregen heeft, denkt nu misschien dat Van der Gijp heeft opgeroepen om homo’s om de brandstapel te zetten of iets anders ergs. Maar nee, de hele heisa gaat slechts over een flauwe grap. Gijp zei in Voetbal Inside dat als hij moest kiezen tussen kijken naar darten en de bruiloft van Gordon, hij liever naar dat eerste kijkt. En hij voegde er vervolgens lachend aan toe dat de vaselinepot dus weer de kast in kon.

Erg origineel of heel grappig was de grap niet, maar als je vanwege zoiets al oproept tot een boycot, dan ben je echt het spoor bijster. Bovendien is het juist slecht voor de acceptatie van homo’s in de voetbalwereld. Hoewel Simons en co zelf niet homoseksueel zijn, presenteren ze zich wel als vertegenwoordigers van deze groep. Daardoor komen homo’s in de ogen van veel voetbalsupporters over als vervelende aanstellers die niet tegen een grapje kunnen, en wordt hun negatieve beeld van homo’s bevestigd.

Als je meer verdraagzaamheid in de sport wilt, en dat wil bijna iedereen, dan moet je geweld en het uitschelden van homo’s keihard aanpakken, maar niet over iedere flauwe grap moeilijk doen. Dat vervaagt juist de grens tussen wat wel en niet echt homofoob is. Grappen maken, ook als dat soms licht kwetsend is, hoort nu eenmaal bij de voetbalwereld. Dat proberen te veranderen namens homo’s zorgt eerder voor hun uitsluiting dan voor hun acceptatie.

Daarom richt ik mij nu direct tot Simons en Bergman:

Beste Sylvana en Sunny, als jullie echt voor meer verdraagzaamheid zijn en niet slechts op publiciteit uit zijn, stop dan met die identiteitspolitiek. Door mensen bij het minste of geringste van homofobie, racisme, misogynie en andere vormen van discriminatie te beschuldigen, vergroten jullie juist de kloof tussen de verschillende bevolkingsgroepen. Het beste wat jullie daarom kunnen doen voor de acceptatie van minderheden, is je mond houden. De start van het nieuwe jaar is een mooi moment om daarmee te beginnen.

Fijne feestdagen,
Gale Boetticher

19 REACTIES

 1. Verdeel en maak tv, das duidelijk. Verdienmodel, mischien wat gestrest vanwege de hoge huur, mensenlievendheid met grenzen is niet lief. Lieve mensen die mannen vinden stinken, zoals ik, en daarom vinden dat mannen mannen niet lekker mogen vinden ruiken, das een inbreuk op de neus van een ander. Ze kunnen vaak mooi zingen, maar mijn anus is een uitgang.

  Mrbleusky [3] reageerde op deze reactie.

 2. Zoals de beroemde internetfilosoof, Trollius de Oudere, eens zei: “Stop Making Stupid People Famous”.

  Ik vraag mij af of de (homo’s/vrouwen/negers) wel door Sylvana en Sunny willen worden gered van (homofobie/mysogenie/racisme). Als je het van dit soort types moet hebben dan heb je grotere problemen.

  De twee mevrouwen doen er het beste aan om in behandeling te gaan bij de GGZ-instelling om de hoek. Al zal ik dan wel dat zure, zelfingenomen bekkie van Sylvana gaan missen. Maar er zijn ergere dingen…

  Mrbleusky [7] reageerde op deze reactie.

 3. @Nomen Nescio [4]: Ik vond haar wel lief, net als de lerares die ik had op de lagere school. Maar dit nieuws, je kan er alle beroemde filosofen bij halen, maar het gaat nog steeds maar om een hoop herrie om cultuur. Tis er, mannen die alleen een uitgang hebben worden nerveus van lui die et daar niet mee eens zijn, zolang het geen geweld principe toegepast wordt is er geen probleem. Een lekkere surinaamse die wartaal uitslaat om de huur te betalen vind ik ook geen probleem. Theater, zet het geluid es uit!

  Nomen Nescio [14] reageerde op deze reactie.

 4. @Mrbleusky [11]: Kerstboodschap aan de slappelingen die me hebben doen geloven dat er iets boven mij kan zijn, t’is dik veertig jaar studeren geweest op wat de vrijheid ook alweer is, en nee dank u, ik wil uw bescherming niet. Het brengt U ook in gevaar, de motivatie stort in, dus misschien stort uw vliegtuig ook neer, want als je iedereen belazert heeft niemand meer vertrouwen in je en kan je dus ook niemand meer vertrouwen. Dat je het even weet, als ik binnenkort overhoop geschoten wordt of een mysterieus ongeluk krijg, dan is er weer een gelukkige minder die straalt. Laat me met rust, ik zal nooit opgeven de liefde te laten winnen!

  Nico [13] reageerde op deze reactie.

 5. @Mrbleusky [12]: Mee eens. Enne… vliegtuigen kunnen zich dan misschien hoog verheffen boven mensen, maar als ze lastig worden mogen ze wat mij betreft rustig ontploffen of uit de lucht geschoten worden.

  Kun je het je voorstellen? Hadden we een boerderij gekocht aan de rand van een rustig dorpje, werd onze rust verstoord door militaire vrachtvliegtuigen die laag overkwamen. We hebben serieus overwogen om luchtafweergeschut neer te zetten. Jammer dat dit soort benodigdheden zo duur zijn 😀

  Het is werkelijk niet te geloven wat iemand moet doen om rust te krijgen, zodat je relaxed met anderen kunt omgaan. Vrede op aarde betekent dat er geen onderwerpers mogen rondlopen, of het nu individuele figuren of machtsblokken zoals ‘brotherhoods’ en ‘families’. Ik pleit voor een straatverbod voor dergelijk tuig! Van kracht tot ze zichzelf nederig bekeren of desnoods hun laatste adem uitblazen.

 6. Beste Gail,

  A) Homofobie is een fantasie naam voor een niet bestaand effect
  B) Syl & sun weten precies waar ze mee bezig zijn.

  Prettig Kerstfeest!

 7. @Nomen Nescio [14]: Zuur bekkie, is jouw huur ook niet enorm gestegen of heb je lang hypotheek betaald om op je vijftigste eruit gedonderd te worden om al je vergaarde rijkdom op te vreten? Oprechte interesse hé, zit hier niet om te treiteren of zo. Wil er juist van af.

 8. Als je meer verdraagzaamheid in de sport wilt, en dat wil bijna iedereen, dan moet je geweld en het uitschelden van homo’s keihard aanpakken.

  Waarom moeten we uitschelden aanpakken? Homo zijn is niet iets waar je je voor hoeft te schamen. Homo’s zijn niet zielig. Het zijn geen tere kasplantjes die onze bescherming nodig hebben om in de boze buitenwereld te overleven. Ik vind het juist stuitend dat men deze groep wenst te beschermen, want daaruit spreekt een vooroordeel. Dat ze teer, en kwetsbaar zijn en dat ze zielig in een hoekje gaan huilen iedere keer als ze zijn uitgescholden.

  De enige die naar beneden wordt gehaald, dat is degene die homo’s uitscheldt. Maar dat doet diegene zelf. Laat de mensen die zo’n leeg leven hebben, die zo onzeker zijn, dat ze zich tegen homo’s, negers of racisten moeten afzetten, om hun eigen identiteit te definieren, lekker met rust. Ze zijn de echte stumpers op deze wereld.

  Dit schelden, haalt alleen de scheldende domme homofoob, racist of anti racist naar beneden. (anti racisten schelden ook, en proberen slachtoffers te maken van mensen die nauwelijks homofoob of racist zijn). Het enige dat gevaarlijk is, echt gevaarlijk, is als een staat minderheden beleid gaat voeren. Of gaat selecteren op de seksuele geaardheid. Zoals de gemeente Amsterdam in de jaren 50 deed: https://nos.nl/artikel/2205283-gemeente-amsterdam-weigerde-in-de-jaren-vijftig-homo-s-aan-te-nemen.html. En zoals tal van overheidsorganisaties thans weer doen, maar dan heet het positieve discriminatie.

  Mrbleusky [19] reageerde op deze reactie.

 9. Gordon maakt zelf ook foute grappen en had hier wel om kunnen lachen

  Jezus, wat een zeikerds

  Iets meer zelfspot, sylvana , je geeft links een slechte naam zo

 10. @ratio [17]: Het rare in dit verband is dat je een homo bent. Niet om te schelden, achtervoegsel is sapiëns. Ik ben nogal homo-sexueel als ik met m’n vrouw lig te wippen, want dan denk ik niet meer. Zodra denken begint dondert m’n erectie om, hetzelfde met de slappe lach. Op het moment ben ik homo-typist!

Comments are closed.