Sociaal-democraten en liberalen hebben elkaar altijd fel bestreden. Bij wijze van uitzondering werkten ze weleens samen in een coalitie, zoals ‘Paars’ en Rutte-II. We kunnen constateren dat ze niettemin veel hebben bereikt voor elkaars kiezers, zij het anders dan ze hadden gedacht.

‘Progressieven’, zoals de sociaal-democraten zich graag noemen, streven naar een rijk opgetuigde verzorgingsstaat. Voor iedereen moet alles goed geregeld zijn. Dat impliceert dat de belastingdruk hoog kan zijn, want voor een rijk opgetuigde verzorgingsstaat is veel geld nodig.

Liberalen houden van zelfredzaamheid. Zij streven daarom naar een minimale verzorgingsstaat, die zij ‘waarborgstaat’ noemen. Alleen wie door alle plagen van Egypte tegelijk wordt getroffen kan er een beroep op doen. Liberalen vinden daarom ook dat de belastingdruk laag moet zijn, want als je alles aan de overheid af moet geven houd je immers niet genoeg middelen over om zelfredzaam te zijn.

Als we kijken naar de situatie in Nederland dan zien we dat de verzorgingsstaat in de afgelopen decennia behoorlijk is uitgekleed. Tegelijkertijd zien we een belasting- en premiedruk die eerder past bij een verzorgingsstaatje naar Scandinavische snit dan bij een land met steeds minimalere voorzieningen. Er heeft als het ware een negatieve uitruil plaatsgevonden.

Op basis daarvan roep ik zowel ‘progressieven’ als liberalen uit tot politieke verliezers van de afgelopen 35 jaar. Ze hebben immers geen van beide hun zin gekregen: de verzorgingsstaat is grotendeels afgetuigd en de belastingdruk is niet minder geworden. Je zou het – enigzins cynisch – ook anders kunnen formuleren: PvdA en VVD hebben ieder hun doelstelling voor de helft gerealiseerd. Alleen jammer dat het net die helft is die ze niet wilden.

Paul Verhaegh

36 REACTIES

 1. Negatieve uitruil? Het vangnet wordt te duur. Het is niet meer te betalen. En het op peil houden van dat uitgeklede systeem op dat uitgeklede niveau vraagt meer geld. En politici trekken nu eenmaal meer stemmers met snoepjes dan met azijn. Dit proces is al heel lang gaande. Treinkaartje werd in de goede oude tijd zwaar gesubsidieerd. Na de privatisering niet meer. Als de burger toen ten gevolge van die privatisering minder belasting had hoeven te betalen, had hij nu dat duurdere kaartje met gemak kunnen betalen. Nu heeft de burger een dubbele last te dragen; die van dat duurdere kaartje en die hoog gebleven belastingen. Minder voor veel meer.

 2. Touwtrekkerij in een eenheidsstaat, tussen links en rechts. Dat levert inderdaad alleen maar verliezers op, of anders wel een patstelling of schaakmat.

  Tsja, de macht van traditie hé?

  Is vergelijkbaar met een individuele man en vrouw die aan touwtrekkerij doen, in plaats van als een linker- en rechter hersenhelft te fungeren, met de Thalamus als conferentie- en schakelcentrum. Traditioneel wordt echter een soort lobotomie uitgevoerd door die figuurlijke Thalamus door te snijden, te verwijderen, er een muur van onwil tussen te plaatsen.

  Tsja, de macht van traditie hé?

  Hoewel sommige tradities daadwerkelijk nuttig kunnen zijn, produceren tradities gewoonlijk vooral losers. Omdat, zoals het spreekwoord zegt… als twee honden vechten om een been, een derde ermee heen loopt. Veel tradities zijn alleen maar ingesteld omdat een derde partij mee wenst te profiteren, ten koste van de ‘lijdende voorwerpen’.

 3. Ben ik er weer met TNT, terug naar tienden. En zelfs met tienden moet er over de tienden administratie bijgehouden worden wat een flinke administratieve taak zal zijn. Maar een aantal zal zich toch bezig moeten houden met de voedsel-administratie. Wat ik zie is hiarchie, politici stellen zich hoger dan andere mensen, en das een imaginaire ladder, die bestaat uit leugens, dus constructief heel onveilig. Ik was nog aardig op de hoogte een tiental jaren geleden toen ik dat leerde en de ladder opeens weg was. De ervaring was vallen, en dat was eng, maar na een tijdje vallen sloeg ik onbewust opeens m’n ongekende vleugels uit, en vallen werd vliegen. Ik zit nog een soort verplicht in een geld-economie, de mensen om me heen willen liever lekker bezig zijn en doen het vrijwillig, ze investeren liefde om er liefde voor terug te krijgen. Das de economie waar ik in wil, je gaat gvd toch niet zieke mensen laten betalen voor medicijnen! Ze kunnen het niet meer verdienen, dus onmogelijk om te betalen. Dus aangezien de huidige maatschappij, de huidige cultuur ziek is deel ik deze info gratis in de hoop dat we ooit zonder moeten of mogen zullen willen!

 4. @peter [6]: Een natuurlijk mechanisme. In-tuïtie is ‘inner tuition’ (van binnenuit leren). In-doctrinatie is de docter die van buitenaf iets probeert in te zaaien, doctrines (leerstellingen). De vraag is natuurlijk of die gezond en daarmee aanvaardbaar zijn.

  Zo indoctrineer ik wannabe onderwerpers stelselmatig met de boodschap dat ze losers zijn 😀
  Tot in de diepste kern verziekte denkwijzen zullen bij ons geen vruchtbare voedingsbodem vinden. Echt, een hopeloze zaak… om ons te overtuigen, een strijd die op voorhand verloren is.

  peter [10] reageerde op deze reactie.

 5. @Mrbleusky [11]: Hallo beste mensen, bijt niet op het verkeerde plantje, want dan ben je subiet dood, het is niet allemaal vriendelijkheid de natuur, het is het overleven van de soort waar het omdraait, keihard vechten voor het dagelijkse bestaan, wij zijn lang geleden al het spoor bijster geworden, we moeten zo nodig, we moeten niks, als je denkt dat je het moet doen, is de tijd rijp, en dan al die aannames, waar we dagelijks mee leven, op de keper beschouwd zijn het een pak leugens, nee begin met je psyche te bevrijden, gooi de ballast overboord, gewoon weer lekker mens worden, ik weet voor me zelf hoe moeilijk het is, ben mijn halve leven er mee bezig, en dan nog ben ik een slaaf, om dat ik door omstandigheden, en verplichtingen aan gegaan, niet echt vrij ben, groet !

 6. Nou of het de helft is die zij niet wilden, betwijfel ik, heb ze meegemaakt, de socialisten haten hun broeders het meest, dit waren de communisten, mensen echt zijn vreselijke wezens, heb ze bezig gezien, ben zelf geen engel, maar dat socialisten gedoe van de naoorlogs geborenen, psychologie gestudeerd, onderwijzers, namen met gemak de plaats van de oude garde in, het was een makkie voor ze, de bevolking vertrouwde ze, en geen contrôle, nou mensen kunnen daar niet tegen, de weelde was te groot, van daar, het was een super egoïstische wereld voor de happy few, als je niet sterk bent, en vertrouwen hebt, nou kijk maar om je heen, zie de uitval, de zelfmoorden, om dat waar in wij leven geen samenleving meer mag heten, ieder voor zich, en God voor ons allen, maar God kijkt de andere kant uit, met afvalligen heeft hij niets, duidelijk, groet

  Mrbleusky [14] reageerde op deze reactie.
  peter [15] reageerde op deze reactie.

 7. The bijbel men, the Priechermen, mijn overgrootvader was een Godgeleerde en Domineé, hij zij Mattheus 20:8
  Ende siet daar zijn de laetste, die de eerste sullen zijn,
  en daer zijn eerste die de laetste sullen zijn.

  Groet !

 8. En dan beste Vrijspreker site, wie zijn de Lozers, in mijn Amsterdamse tijd vaak ’s snachts door Amsterdam gelopen, moet nu denken aan Ramses die zingt : ” ’t is stil in Amsterdam de mensen zijn gaan slapen “, nou geloof mij met al mijn praatjes en vergaarde rijkdom, ben ik een lozer, groet !

  Mrbleusky [18] reageerde op deze reactie.

 9. @Mrbleusky [18]: Ja misschien wel, qazqszqsazz, daarom vind ik de Film Bagdad Café ook zo mooi om na te kijken, die Jack Pallans en die vrouwen, wat een vergaarbak van menselijkheid; groet

 10. Even een waarschuwing : goede vriendin van Kasja Hildur Ollogren,
  Mejuffrouw Madeleine De Cock Buning, High commision voor fake news, fake mensen in hun ogen, is alles wat tegen hen is, pas op het Oligarchiese net sluit zich, ik wist en weet het, de venijnige seueel mindervaliden, hate us, ze proberen zelfs onze kinderen geestelijke te stelen, niet generaliseren, er zijn ook enige die mijn denkwijze inzien en aanvaarden, and they are welcom, groet

  johannes [24] reageerde op deze reactie.
  Mrbleusky [27] reageerde op deze reactie.

 11. @johannes [24]: Iedereen is welkom, ik heb te eten en het meeste opgedronken, maar de put is helder. Zelfs een goed getraind arrestatieteam is welkom om mee te feesten van het leven dat geniet, ik ga hier trouwens alleen weg als ik gedragen wordt, ga niet lopen voor een ander. Leren is wat mij betreft ook besmet, een dikke huid krijgen, leven vind ik een betere.

 12. ” Alleen jammer dat het net die helft is die ze niet wilden. ”

  Mag zijn: Alleen jammer dat het net die helft is die WIJ niet wilden.

 13. Juist de eenvoud en naaktheid van ’s mensen leven in de vroegste eeuwen hadden tenminste dit voordeel dat zij hem in staat stelden deel te nemen aan de natuur.
  Als hij door voedsel en slaap was opgefrist kon hij zich weer op zijn tocht bezinnen.
  Hij woonde zo te zeggen in een tent op deze wereld en kruiste door de valleien en door de vlakten of beklom bergtoppen.
  Maar helaas.
  De mensen zijn werktuigen geworden van hun werktuigen.
  De man die vrij en blij vruchten plukte als hij honger had, is nu een landbouwer geworden; en hij die ooit onder een boom schuilde is nu een thuiszitter.
  Wij slaan niet meer een kamp op voor een nacht, maar wij hebben ons vastgeklit op de grond en de hemel vergeten…..

  Mrbleusky [30] reageerde op deze reactie.
  johannes [34] reageerde op deze reactie.

  • Sterren zijn alleen dan zichtbaar als er geen wolken zijn.
   Humor is het beste medicijn.
   Van echt leven, sterf je nooit…..

Comments are closed.