De Amerikaanse staten met de hoogste belastingdruk zien de meeste inwoners en bedrijven vertrekken. En met een dalend inwonertal zakken ook de toegewezen zetels in het Congres. Het vooruitzicht is dat Californië, Rhode Island, New York en Illinois zetels kwijtraken. Mensen en bedrijven stemmen met voeten.

Illinois heeft één zetel verloren en New York twee. Beide staten heffen dan ook steeds hogere belastingen en voeren immer meer regelgeving in. Bijvoorbeeld werkgevers dwingen om 8 weken verplicht betaald verlof voor werknemers te betalen die een kind adopteren. De inkomstenbelastingen zijn dan ook het hoogst in New York.

Mensen en bedrijven gaan liever naar Florida of Texas, twee staten zonder inkomstenbelasting en met een groeiende economie. Zo won Florida won er twee zetels bij en Texas vier na 2010 vanwege de groeispurt in hun bevolking.

Het is duidelijk dat lagere of ontbrekende belastingen mensen en bedrijven trekken. Maar overheden willen dit blijkbaar niet snappen. Van de tien staten met het hoogste minimumloon zijn er drie bij die eveneens een zetel gaan verliezen. Californië ($ 10,50 / uur), New York ($ 9,70 / uur) en Rhode Island ($ 9,60 / uur). Massachusetts heeft het op één na hoogste minimumloon in het land met $ 11,- / uur en verloor een Congreszetel.

Hoge minimumlonen verhogen de kosten voor werkgevers. Maar het berooft laaggeschoolde werknemers ook van kansen. Hoge minimumlonen verhogen namelijk de drempel om personeel in dienst te nemen. Plus de werkgever wordt selectiever bij het aannemen van personeel.

In de VS concurreren de staten voor werknemers en inwoners hoewel deze gezonde competitie bedorven wordt door federale belastingen en reguleringen. Hetzelfde principe zie je terug in Zwitserland waar de kantons elkaar beconcurreren om mensen, bedrijven en kapitaal binnen te krijgen.

De EU gaat precies de andere – verkeerde – kant op door uit alle macht eenheidsworst te draaien voor alle Europese lidstaten. Het gevolg zal zijn een grote kapitaal- en kennisvlucht, een starre en inflexibele economie en het verder doorzetten van verval ten opzichte van Azië en de Verenigde Staten.

Bron: Daily Bell