Mede dankzij de agressieve houding van de Westerse ‘wereldleiders’ is de handel tussen China en Rusland in no time gegroeid. In mei 2017 kwamen beide landen overeen om op het eind van 2018 80 miljard dollar te doen. Maar al eind 2017 deden ze 84,07 miljard samen. Daarnaast is China zijn economische houding ten opzichte van de Verenigde Staten flink aan het veranderen.

In 2014 sloot China een contract met Gazprom voor 400 miljard $ aan gas. De eerste Siberische pijplijn gaat in 2019 leveren. Daarna volgt de tweede en vorige maand kwamen beide landen een derde pijplijn met elkaar overeen.

Morgen (18 januari) gaan olie futures op de Shanghai International Energy Exchange in yuan in plaats van in dollars verhandeld worden. Dit is het begin van de verschuiving weg van de Amerikaanse dollar. Het zal de externe liquiditeit van de yuan verhogen net als de aandacht voor Russische olie.

Naast de afzakkende positie als wereldmunt loopt het met het opkopen van de Amerikaanse schuld door het buitenland ook steeds slechter. China – en Japan – kopen steeds minder Amerikaanse staatsobligaties op:

De dollar heeft als ’s werelds reservevaluta heel lang kunnen profiteren haar positie in de fiat geldmarkt. Maar nu gaan verschillende landen als Rusland, China en Saoedi-Arabië bilaterale handelsovereenkomsten sluiten die de VS dollar uitsluiten. Dit zal uiteindelijk een lawine van dollars terugkerend uit het buitenland naar de VS opleveren. Daardoor zet de dollar een dalende koers in ten opzichte van andere valuta.

Bron: ZeroHedge