Vrijspreker: De manier waarop mensen bepalen of een idee dat ze in hun hoofd hebben waar is, is nog al veranderd in de loop der tijd. Op welke manier?

Opperdienaar: Dit wordt ook wel epistemologie genoemd. Hoe bepaal je of een stelling waar is of niet? Ik denk dat het historisch de volgende ontwikkeling doormaakte

1. De waarheid komt van god. Of je nu naar het orakel van Delphi ging waar een priester de waarheid prevelde of naar de kerk waar de priester of dominee vertelde wat god waar vond en wat niet. Zegt god dat de zon om de aarde draait, via zijn priester, dan is dat zo.

2. De waarheid blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Een theorie kan getest worden. Hij moet intern consistent zijn en overeenkomen met waarnemingen. Is dat niet het geval dan is de theorie onjuist, is dat wel het geval, dat kan de theorie juist zijn, tot een waarneming gedaan wordt die niet in overeenstemming is met de theorie. Zeggen de waarnemingen dat de zon niet om de aarde draait, dan is dat niet zo.

3. Waarheid komt uit consensus. Met de populariteit van de democratie, werd waarheid steeds meer bepaald door hoeveel mensen iets waar of niet waar vonden. Vond iedereen dat de zon rond de aarde draaide? Dan was dat zo. Vond een groepje mensen een oudere dame een heks, dan was dat waar en moest ze op de brandstapel.

4. Waarheid is een persoonlijke ervaring. Voel jij je een 6 jarig Fillipijns meisje, dan is dat zo. Voel jij je als 52 jarige man een 6 jarig meisje, dan is dat zo. 6 jarige meisjes zijn kennelijk populair. Niemand zijn mening is superieur aan iemand anders zijn mening. Een soort mening Marxisme.

Vrijspreker: Dus uiteindelijk is elke subjectieve mening even waar als elke andere?

Opperdienaar: Ja, maar als je zegt dat dat niet waar is, dan valt de hele wereld over je heen, want dat is dan weer objectief waar (dat er niets objectief waar is). Het is hetzelfde als met diversiteit. Er moet enorm veel diversiteit zijn, maar men is daar heel strikt over.

 

 

 

Je mag allerlei meningen hebben, maar binnen een hele kleine bandbreedte.

 

Vrijspreker: Maar dat betekent dan eigenlijk dat jij alles van hun als waar moet accepteren onder het mom van tolerantie en diversiteit. Maar dat zij niets van jou als waar hoeven te accepteren onder het mom van tolerantie en diversiteit.

Opperdienaar: Geniaal he?

25 REACTIES

 1. Geniaal, genitaal, smerig en out of date, ik hou van vrijspreker, katvanger misschien, maar trots dat ik een kat ben.

 2. Bestrijd die krankzinnigen met hun eigen wapens. Indentificeer je tegenover hen als een van hun geliefde beschermelingen (vrouw/homo/bruin/zwart/trans/links/etc). ALs je bij hen op bezoek bent, eis een aparte WC voor jouw identiteit en maak hen uit voor ***ist als zij dit niet hebben.
  Als je de gekken serieus gaat nemen krijg je ruzie met hen.

  Ex-vaderlander [3] reageerde op deze reactie.

 3. @Nomen Nescio [2]:

  Werkt ook prima als je niet door die “handen omhoog”-scanners op een luchthaven wil gaan. Mochten ze om de reden vragen: “vanwege mijn geloof”. Gegarandeerd einde ondervraging.

 4. Tsja… objectieve waarheid kan inderdaad vastgesteld worden door wetenschappelijk onderzoek. Het artikel fileert geheel terecht post-modernisch gelul.

  Maar als we het dan hebben over ‘de afdaling van de waarheid’, dan lijkt het me misschien verstandiger om het over het inzaaien van de waarheid, vanuit wetenschappelijk oogpunt, te gaan hebben. Da’s gezonder dan het degeneratieve proces wat in dit artikel wordt beschreven.

  Als iemand niet beseft dat ‘ie ziek is of last heeft van verziekte denkwijzen, dan zal ‘ie ook geen arts gaan opzoeken. En al helemaal geen recept in ontvangst nemen en daarmee aan de slag gaan. Het kweken van beseft dat er iets of iemand verziekt is, heeft dus nut. In die zin is Pcrs een heus nutsbedrijf!

  Een Latijns gezegde:
  Medica sanat, natura curut.
  Oftewel een arts behandelt, maar het is toch echt de natuur die moet genezen.

  Bertuz [7] reageerde op deze reactie.

 5. Kut, typevout. ‘natura curut’ moet zijn ‘natura curat’.

  Maar goed, daar hangt de farmaceutische industrie weer lulverhalen over op, zodat er kutstreken uitgehaald kunnen worden. Da’s een publiek geheim.

 6. Over blokkeren gesproken @redactie. De laatste tijd krijg ik nogal vaak het volgende te zien: een blanco pagina met bovenaan de tekst “Fout bij het maken van de databaseconnectie”

  Als het later weer werkt zie ik dat anderen in de tussentijd reacties hebben geplaatst. Dus het lijkt op een bug of een server die het niet meer trekt. Of wil iemand mij een IP-ban geven? Ik zou het ook doen… 😉

  pcrs [16] reageerde op deze reactie.

 7. Weet je frits [12], onze hond heeft een terminale aandoening opgelopen door agressie van overheidswege. Hij werd gebruikt om eens te kijken of wij emotioneel gebroken konden worden.

  Nu… heeft hij last van sneeuwvlokjes. Hij voelt zich al niet lekker vanwege de shit van overheidswege, nu zitten die sneeuwvlokjes in de weg om gewoon even lekker gras te vreten vanwege onverteerbare zaken. Het gevolg, geloof het of niet, maar zojuist heeft onze hond stront uitgekotst in een woonkamer, op de vloer. Zo ver kan het komen.

  Weet je, allerlei sneeuwvlokjes, vooral in overheidsdienst, gedragen zich alsof ze knetterstoned zijn van cocaïne, je weet wel, Bolivian marching powder.

  Je gaf nu een voorzetje voor de zoveelste illustratie dat je niet weet waar je het over hebt. Ik kan ervan getuigen dat Mrbleusky bepaald geen sneeuwvlokje is. Kennelijk heb je last van projectie. Simpele zielen noemen dat ‘wat je zegt ben je zelluf’. Wat eindigt met de ‘f’ van ‘fuck you’.

  In plaats van anderen een spiegel voor te houden, is het verstandiger om het oude advies ken uzelf eens serieus te nemen. After all… nog steeds heb je niet willen vertellen hoeveel Adams je in de Bijbel bent tegengekomen, wat jouw inzichten inzake het verhaal van Job zijn, enz. Treurig, dat kun je wel beter. Maar dan moet je dat wel willen natuurlijk.

  Mrbleusky [18] reageerde op deze reactie.

 8. @pcrs [16]: En frits? Is tie weg nu, want er ligt hier geen sneeuw nu, maar als het komt wil ik er niet ingedouwd worden hé.. Heb et gehad de eerste keer met skiën in andorra dat ik zwaar op me bek ging en daarna buikpijn had van het lachen omdat ik een negatiefje van mijn gezicht in de sneeuw zag.. Eén keer is genoeg hé, dat wil ik best vaker meemaken, maar niet vanwege een of andere frits!

 9. @Mrbleusky [18]: Woordenboeken zijn soms leerzaam. Het viel me hier op dat dat er een rijtje synoniemen voor cocaïne zijn, zoals ‘Bolvian marching powder’, ‘Charlie’, ‘snow’. Tsja.. sneeuwvlokjes gedragen zich alsof ze helemaal knetterstoned zijn, dat weet je.

  Wat je mogelijk nog niet wist is dat verliefdheid dankzij hormonen ongeveer eenzelfde uitwerking heeft als cocaïne. Meer details hier.
  Je krijgt een ‘happy’ gevoel en gaat van alles doen om van die liefde te genieten. Daarna moet bestendige Liefde het overnemen om die happyness in stand te houden.
  Helaas zijn sneeuwvlokjes daarbij spelbrekers. Je wilt niet weten hoe schadelijk ambtenaren en hun ‘chain of command’ zijn, knetterstoned van allerlei programma’s die ze dienen uit te voeren; giftig, schadelijk en verziekend voor wat in een gezin gezond is, of in ieder geval zou kunnen zijn.

  Mrbleusky [22] reageerde op deze reactie.

 10. @Nico [21]: Als ik in m’n meisje glij is het gelukkig geen sneeuw, dan zou d’r nog maar drie centimeter plezier overblijven. Ongelofelijk, het groeipotentieel van de liefde, maar bij een paard lijkt er soms wel een hele meter in de buik verstopt te zitten. Heb een keertje een snuifje coke gehad van een aardige spanjaard, en toen bleef ik wakker tot 36 uur na het feest. In m’n eentje liggen balen dat ik niet in slaap viel en daarna zo misselijk alsof ik de nachtdienst was ingegaan. Een snuifje echte sneeuw is héél verfrissend, heb ik gebrobeerd. En dan een natte neus. Een snuifje peper is ook héél verfrissend, op een andere manier. Maar als vriend kan ik het je echt eerlijk aanraden. Cayenne heb ik nog niet geprobeerd, alleen de witte!

  frits [23] reageerde op deze reactie.

 11. @Nico [24]: Nou Nico, ik vond het een aardig idee van Frits, en kaneel is niet giftig.. Niet blijven hangen in hoe ie et deed, maar stimuleren, en motiveren om te weten, zonder te geloven. Wat me brengt op loof-bomen, vind je ook niet dat ze efficiënter zijn dan chinese zonnepanelen?

Comments are closed.