zondag, 14 januari 2018
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

Er zit weer een bubbel in de economie

De economische groei was in jaren niet zo hoog als nu, consumenten en producenten hebben volop vertrouwen in de toekomst en de aandelenbeurzen bereiken recordstanden. Genoeg reden dus om optimistisch te zijn? Nee, helaas niet. In plaats van dat dit duurzame economische groei is, bevinden we ons opnieuw in een economisch bubbel die zal barsten.

De Europese en Amerikaanse centrale banken hebben de rentestand naar bijna 0 verlaagd, waardoor het zeer goedkoop is om geld te lenen. Dat is goed te merken op bijvoorbeeld de huizenmarkt. In de grote Nederlandse steden stijgen de huizenprijzen met meer dan 10 procent per jaar en staan woningen steeds korter te koop.

De gekte op de huizenmarkt heb ik aan den lijve ondervonden toen ik laatst een vriend hielp bij het zoeken naar een huis in Rotterdam. Op open dagen kwamen er zoveel aspirant-kopers kijken dat het letterlijk oncomfortabel druk was. Om die reden kochten sommige kopers hun huis al voordat ze het überhaupt bezichtigd hadden.

Hoewel het die vriend uiteindelijk gelukt is om een huis te kopen, heeft hij daarvoor wel bijna 7 procent boven de vraagprijs moeten betalen. En dan schijnt het er in steden als Amsterdam, Leiden en Den Haag nog heftiger aan toe te gaan op de huizenmarkt. Maar vreemd genoeg denkt bijna niemand dat er een nieuwe bubbel is.

Op de aandelenmarkt is het ook een gekkenhuis. De AEX heeft in de afgelopen week de hoogste stand in zeventien jaar bereikt. De Amerikaanse Dow Jones en de S&P 500 staan zelfs bijna dubbel zo hoog als voorafgaand aan de economische crisis in 2008. Dat staat in geen verhouding tot de prestaties van de beursgenoteerde bedrijven, waardoor de koers-winstverhouding steeds verder oploopt.

Dan is er daarnaast natuurlijk nog bitcoin. Waar de meeste Nederlanders beleggen normaalgesproken aan hun pensioenfonds of bank overlaten, stoppen veel van hen nu hun spaargeld in cryptovaluta. Dat komt niet doordat ze de technologie nou zo interessant vinden of de bitcoin enig praktisch nut heeft, maar puur omdat ze een nog hogere koers verwachten in de toekomst. Het heeft wat weg van de tulpenmanie.

Zoals alle voorgaande bubbels, zal ook de bubbel waar we ons nu in bevinden uiteindelijk barsten. Het valt niet precies te zeggen wanneer dat zal zijn. Misschien blijft de bubbel nog één jaar in stand, misschien nog twee jaar of zelfs iets langer. Als iemand beweert dat hij precies kan zeggen wanneer de bubbel barst, dan lult hij grof gezegd uit zijn nek.

Maar juist omdat niet precies valt te zeggen wanneer de bubbelfase voorbij is, is het verstandig om niet te veel risico te nemen. Steek niet al je spaargeld in bitcoin of een beleggingsfonds waar je moeilijk uit kunt, maar spreid je kansen. Goud stijgt vaak in periodes dat het economisch tegenzit, dus het kan verstandig zijn om daar ook wat van te kopen.

Het is niet mijn bedoeling om met dit artikel de onheilsprofeet uit te hangen. Ga vooral niet in afwachting van economisch onheil al in een bunker zitten met 300 blikken erwtensoep. Tijdens een bubbel valt er veel geld te verdienen, dus profiteer daarvan. Maar hou er wel rekening mee dat het zomaar weer voorbij kan zijn, en dat moment komt meestal sneller dan je denkt.

Gale Boetticher

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: Algemeen, Economie
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
 1. Scrutinizer schreef op : 1

  “Als iemand beweert dat hij precies kan zeggen wanneer de bubbel barst, dan lult hij grof gezegd uit zijn nek.”

  Klopt. Qua timing zat ik ernaast want ik dacht eind 2016 dat de beurzen in 2017 zouden crashen. Met mijn vergissing bevond ik me evenwel in het goed gezelschap van kameraad Jim Rogers die eveneens een jaartje te vroeg bleek. Maar ik heb alle vertrouwen in hem (en mezelf) dat die crash er weldra komt.

  Ondertussen heb ik al wat geld verloren aan put opties doch gelukkig vrij kleine bedragen (omdat ik voorzichtigheidshalve deep out of the money koop, bv. strike price 20% onder actuele waarde. Dat kost bijna niets maar als de beurs zoals in 2008 met ca. 50% crasht worden ze een fortuin waard). Ik blijf dus doorgaan met voor weinig geld puts te kopen die de potentie hebben om meer dan te ver-20-voudigen als de grote crash er eindelijk wel komt.

 2. Mrbleusky schreef op : 2

  Windhandel. Soms stormt het en dan zijn er winnaars en verliezers, meestal aan dezelfde kant. Met driehonderd blikken erwtensoep in de kelder heb je wel goede ventilatie nodig.

 3. peter schreef op : 3

  Misschien dat rente zoekend kapitaal (Draakies flappentap uit het niets) 0.1% te weinig vindt en dan begint te bubbelen…ik bubbel de hele dag bubble-gum terwijl ik in de alles bubbel door bubbel de bubbel..?

 4. Nico schreef op : 4

  Het voordeel van bubbels is dat er daarna realisme ontstaat.

 5. A Haagsma schreef op : 5

  Per maand heeft de ECB een paar jaar maandelijks 80 miljard ( dat is 80000- miljoen ) in het ‘systeem’ gepompt. Gecreëerd uit niks.
  500 miljoen inwoners in de Europese unie. Dat betekent iedere maand € 160 per persoon.
  En wij maar belasting betalen, terwijl ze het geld gewoon gratis gewoon kunnen maken !!! Uit niks.
  Waarom moeten we eigenlijk belasting betalen ???? Waarom doen we dat ??

  Dit is al dus jaren gaande. Maar op ons loonstrookje is niks bij gekomen….!
  Dat geld verdwijnt op de beurzen in aandelen en obligaties….. bij de rijksten die het belasting betalen ook nog over laten aan de de mensen die de boel draaiende moeten houden.

  Dit is de grootste bubbel aller tijden. Een door overheden georkestreerde tulpenmanie, maar daarmee nog meer echt vermogen naar zich toe trekken.
  Diefstal.

  Die paar cryptooos stellen niet zo veel voor…….. peanuts vooralsnog…. maar is wel iets waar de gevestigde orde wat zenuwachtig van wordt…. want stel dat al die gemaakte duizenden miljarden door ECB FED e.a. , gemaakt uit het niets en in feite daarmee gestolen van de mensen die de samenleving dragen via een omweg toch nog bij die gewone mensen terecht zouden komen……..dat zou wel een nachtmerrie scenario zijn….

  Dan is alles er aan gelegen de ‘crypto’gekte de nek om te draaien….. met ‘fake’ nieuws en maatregelen.

  Maar het beste is denk ik een Politieke Partij op te richten voor het niet betalen van belasting, want geld kan je gewoon uit niks maken………………maar een nieuwe Franse Revolutie kan er ook wel eens komen als het zo doorgaat.

  Zo kan het in ieder geval niet doorgaan!

  Zé [6] reageerde op deze reactie.

 6. schreef op : 6

  @A Haagsma [5]: Komt tijd, komt raad.
  Blijf goed om je heen kijken en pak de kuierlatten voor het te laat is…
  Uruguay schijnt een goede keuze te zijn las ik hier op een ander topic.
  Houdt me sindsdien wel bezig, eerlijk gezegd, want hier in la France begint het ook een dolle bende te worden.

  Mrbleusky [7] reageerde op deze reactie.

 7. Mrbleusky schreef op : 7

  @Zé [6]: Te ver van m’n moeder, en als het daar al goed is is het ok, hier is nog een hoop werk te doen misschien, maar we zijn nog jong hé!