Met bovenstaande kop wordt niet een boek bedoeld gebaseerd op iets van 2000 jaar geleden, maar op het steeds meer in de ban doen van woorden als blank, neger etc.

Recent verbood de NOS het woord ‘blank’ wat volgens haar en veel aksiegroepen fout is en vervangen moet worden door ‘wit’.  De geintjes of blanke vla dan nog wel mag zijn niet van de lucht. Maar ik stel een veel radicaler, eerlijker verbod voor: het woord moet verboden worden.

Nadat eerst ‘neger’ fout was, werd  ‘zwarte’ fout en nu is iemand met een Afrikaanse achtergrond fout. (ik mag natuurlijk ook niet schrijven dat het beestje zo geen naam meer heeft).

Duidelijk is dat woorden emoties opwekken en dat is fouter dan feiten, dus moeten die emoties voorkomen worden. Ook blijkt dat woorden in de tijd verslechteren. De vrije markt wordt inmiddels niet als vrij meer maar bedreigend gezien en #metoo, wordt verbasterd tot  doet er #nietoo.

Het is fout dat er binnen woorden foute connotaties kunnen ontstaan. En dat kunnen we niet “negeren!”. Dat zou enigszins opgelost kunnen worden door een taalcommissie van NOS, of beter de Staat, want die laatste lost elk probleem op en die kan dan tegelijk het nepnieuws aanpakken (lees verbieden).

Beter is echter om gewoon consequent alle woorden te verbieden!

Ook omdat de taal zelf, al gebaseerd is op blanke!?! suprematie, dient deze te worden afgeschaft.

Dan voldoen we meteen aan het voorzichtigheidsprincipe en kunnen we nooit meer iets fouts zeggen/schrijven, laat staan iemand beledigen, ook niet als we een artikel over 10 jaar met de dan geldende normen beoordelen.

Ik zal dat hieronder verder toelichten:

,                                                   .

:                                              .

,                                                       ;

.

.

Duidelijk?

Al twijfel ik of punten en komma’s ook niet van onderdrukking getuigen.

En vraag ik me af of ik nu niet teveel van het intelligentieniveau van de lezers verwacht.

85 REACTIES

 1. ‘T is wat je wil suggereren, de suggestie die je aan een woord verbind of vebinden wil, welk beeld wil je oproepen, maar goed die geestelijke travestieten die denken voor ons te kunnen denken, duidelijk hun afgezakte IQ, maar het is het totaal beeld wat men wil vernietigen, onze heritage deugt niet in hun ogen, nou jammer dan ik blijf er van houden, en mee leven, onze vrouwen zijn blank en rein, negers zijn soms zo zwart als roet, soms ebbenhout, nou niet mooi kom nou, dit bastion van het onverstand moeten we slechten, en ook de fundatie uitgraven, zieke mensen !

 2. misschien of topic ?, laatst hadden wij het over abortes, waar ik 100% op tegen ben, als mens !!!, Lou Reed zei, geluid is geen lawaai op de moderne muziek gericht, toen wat was het eerste wat je hoorde, het hart van mijn moeder in haar lichaam zwevende, ja juist hij begreep het leven, jammer RIP, groet !

 3. Sprachedurchsetzungsgesetz. Oplossing zou zo uit duitsland kunnen komen.

  De persoon die wit voor blank uitwisselt, verliest bij voorbaat de communicatie met mij, taal maakt dan niet meer uit.

 4. @Bertuz [5]: Als iedereen er zo over zou denken, en ernaar zou handelen, zag de wereld er al gelijk een stuk beter uit Bertuz.

 5. @Bertuz [5]: het probleem is dat de NOS een met belastinggeld gefinancierd instituut is, dat boven de partijen dient te staan. En bijvoorbeeld objectief nieuws moet brengen. De keuze van de NOS voor “wit” is een duidelijke politieke keuze.

  Taal leeft en woorden komen en gaan. Daar wordt de NOS ook mee geconfronteerd. Echter, de NOS is door de keuze voor wit ipv blank geen onpartijdige volger. Ze geven bewust een politiek statement af. Staan niet boven de partijen maar nemen sturend deel aan het debat. Maar ja, dat is voor eenieder die kritisch de publieke omroep volgt geen geheim.

  Nico [8] reageerde op deze reactie.
  Bertuz [14] reageerde op deze reactie.

 6. @ratio [7]: Onafhankelijk of gestuurd/stuurbaar als kernwoorden. Wetenschap heeft met hetzelfde te maken als de NOS.

  Vergelijk, zoek de verschillen en overeenkomsten:

  Waarom ik ondanks alles bij de universiteit blijf. Over papieren meet- en regeldrift en marktwerking die ten koste gaan van leefbaarheid, werkbaarheid, atmosfeer, gezondheid, onderwijs, wetenschappelijk onderzoek en mogelijk ook innovatie.

  Eelco Runia is een universitair docent die als reactie vertrok, collega (hoogleraar) Mineke Bosch blijft. Eelco heeft volgens haar een verfrissende discussie op gang gebracht, Mineke hoopt ‘van binnenuit’ te kunnen verbeteren.

  In het NRC een artikel vanuit het perspectief van Eelco. Het andere artikel vanuit het perspectief van Mineke.

  johannes [12] reageerde op deze reactie.

 7. @Nico [8]:
  Ja spontaan of met voorbedachte rade, het blijft een enorme stap voor een docent aan de universiteit om zijn baan er aan tegeven, of het werkelijk tot denken aanzet in deze egocentrische wereld, betwijfel ik, Groet ! !

 8. @Zé [11]: Wij zijn toch de taal het volk, niet zei, wij zijn het onderwerp niet zei, daarom geen lange ij voor hen, toch wel moeilijk ons taaltje, groet !

 9. @ratio [7]: Alles tot je dienst. Maar er staat in het artikel NOS verbood. En daar gaat mijn reactie over. Het klopt dat mijn reactie niet gaat over de dingen waar het niet over gaat. Dat als kritiek aanvoeren, is vreemd. Dan blijf je bezig, terwijl het nergens op slaat. Dat de NOS keuzes maakt die wellicht in strijd zijn met wetten, reglementen, moraal en ethiek zou best kunnen. Als de schrijver dat boven zijn schrijfsel gezet zou hebben, had ik daarop kunnen reageren. Maar nogmaals het statement was de “NOS verbiedt”.

 10. het woord negeren moet ook verboden worden want er zit een neger in…..

 11. Bukken en het blanke sabel ontvangen!

  Kost me wat sociale credit punten…maar boeie dan maar een paria.

 12. Het woord neger is afgeleid van het spaans/latijns woord negro wat zwart betekent. De negers die nu niet meer weten waar ze vandaan komen en waar hun history is gebleven krijgen de afgelopen eeuwen het woord neger naar hun hoofd geslingerd als zijnde een verwensing. Dat de media/overheid bezig is zaken correct te zetten komt door het feit dat de euwen oude onwaarheden zich bezigzijn te ontvouwen.
  De naam Africa werd gegeven door een Romijn Scipio Africanus.
  Het lijkt mij logisch dat de afrikaanse landen in deze tijden bezig zijn met hun herstel en identiteit, vergeet niet dat de apartheid in Zuid Africa pas 26 jaar terug is afgeschaft. Er is geen vergelijkbaar materiaal meer voor hen, voor de apartheid en kolonialiseren.
  Ik kan mij best voorstellen dat een kleurling mij zou vragen waarom ben ik zwart en jij blank, waar komt dit vandaan?
  Zijn wij als blanken echt wit om als wit te moeten worden aangemerkt of is er zoveel haat naar de zwarte mens toe dat wij hun willen vernederen/demoniseren met hun zwart zijn.

  johannes [20] reageerde op deze reactie.

 13. @Zé [11]:
  Schepsel is misschien beter. Alleen een probleem. Ik weet niet hoe een ongelovige (mag ook niet) het noemt.

 14. Wat mij opvalt is, dat het begrip apartheid wereldwijd te boek staat als een ontdekking van de Nederlanders (joodse nederlanders).
  Misschien is het nu tijd om van deze negatiefe energie af te komen door daadwerkelijk te onderzoeken, wat onze daadwerkelijke bijdrage is geweest tijdens de Atlantische slavenhandel om zo onze kinderen te laten beschikken over de juiste informatie voor wat betreft,want hoe dan ook genieten wij nu nog van die handel.

  Harrry [22] reageerde op deze reactie.

 15. @Semaj [17]: Het is bij lange na niet zo zwart wit als dat men dit hele onderwerp wil neerzetten, de Russen zijn een slavisch volk, nou waarom denk je, de Africaners verkochten hun inwoners aan de hoogst biedende, onlangs kon je in Libië voor 900 eu een Africaan kopen, zuid Africa was er beter aan toe onder het blanke bewind, de grote weldoener Mandela, liet 10 millioen $ na aan zijn familie, de Caucasische stammen, Turcomanen, waren berucht voor hun slaven handel, blanke slavinnen voor de Arabische markt, lees de verloren 10 stammen, Joden in dit geval, Africa is een beetje blijven hangen, IQ misschien, maar ’t is waar verbaal kun je mensen kwaad doen, maar je moet geen spijkers op laag water zoeken, Groet !

  Semaj [29] reageerde op deze reactie.

 16. Wat is NOS nou weer. Is dat met die halve zool van een Hiemstra? Lekker volk halen ze dan in huis.
  Ik had laatst de radio even aan op een Nederlandse zender. Ik hoorde iets van “explosieve opruimingsdienst” met de klemtoon op “op”. Zijn die lui kwaad of zo? Wat doen die lui precies.

  Taal is het hart van de cultuur. We zouden het allemaal correct moeten kunnen lezen en schrijven. Voor mislukte Nederlanders wil ik een uitzondering maken, dat wordt toch niets meer.

 17. @Semaj [19]:

  “Misschien is het nu tijd om van deze negatiefe energie af te komen door daadwerkelijk te onderzoeken, wat onze daadwerkelijke bijdrage is geweest tijdens de Atlantische slavenhandel..”

  “Onze” bijdrage (als zoiets al bestaat) is om precies te zijn nul, niks, noppes, nada, zilch, zero, ne rièn, nichts. We bestonden toen nog niet namelijk.

  Semaj [30] reageerde op deze reactie.

 18. Weldra verboden familienamen wegens aanstootgevend:
  De Wit
  De Zwart
  De Grijze
  Braun
  Black
  Osman
  De Moor
  De Grote
  De Korte
  De Lange
  Zwartjes
  Delgado
  Grootjans
  Korthals
  De Jongh
  Lejeune
  En natuurlijk:
  De Hond
  De Mol
  De Haan
  De Haas
  Vink
  Arend
  De Laet
  De Martelaere
  Bervoets
  e.v.a.

Comments are closed.