De meeste Nederlanders willen geen Europese superstaat, maar willen ook niet uit de Europese Unie treden. De kans is groot dat zij binnenkort toch een keuze moeten maken tussen die twee opties. Het is een illusie om te denken dat de EU kleiner wordt of blijft zoals die nu is.

In de afgelopen decennia is de EU steeds machtiger geworden. Bij problemen is de oplossing van politici altijd meer Brussel, niet minder. Het is nog geen enkele keer voorgekomen dat er meer macht naar de lidstaten gaat en minder naar de EU. Dit zal net zo lang doorgaan totdat we in een Verenigde Staten van Europa leven.

Dat zo’n superstaat het doel is, werd afgelopen week nog duidelijk gemaakt door Martin Schulz. Hij is de leider van de Duitse sociaal-democraten en gaat nu met Merkel onderhandelen over een nieuwe regering. Daardoor kan hij de op één na machtigste politicus van Duitsland worden. Hij zei dit:

Ook de Franse president Macron heeft al meerdere keren gezegd dat hij meer EU wil. Samen met de eurofiele Merkel en – waarschijnlijk – straks Schulz bepaalt hij de komende vier tot vijf jaar wat er in Europa gebeurt, en dat is dus nog meer overheveling van macht naar Brussel. Van Mark Rutte hoeven we geen weerstand te verwachten.

Hoe groter de EU wordt, hoe moeilijker het wordt om er nog uit te stappen. Dat is goed te zien bij de jaren durende en kostbare Brexit. Er komt een moment dat de EU zo machtig is dat uittreding niet meer toegestaan wordt, net zozeer als dat Nederland het niet zou toestaan als Limburg of een andere provincie onafhankelijk wordt.

Gelukkig kan Nederland er nu nog uit. Ja, dat kost een hoop geld en is op de korte termijn niet goed voor de handel, maar het is veel beter dan alle soevereiniteit verliezen en een kleine provincie van een Europese superstaat worden. Dat moeten Nederlanders zich dan wel gaan realiseren voordat het te laat is.

Gale Boetticher

25 REACTIES

 1. Wie zegt “dat het op korte termijn niet goed is voor de handel”?

  Oh ja, dat zijn lui die tot d’r 24e naar de academie geweest zijn om economie te studeren. Jeweetwel, die lui die de afgelopen 50 jaar niets goed voorspeld hebben en geen enkele crisis aan hebben zien komen.

  Kan ook niet want het is geen exacte wetenschap maar zo boterzacht dat de eerste de beste Mien met een diploma huishoudschool – huishoudboekje en een goed stel hersens even goede zo niet betere verwachtingen op kan stellen.

  Waarbij ik aan wil tekenen dat met het klimmen der jaren ik er steeds meer van overtuigd raak dat een opleiding aan de universiteit de hersenwerking ernstig aantast. In elk geval waar het de ‘zachte’ vakken betreft.

  Mrbleusky [2] reageerde op deze reactie.

 2. @Marcel [1]: Ik hoop dat je foto overdreven is, de universiteit is de hoogste jeugd-gevangenis waar je afgeschermd wordt van de realiteit, dus volkomen blind voor wat er gebeurd voorspellingen doen is niet mogelijk nee. Groot europa, ik zou het graag eens doorwandelen, mooie gronden, jammer dat het belast is met een dikke vijftig procent parasitaire wezens, ik hoop dat het aliens zijn, anders zou ik me schamen als mens zijnde!

 3. Ik geloof er helemaal niets van dat uit de EU of uit de muntunie ‘slecht is voor de handel op korte termijn’. Alleen al van de bloemenveiling Aalsmeer gaat zo’n beetje de helft van de goederen linea recta via schiphol naar Japan, de USA, noem maar op.

  Met Rotterdam hebben we een haven waar de grootste schepen binnen kunnen lopen en die strategisch gelegen is. Een container uit China die naar Roemenië moet zal eerder in Rotterdam gelost worden dan in Piraeus.

  En grote handelshuizen willen vooral hun klanten tevreden houden. Als wij als enigste uit de muntunie stappen denkt u dan dat AH bijvoorbeeld tegen haar klanten gaat zeggen sorry vanaf morgen geen Parmaham meer want te omslachtig en duur ? Dat Carrefour tegen haar klanten gaat zeggen sorry vanaf morgen geen Nederlands groente en fruit meer want te omslachtig en duur ? Dat niemand meer apparaten van Philips koopt maar kiest voor Grundig ? Flitskapitaal dan, zou ineens niet meer Nederland in of uit kunnen ?

  Ik zie dat allemaal niet zo. Het zijn Frankenstein scenario’s. Ze spelen niet in op de ratio maar op de emotie. Handelaren in angst. ’t Werkt wel want de massa redeneert niet maar gedraagt zich als een kudde gedreven door emotie.

  Vroeger dachten de Galliërs dat de hemel op hun hoofd zal vallen als ze zich niet gedroegen. Tegenwoordig dat de aarde zal vergaan als we niet stoppen met ons huis verwarmen. Ik heb wat dat betreft nog geen econoom gehoord over wat de US $ 2.000.000.000,- PER DAG die vooral de rijke landen in klimaatbeheersing en energietransitie ons op de lange termijn zal brengen. Geen econoom die roept dat dat ons op de lange duur aan de bedelstaf zal brengen tegen baten die nihil zijn.

  Laatst zat ik nog een interview te kijken met zo’n grote econoom, Arnoud Boot heet die geloof ik. Die beweerde met droge ogen dat onze staatsschuld verwaarloosbaar was. We moeste dat namelijk afzetten tegen de pensioenspaarpot en de toekomstige belastingen. ’t Zal aan mij liggen maar kennelijk ziet hij over het hoofd dat een groot gedeelte van die pensioenpot in Europese staatsschuld en banken zit. Als de grote plof komt -en die gaat komen- dan kunnen we van die paar honderd miljard nog net een trailer pleepapier kopen. Daar hebben dan miljoenen Nederlanders 10% van de waarde van een leven lang arbeid in geïnvesteerd. Krijg je net 1 pleerol de man voor terug. Dat heeft verder niks te maken met of wij nou wel of niet in de EU of de muntunie zitten.

  Mrbleusky [5] reageerde op deze reactie.

 4. Nou ik vindt dit ongelooflijk goed nieuws.
  Waarom?
  “Any state that won’t ratify this treaty will automatically leave the EU.”
  Dus i.t.t. de Britten die zelf het initiatief namen en dan moeten onderhandelen over een afkoopsom, is het hier zo dat je als land er automatisch wordt uitgezet, desnoods tegen je wil. Immers je wilde er niet uit doch accepteerde slechts niet de verandering. Maar het is wel degene die verandering wil die daarvoor instemming moet zien te bekomen. Reden ook waarom “Its results will then be submitted to all member states.”
  M.a.w. “Worden we eruitgeknikkerd? Helaas, maar het zij zo. Er nog voor betalen ook? Vergeet het maar! Betalen jullie ons maar een schadevergoeding na die contractbreuk die er slechts kwam omdat we niet instemden met een wijziging van wat eerder was afgesproken.”
  Nu denk ik welliswaar niet dat Rutte of Michel dit zullen laten gebeuren (immers waar gaan ze dan carriere maken als de nationale politiek hen uitkotst – ze willen natuurlijk wel Timemrfrans en Verhofstadt opvolgen), MAAR … als landen met meer ruggegraat zoals Hongarije, Polen en Tsjechie (zoals blijkt in hun houding inzake de spreiding van migranten) zich zo opstellen dan worden ze eruit geknikkerd EN dan is de EU alvast ietwat kleiner EN dan is meteen de spirit van de rest gebroken. De precedentwerking (he, eruitstappen is een alternatief, we zijn niet goddelijk voorbestemd om tot het einde der tijden in de EU te zitten…) zorgt dan wel voor een wake up call bij de bevolkingen in de achterblijvers en dan komt er zo’n ruk naar vrijheidspartijen dat bij de volgende verkiezingen stemmen manipuleren niet meer zal helpen. Als bv. Le Pen 52% van de stemmen haalde kan je er nog wel een paar van wegliegen, maar als ze er 65% of meer van haalde lukt dat gewoon niet. Dan is het voor iedereen TE opvallend dat er fraude in het spel was en komen de fraudeurs/het establishment er niet mee weg maar dreigen ze gewoon gelyncht te worden en dat beseffen ze zelf maar al te goed.
  Kortom, laat die Schulz maar proberen de individuele lidstaten het met op de keel te zetten, dat zal als een boomerang in zijn smoel terugkeren.

  Mrbleusky [6] reageerde op deze reactie.

 5. @Marcel [7]: Jammer dat je geen tand-technikus bent geworden.. Heb oude boeken gevonden van hts, en daar staat alles beschreven, maar das geheime informatie, ze willen natuurlijk niet dat iedereen weet hoe je dingen kan doen. Concurentie-principe!

 6. @Mrbleusky [6]: Drs. van de EUR, in Keynesiaanse Mythologie, maar gelieve dat niet tegen me te gebruiken 😉 Immers 5 jaar na mijn afstuderen kwam ik op internet met de Oostenrijkse school in aanraking en overigens voorspelde ik in 2003 de kredietcrisis van 2008 🙂

  Die is helemaal niet voorbij trouwens maar werd met cosmetische ingrepen weggemaskeerd. Onder het oppervlak woekert ie voort en dadelijk zal ie zich weer manifesteren en deze keer zullen overheden (t.g.v. hun slechtere financiele situatie a.g.v. de bailouts van 2008) niet meer ter hulp kunnen schieten en gaan we dus pas ECHT wat meemaken. Het zal m.i. de jaren ’30 van vorige eeuw overtreffen. Mark my words. (Maar niet getreurd: crises bieden ook opportuniteiten. Goedkope deep out of the money puts kunnen ook deze keer een klein fortuin opleveren).

  Verder aanschouw ik het EU-spektakel wat van op afstand: doorgaans vanuit Uruguay, momenteel even vanuit China wegens (schoon)familiebezoek.
  In Eurpa verwacht ik (burger)oorlog de komende jaren. Maar aan alls komt een eind. Tegen 2030 is het waarschijnlijk koopjestijd. Dan kan je vermoedelijk weer een heel huizenblok opkopen voor een enkele kilo goud en dan lekker huur opstrijken van 20+ families. Vandaag kost zo’n klompje amper EUR 35k. Daar heb je nog geeneens een studiootje of een studentenkamer voor.

  Overigens: hoe e.e.a. precies zal verlopen, weet ik ook niet (en exacte timing evenmin). Het is dus zaak de situatie voortdurend op te volgen en zijn plannen navenant bij te sturen.
  Dus of een ontwikkeling zoals in bovenstaand artikel zal leiden tot een reactie zoals in mijn vorige post, weet ik niet maar dat zie ik plots tot de mogelijkheden. Misschien zegt morgen Merkel of Macron wel iets anders wat me mijn mening doet herzien. Wat het wordt kan alleen de tijd uitwijzen. Maar op korte of middellange termijn verwacht ik sowieso niet veel goeds. Ik raad dan ook iedereen aan om zijn biezen te pakken en tijdelijk (bv. 15 jaar) buiten de EU te wonen.

  Mrbleusky [11] reageerde op deze reactie.

 7. De één wil machtsblokken zoals de EU creëren en laten groeien, de ander wil bestaande machtsblokken zoals een lidstaat in ere herstellen.

  Je zou bijna gaan denken dat er geen andere keuzemogelijkheden zijn. Bijna hé, maar niet helemaal gelukkig.

 8. @Mrbleusky [11]: Nog twee keer gelezen, en jij weet dus van criminele praktijken zoals puts e.d. Mijn vrouw wil naar afrika maar we zitten nog even in France, met goede grond. Ik ben nergens bang voor, ben compleet onafhankelijk mocht de stroom uitvallen, ben alleen bang voor haat. Jalousie jaagt me ook angst aan. Drank en vreten genoeg om eventuele langskomende soldaten gunstig te stemmen en ook van plan dat te doen, ongeacht de kleur of het doel waar ze zich voor inzetten. Wil terug naar lokaal, een koning in ’t dorp, de kerk als kroeg, supermarkt, school en bejaardenopvang, want er zijn bejaarden zat hier. Een paar bedjes in een zijbeuk, waar een tukkie gedaan kan worden of iets anders.. Maar goed, ik begrijp ook dat een hollandse intelligente is overgenomen door een chinees. Daar hoop ik ook op, dat china met z’n begrotingsoverschot europa koopt met z’n tekort en al. Ben dol op chinees eten. Ben dol op eten, je bent van harte uitgenodigd om es mee te komen eten als je nog durft in de buurt te komen.

  Scrutinizer [13] reageerde op deze reactie.

 9. @Mrbleusky [12]: Het staat elkeen, ook u en mij als kleine garnalen, vrij om naar put opties te kopen als men van mening is dat die in waarde zullen stijgen, of dat nu is om een ander actief te hedgen dan wel om netto winst te realiseren. Daar is totaal niets crimineels aan. Ik zou zeggen: doe er uw voordeel mee. Sterker nog: de markten staan momenteel te hoog door zeepbellen geblazen door de elites. Diezelfde verdraaide elites die u constant manipuleren, bestelen, voorliegen, uw vrijheden inperken en uw rechten met de voeten treden of anderszins willens nillens uw belangen schaden. Onbedoeld bieden ze nu wie hun spel doorziet de mogelijkheid om geld te verdienen aan hun tot mislukken gedoemde manipulaties. Die markten gaan vroeg of laat toch crashen en daar kan u op anticiperen en fors aan verdienen. Zo, dezelfde die u uw belastinggeld afpersen, zijn de oorzaak van uw riante koerswinsten. Meer bevrediging kan je toch niet willen: niet alleen geld verdienen, doch onbedoeld geld verdienen door hun spel te doorzien en de tegenpositie in te nemen. Daar is niets crimineels aan. ZIJ zijn de criminelen en jij beschermt je niet slechts doch houdt er netto nog een flinke stuiver aan over 😀

  Mrbleusky [14] reageerde op deze reactie.

 10. @Scrutinizer [13]: Deze garnaal weegt 75 kilo, en met zo een lach als onderaan je schrijven hebben mensen getracht me over te halen aandelen te kopen voordat de markt instortte, m’n geld op een buitenlandse bankrekening te zetten die daarna opeens leeg-geroofd was, ze wilden dat ik een bubbelhuis kocht om er even later een gevangenis van te maken. Nee, put maar in je weet wel, waarde is werk! Handel is productie, transport, consumptie en daar zie ik waarde groeien, niet op één of andere rekening die dan weer ten koste van anderen gaat. Heb een tijdje bij een groot familibedrijf gewerkt in mijn regio en we waren trots. Opa was moe, kind aan de drugs, kleinkinderen hadden al goede inkomsten, hij verkocht de firma aan de beurs, zijn pensioen, en het plezier stortte in. Van honingbij van onze korf werden we ontheemde mieren die van alles moesten slepen zonder te weten waar extra verdienste voor extra inspanning heen zou gaan. Dus lekker gevoelloos als zombies aan het werk. Zaten we in de put, terwijl er eigenlijk niets veranderd was. Geldhandel, bedrijvenhandel, mensenhandel, één pot nat, legale criminaliteit, onder mijn wet zou je crimineel zijn. En dat heb je slim aangepakt, ik neem het je absoluut niet kwalijk dat jou pad daar terecht gekomen is, ik noem het meer een put. Hoe is Uw uitzicht?

  Scrutinizer [18] reageerde op deze reactie.

 11. @Mrbleusky [16]: Uit de band springen is feest, uit europa is wel weer erg ver, t’is tijd dat leven weer feesten voor de meesten wordt, vin ikke.

 12. @Scrutinizer [18]: Dank je wel, maar nee dank je. Ik heb gewoon centjes verdient met werken, en de geschiedenis die ik beschrijf is realiteit hé. Goud kopen wordt ook veel geadviseerd maar het is niet te vreten. Mocht er een oorlog komen in europa is voedsel het enige wat waarde heeft, nu is er genoeg/teveel van en kost het weinig, maar als de transportlijnen uitvallen is het er gewoon niet meer. Kun je een berg geld hebben liggen vanwege put-opties, eet het maar es op. Ik heb bemerkt dat mijn reactie gevuld met emotie, oude frustratie, omdat lekker op kantoor zitten meer oplevert dan zorgen voor onderdak, op een steiger, en heel gezellig. Aardappels oogsten voelt bij mij gewoon veel veiliger. En als de ‘vijand’ langskomen willen ze graag een hapje mee-eten. Gezien de info die ik heb zou ik me op het moment veiliger voelen in Rusland of China, maar das nogal ver van me moeder af..Wat vind je van mijn analyse?

  frits [20] reageerde op deze reactie.
  Mrbleusky [21] reageerde op deze reactie.

 13. @Mrbleusky [19]: Zit nog es te lezen en lees ‘Keynesiaanse Mythologie’ nog es, en eerlijk, ik dacht dat je een soort afrika-deskundige was met spelfouten, maardas Keynes, natuurlijk! Was dat die oostenrijker? Rijker dan ik en dan boven staan, er is geen donder aan vind ikke. Hogeren zijn leuk als ze het zelf voor elkaar krijgen te stijgen, maar dat soort figuren wordt nooit leider.. Lozers worden aangesteld en er is al zo veel verloren gegaan, en dan mag er weer een volgende lozer het stokje overnemen. Tot de motivatie zo ver gesloopt wordt dat atlas in staking voorspellend bleek. Voorbeeld, de trein, zag ik in westerns met een sneeuwschuivertje door diepe sneeuw schuiven, maar in holland staat het stil. Het is er de laatste veerig jaar niet echt beter op geworden, loon is bevroren, kosten geëxplodeerd, en het draait nog steeds, en nu wil jij graag oorlog omdat er in crisistijd geld aan verdiend kan worden. En jij schuilt in China..Zou ik ook wel eens heen willen, lijkt me een mooi land met lieve mensen.

Comments are closed.