Mijn stelling van de dag is deze. We leven in een tijdperk dat geen respect heeft voor het oude. Als ik door een binnenstad loop huilt mijn hart zachtjes voor alles wat we zijn kwijtgeraakt. Het stenen erfgoed van de gouden eeuw staat fier langs de grachten. De buitens van de Vecht staan als nieuw te schitteren tussen eeuwenoude beuken. De stolpboerderijen in de droogmakerijen staan nieuw rietgedekt met strakke vensters in de polder. 

Als je respect hebt voor het oude respecteer je het zoals het is. Je gaat het niet vernieuwen. Een oude dame die haar haar laat blonderen, haar boezem opvullen, haar lippen volspuiten, en het gezicht laat liften, dat is een oude dame die een karikatuur wordt van zichzelf.

Een buiten langs de Vecht. Dat eruit ziet of het tien jaar geleden is gebouwd, waar geen dakpan ontbreekt of scheef ligt, waar alle muren nieuw gevoegd zijn, waar de kozijnen eruit zien of ze net zijn geplaatst. Waar alle plooien, alle patina is verdwenen, waar eeuwenlange karaktervormende weersinvloeden zijn weggemasseerd, waar de hogedrukspuit de gevel heeft gebotoxiseerd, is dat nog een klassiek pand? Of is het een karikatuur? Het stenen equivalent van een 90 jarige geblondeerde dame met volle lippen, en een volle boezem?

Zijn onze binnensteden niet verEftelingd? Waarom toch mogen er geen krotten zijn in een stad? Waarom toch geen vervallen ruïnes? Waarom mag een oud pand haar littekens niet met ere dragen?

Heeft de stadsvernieuwing, uitmondende in de diabolische keuze, slopen of met subsidie renoveren, in een generatie niet ons hele culturele erfgoed als ware het een culturele revolutie, van haar meerwaarde ontdaan?

De pandjes staan er nog. Maar de geschiedenis, de karakterplooien die alleen de tijd kan aanbrengen, zijn weggepoetst. Het zal vele generaties duren alvorens de tijd de sporen van de renovatiewoede uitwist. En we weer panden hebben met patina, met gebreken, met karakter.

51 REACTIES

 1. U klaagt over de noodzakelijke instandhouding van ons erfgoed!
  U wilt het aan het natuurlijk verval overlaten?

  Wat van de natuur is, laten wij de natuur.
  wat van de mens is, laten we de mens.

  De mens leeft binnen de natuur en dient dat gegeven te respecteren.
  De mens is zich verstandelijk bewust binnen de leefomgeving,
  maar daar geen baas over!

  Over het algemeen genomen, is het een zaak van afwachten en
  zo goed als mogelijk, verstandig volgen!

  Wees zo vrij en blei als mogelijk is!
  In samen hang met al het andere, dat UW pad kruist!

  johannes [2] reageerde op deze reactie.

 2. Nou ja, het wordt a) in zijn originele staat hersteld (dus weer gemaakt zoals het oorspronkelijk ook bedoeld was) en b) beschermd tegen verval (ofte: er wordt voor gezorgd dat het niet over enkele jaren over and out is voor de prachige panden).
  Op zich kan men dáár toch niet tegen zijn, lijkt me.
  Het enige is wel dat wie eigendomsrechten respecteert 1) niet wil dat een overheid een huiseigenaar dwingt te renoveren en 2) niet wil dat een overheid derden berooft om een huiseigenaar een vergoeding voor renovatiete schenken.

  Wat de oude dame betreft: wel daarover ben ik mijn mening aan het herzien.
  Als algemene stelregel had ik altijd wel een voorkeur voor “puur natuur” ook bij jongere vrouwen, dus bv. geen nagellak, make up en vooral geen haarkleur veranderen.
  Maar er is wel een verschil tussen jezelf veranderen (bv. een je als brunette gaan blonderen) en jezelf in oorspronkelijke staat herstellen (bv. als je grijs wordt je haar verven – in de oorspronkelijke kleur).
  Bovendien leven we nu steeds langer en (weldra mede dankzij doorbraken zoals het kunnen vervangen van middels stamceltechnologie gekweekte organen) misschien wel eeuwen lang of … hoort de natuurlijke dood zelfs helemaal tot het verleden (alleen ongevallen zouden nog in de dood resulteren). Moet je dan vanaf je 50e er al verlept uitzien en de volgende 200 (of 2000) jaar er bijlopen als een “so 20th century”?

  Met ingrepen als facelifts en borstverhogingen (en vooral opgespoten lippen) is het m.i. vooral een zaak niet te overdrijven. Als libertarier ben ik sowieso tegen een verbod (anderzijds evenzeer tegen een terugbetaling door de overheid aangezien zij dat bekostigt uit van derden afgeperst geld) maar staat het eenieder vrij om ervoor te kiezen alsook in welke mate ze zich graag belachelijk willen maken i.g.v. overdrijven.
  Persoonlijk zit het bij mij tussen de oren: als ik weet dat iets onnatuurlijk is, dan knap ik erop af. Bv. ik kan een bruinharige knap vinden, tenzij ik weet dat haar echte kleur zwart is. Gek genoeg verandert dat mijn appreciatie. Dat is zeker het geval als ik haar voordien als “zwartje” gekend heb, maar ook als dat niet zo is maar ik weet dat bruin niet de oorspronkelijke kleur is. (Mijn vrouw had bruin haar toen ik haar leerde kennen maar op mijn verzoek heeft ze dat hersteld naar zwart).

  Anderzijds: als bv. een borstophoging de oorspronkelijke staat herstelt, zie ik daar geen graten in. Zelfde met (opnieuw) volle lippen. Het stuit me pas tegen de borst (heh) als er overdreven wordt en het er onnatuurlijk uitziet, hetzij voor iedereen (omdat het écht overdreven is), hetzij voor mij als ik de persoon ken en weet dat dit nieuwe resultaat iets is wat er voorheen nooit was.

  Maar dat is slechts mijn mening en die wil ik zeker niet via regelgeving dwingend aan anderen opleggen.
  Ik kan best begrijpen dat iemand op het punt staat dat het het eindresultaat is wat telt, ongeacht hoe dat bereikt werd en dat als de natuur een steekje liet vallen, de mens het dan maar zelf moet zien te bereiken. Als mensen dat uit eigen zak bekostigen, staat het hen m.i. vrolkomen vrij, net zoals ze vrij zijn middels make up of mooie kledij beter voor de dag te komen. Overigens is dat laatste ook toepasbaar op mannen: zakenlieden in een Armanipak, kwamen als baby heus niet zo ter wereld (net zomin als rappers met Nikes, gouden kettingen en een RayBan zonnebril).

  ratio [9] reageerde op deze reactie.

 3. Ja ja, en onze levende monumenten dan, Staphorst, Spakenburg en vele anderen, de o zo openminded people in the Netherlands weten niet hoe snel ze dit moeten vernietigen, toerisme is een goede helper verder TV en kranten, afkraken, vernederen is de boodschap, de intelligentie van de vrouwen doet er niet toe, het is de maat van de tieten, ik heb niets tegen mooie bustes, maar in mijn leven heb ik al heel veel zien verdwijnen, en herplaatst met iets bbbrrr, net als ons denken, van een eens homogeen christelijk geschoed land, dit onder druk weggesmeten denken en doen, herplaatst met wat, een gore liederlijke op tieten en homo’s gebaseerde samenleving, werkelijk ik ben maar een heel gewoon mannetje, met veel liefde voor zijn oude vaderlandje, maar het is moeilijk om aan te zien, die geestelijke verwording onder leiding van de sexueel mindervalide bewinds lieden, shame on you !

 4. @Philosoof G&R Eigenwijs [4]: Ik heb het nog nooit gebruikt, niet toen in mijn bedrijf, niet nu in mijn tuin, een goed georganiseerde gaatjes prik club, ik doe wel eens iets wat niet mag, maar het blijft klooien in de marge, al die slampampers om je heen oei moet ik daar mijn nek voor uit steken, ben ik mijn broederes hoeder, ja maar niet tenkoste van alles, heb vaker in mijn blote kont gestaan wachtende op hulp van medestanders, no way, ik bedoel maar, wees voorzichtig, het heet medemensen, maar weet niet of dat de juiste bewoording is, groet

 5. Grappig dat een libertarier dit erg vind.

  Winst en rendement gaat immers voor cultureel erfgoed en of milieu….

  Bij mij in de buurt was een of andere VVD knurft, die helemaal ging huilen bij de sloop van een oud pand, waar een projectontwikkelaar zou gaan bouwen.

  De knurft ging huilen bij de gemeente……..De STAAT moet hier iets tegen doen :_____(

  Dit terwijl de projectontwikkelaar in de ogen van de VVD juist ‘de atlas’ is, die ‘de wereld’ draagt, op zijn tedere schouders

  hahahahahahahahahahahahahahahahahhahahaha

  johannes [8] reageerde op deze reactie.

 6. @Jaas [7]: Gek hé mensen, ze komen nog steeds niet uit de fabriek, to make a world you need all kinds of people, dit volgens de Engelsen dan, groet

 7. beste Scrutinizer [3]: Ik vond het eerst ook schitterend, al die panden die in oude luister hersteld werden. Hoe kan iemand daar nou tegen zijn?

  Tot ik besefte dat er met het als nieuw herbouwen of restaureren iets wezenlijks verloren gaat. Je denkt dat je historie in stand houdt door het in de oorspronkelijke staat te herstellen. Maar ik ben meer en meer van mening dat juist het in oorspronkelijke toestand herstellen de historie vernietigt. De sporen van de tand des tijds worden uitgewist. We willen het oude in stand houden en maken het monument als nieuw. Zie je hier de potentiele tegenstelling?

  Wat is er interessanter dan een pand dat geleefd heeft? Een zwart beroete gevel die alleen eeuwen van luchtvervuiling kan aanbrengen. Of een pand dat een evolutie heeft doorgemaakt, waar verschillende bouwstijlen zijn toegepast?

  De charme van Franse en Italiaanse dorpjes is het verval. De degelijke veel beter onderhouden Duitse dorpen zijn vaak te steriel. Te zielloos.

  Het gaat mij om respect voor het patina, verval dat bijdraagt aan de ervaring, de uitstraling en de schoonheid. Net als bij onze oude dame, heb ik geen bezwaar tegen onderhoud. Dat onze geriatrisch gevorderde dame de gaatjes in haar gebit laat herstellen, prima. Dat ze haar hele gebit laat reconstrueren en witten en rechtzetten, en stiften, om haar glimlach terug te brengen toen ze 18 was, dat gaat mij wat ver.

  Zo is het ook met monumenten. Het monumentale zit hem voor een groot deel in de niet goed benoembare littekens, de sluier die slechts het doorlopen van de eeuwen kan draperen. Deze wegpoetsen is niet slechts het niet respecteren van het oude, het is een bewijs dat men niet snapt wat iets monumentaal maakt.

  Het maakbaarheidsidealisme van de stadsvernieuwing heeft onze steden steriel gemaakt. De tekenen die voorbijgaande generaties op de monumenten achterlieten zijn weggepoetst. Het oude moest eruit zien als nieuw. En dat is een majeure dwaling, waar mijn hart zachtjes om huilt.

  johannes [10] reageerde op deze reactie.
  Scrutinizer [11] reageerde op deze reactie.
  Zé [13] reageerde op deze reactie.
  Scrutinizer [37] reageerde op deze reactie.

 8. @ratio [9]: dit heet dood restaureren, dat is wat er hier gebeurd waar ik woon in Frankrijk, ben zo blij dat die outjes het niet hoeven mee te maken, het schilderachtige foets weg, tegelijke tijd veranderd het type bewoners, meer noord Africaans, je de vooruitgang naar iets wat mij niet past, niet dat het allemaal slechte mensen zijn, maar het landelijke karakter is niet meer, nou jammer dan vive la republiek !

 9. @ratio [9]: Tja, ergens begrijp ik je wel. Anderzijds is dan de vraag waar je de grens legt. Voor je het weet ben je zo’n soort Jehova getuige die principieel alle medische hulp weigert, zelfs als het leven van zijn kind op het spel staat. En zo is het met gebouwen ook. Als je geheel geen onderhoud doet (immers waar leg je anders nogal arbitrair de grens) ziet alles er binnen 2 generaties uit alsof het 2 eeuwen oud was en wordt het overwoekerd en stort het in. Een weggeblazen dakpan is charmant? Als je er niks aan doet regent het binnen, krijg je vochtprobelemen etc. Bovendien, zodra er 1 ontbreekt zullen andere (m.n. de omliggende) ook makkelijker weggeblazen worden. Ik weet niet wat er charmant is aanw aterschade op zolder dan wel in je slaapkamer onder het dak.
  Over Frankrijk gesproken. Destijds was het een behoorlijk verlept land, tot De Gaule met een belastingmaatregel aankwam waarbij het schilderen van je gevel fiscaal aftrekbaar was. Plots schilderde zowat elke Fransman zijn facade en trok het toerisme aan. Frankrijk was ineens zoveel fleuriger en aangenamer in de ogen van buitenlanders en zag er zoveel verzorgder uit dan concurrenten Italie en Spanje.
  Wat mij betreft mogen ze die maatregel herhalen.
  Liefst midden in een recessie als de bouw en aanverwanten in het slop zit.
  Ik denk dat veel natuurlijk verval uitermate oninteressant is en zie de charme van het verschijnsel entropie niet in. Anders is het met bv. een kogelinslag die wijst op een moord of oorlog. Gaten van kanonskogels in een vestingwal moet je vooral niet willen herstellen maar als van een huis de dakgoot lekt, de pannen weggeblazen werden in een storm of de verf van de raamkozijn afblot, nou dan hoop ik dat de eigenaar het spoedig weer in zijn voormalige staat herstelt.

  Zé [12] reageerde op deze reactie.

 10. @Scrutinizer [11]: Onderhoud is nog wat anders dan stadsvernieling.
  Ik restaureer o.a. huizen en antieke motorfietsen.
  Waar het bij mij omgaat is om de patina te behouden en het toch goed bruikbaar te maken en te houden.
  Ik restaureer lemen vakwerkhuizen met leem, de lokale Fransen gooien er kippengaas tegenaan en een crepylaag, cement en zand.
  Het houten gebinte rot weg terwijl ze er in wonen.
  Ik geef les aan Fransen hoe ze hun erfgoed kunnen behouden.
  Voor de motorfietsen geldt hetzelfde.
  Ik maak ze technisch in orde en spuit onderdelen alleen over als er geen verf meer aanwezig is.
  Ik gebruik verfsoorten die er na een korte tijd oud uitzien.
  Nog even en niemand weet nog hoe oude klassieke Engelse motorfietsen er uitzien.
  Bizarre hier is dat liefhebbers oude motorfietsen willen die er beter uitzien dan ze ooit geproduceerd zijn. Chrome won’t get you home.
  Daarbij wereden er vroeger natuurlijke pigmenten gebruikt die een heel andere nuance gaven dan de huidige verfen.
  De grootste ramp is verf op waterbasis, het metaal er onder roest gewoon weg en als de verf er eenmaal afvalt zit er een gat onder.
  Een beter milieu begint bij jezelf?
  Voor auto’s geldt hetzelfde.
  Nieuwe huizen worden weggezet voor 50 jaar. Oude huizen in een jasje van moderne goedkope bouwmmaterialen rotten in no-time weg.
  Ik gebruik thans zoveel mogelijk ecologische bouwmaterialen, indeed, zoals dat vroeger werd gedaan.
  Duurzaamheid bestaat al erg lang ondanks dat het nu trendy is.
  Oude wijn in nieuwe vaten.
  In Gmbh krijg ik steeds de kriebels, van die scheiterige pünktligheid enzo.
  Heb laatst een Engelse motor uit 1951 verkocht, origineel van top tot teen.
  Dat vond hij wunderbar, eenmaal thuis compleet gestript en alles opnieuw laten verchromen en spuiten.
  Mafkees, kost een hoop poen en de patina is voor altijd verdwenen.
  Ik ken veel Duitse gasten met dergelijke showmodellen, maar goed rijden doen die motoren niet.
  Ergo, ze zijn bang dat er krassen op de lak komen etc.

  Follow the money.

  ratio [15] reageerde op deze reactie.

 11. @ratio [9]: “Het maakbaarheidsidealisme van de stadsvernieuwing heeft onze steden steriel gemaakt. De tekenen die voorbijgaande generaties op de monumenten achterlieten zijn weggepoetst. Het oude moest eruit zien als nieuw. En dat is een majeure dwaling, waar mijn hart zachtjes om huilt.”

  Ik vrees Ratio, dat dat precies de bedoeling is, vernietiging van de culturen.
  Alles moet en zal hetzelfde worden.
  Beleid vanuit de nazihonden in Brussel.
  Zelfde geld, zelfde mensen, etc.
  Ik zie deze tendens namelijk overal, in alle landen.
  Zogauw een nieuw land ingelijfd wordt begint het gesodemieter.
  Mensen laten zich omkopen door bouwsubsidies, niet wetende dat daarna de woontax omhoog wordt geschroefd en men tot in de treure terugbetaald.
  Slim.
  In la France zijn per dorp twee personen aangesteld die meteen doorgeven aan de burger’vader’ als iemand aan zijn huis bezig is.
  Dit zijn meestal niet de slimsten van de gemeenschap, maar voelen zich hier wel belangrijk door.
  Zo werkte het in NaziGmbh ook, en thans in elke politiestaat van de EU.
  Intelligente mensen laten zich niet omkopen of voor ander man’s kar spannen, die gaan hun eigen weg.
  Mensen worden bewust dom gemaakt en gehouden, via vaccinazi’s, bar slecht onderwijs, slechte vergiftigende voeding, vergiftige medicijnen, vervuild water en lucht en ga zo maar door.
  Of dacht iemand hier nog dat het allemaal toeval is?

  Follow the money.

 12. Ja ja beste Zé, goed om te lezen, het systeem van huizen hier is, gevels op zuid en oost van stenen gemaakt van leem, er achter een stenen muur, ik heb het indertijd wel laten crépien zo als dat heet, sommigen oliën de stenen, funest zijn lekkende daken, water is de vijand, hier zijn de oude huizen, voor de grote boeren dan groot, hoog veel volume, grote duiventoren voor de mest en jonge duifjes, heb nog een mooie opel olympia staan, 1962, geen bekleding, we zijn lekker of topic bezig groet !

 13. beste Zé [12]: Je sluit af met Follow the money. Eens. Er is veel gemakkelijker en ook vaak veel meer geld te verdienen met de “restauraties” die het culturele erfgoed van West Europa verminken. Of het nu auto’s of motoren of huizen zijn. Dit is de standaard geworden. Velen moesten tijdens het tijdperk van de “stadsvernieuwing” in NL kiezen tussen sloop van hun monument en verminking. Kennelijk heeft deze “vooruitgang” intussen ook Frankrijk bereikt.

  Wanneer beschouwt men eindelijk eens het vernietigen van een lands of een landstreek’s culturele erfgoed als een lichte gradatie van genocide? De individuen blijven leven maar zijn ontworteld. Hetgeen een genus of een groep of de mensheid verbindt met elkaar en met het verleden is verdampt. De samenleving wordt (overdreven gesteld) een alleenleving. Dit is wat sommigen met cultureel marxisme bedoelen. Dat wat verbindt en samenbrengt vernietigen. Leeg nihilisme blijft over.

  Er moeten in de jaren zeventig mensen geweest zijn die beter wisten maar zwegen. De wijsheid is niet gelegen in het volgen van de kudde. Wijsheid is de huidige waarheden te wegen en evalueren. En als je ervan overtuigd bent dat er gedwaald wordt te spreken. Ik ben blij op deze site te mogen schrijven te midden van andere vrije geesten die zoeken naar de balk in het oog van deze tijd. Misschien dwaal ik hier. Ik ga hier tegen de massa in, zelfs tegen gewaardeerde kritische geesten als Scrutinizer.

  Wie wil spreken kan spreken, en een artikel insturen naar info@vrijspreker.nl. Plaatsing van je artikel is overigens niet gegarandeerd…

 14. Beste Zé [16]: Probeer stukken in te sturen van minder dan duizend woorden. Als je niet libertarische of klassiek liberale meningen verkondigt kan het stuk eventueel geplaatst worden maar met een disclaimer dat het artikel niet noodzakelijkerwijze de mening van de vrijspreker verkondigt. Jaas en anderen kunnen dus ook insturen…

  We hebben ooit hier http://www.vrijspreker.nl/wp/author/vrijspreker/ wat tips gegeven. Ik ben degene die de mailbox moet monitoren maar doe dat niet elke dag, dus despereer niet als je niet in een paar dagen antwoord krijgt.

  Het gaat eigenlijk om common sense, niet teveel twijfelen, het perfecte artikel lukt toch niet. Probeer niet teveel onderwerpen te behandelen. Dit was voor mij en anderen een lastige les. Je wil het ultieme artikel schrijven dat van alles op zijn plaats doet vallen. Geloof me, dat werkt niet. Ik heb dat geprobeerd, anderen voor mij. En we falen. Gewoon 1 onderwerp per artikel werkt het beste.

  Schrijven is schrappen, en je leert het met vallen en opstaan. Dus niet teveel twijfelen. Artikelen die ik in 5 minuten schrijf scoren vaak veel beter dan artikelen waar ik vele uren of een dag lang over heb nagedacht.

  Zé [19] reageerde op deze reactie.

 15. Ik vind het prima dat discussiëren met gelijke geesten, dat we de wereld gaan veranderen is natuurlijk een illusie, maar een vrijspreker die toch criteria gebruikt, dus een balotage op het vrije denken, is dus niet Hyde park speekers corner, maar een stukje geleide beschaving, ik kan hier mee leven, ik ben bezig met een boek, over mijn lange leven, een gewone Hollands jogie die tot een gemiddelde klojodebojo opgroeide meer voor me zelf als geheugen training, groet

  ratio [20] reageerde op deze reactie.

 16. bestejohannes [18]: We zijn geen Hyde corner. We gebruiken spamfilters. Om de lezers te behoeden voor honderden viagra en cialis advertentie reacties. We willen on topic reacties, en we moeten de wet volgen die bepaalde artikelen en reacties verbiedt. We proberen minimaal te modereren. Wellicht modereren we te weinig. Die signalen krijg ik ook. Sommige discussies gaan nergens over, dan heeft iemand zijn best gedaan om een goed artikel te schrijven, en dan komen er alleen zijdelings relevante of totaal niet relevante reacties. Het is lastig hier de juiste balans te vinden, ik ben voor minimale moderatie. Maar besef ook dat als of topic reacties de boventoon gaan voeren serieuzere reageerders afhaken.

  We kunnen je verhaal, een pdf bestand, of een word document op de server hosten. Zodat eenieder die de link heeft het kan downloaden. Dus mocht je boek klaar zijn en je het willen delen, dan kan dat. Desnoods zonder artikel, dan geef ik je de download link. Die je met eenieder kan delen.

  johannes [22] reageerde op deze reactie.

  • Ik ben het er mee eens dat eenieder de eigen verantwoordelijkheid wilt nemen om zoveel mogelijkon topic te blijven, ik spreek tevens voor mezelf.
   Deze site is opgezet om het libertarisch gedachtegoed uit te dragen en te verspreiden.
   Te veel off-topic reacties ondermijnen uiteindelijk de doelstellingen.
   Dus zou ik graag willen voorstellen dit te eerbiedigen om deze site te behouden waar deze voor staat, en de moderator te helpen zijn taken eenvoudig te houden.

 17. @ratio [20]: nou mijn beste mijnheer Ratio, ik vind dit een bijzondere site, ook de mensen die je hier tegen komt doen je goed, om dat ze van een soort caliber zijn, van niet 12 in het dozijn, nou en de wat serieusere Schrijvers, de deftigen onder ons, ja die moet je inderdaad met alle egards ontvangen, en een beetje vertroetelen, kunnen wij natuurlijk ook doen, ik ga opletten, om je te helpen een goede balans te vinden, vriendelijke groet, en keep up the good work, thank you !

 18. Onderhoud is meestal vervanging van het oude wat z’n tijd gehad heeft, maar dat is nogal duur omdat het oude vaak als een soort reclame van de bouwer mooi gemaakt was. Bouwers schreven vroeger in op een klus, en de decoratie, het mooi maken, was bedoeld als reclame, om andere klanten voor dezelfde bouwer te laten kiezen. Heel goed zichtbaar zo wat goeie tijden waren, economische voorspoed, en de goedkoopste inschrijver had blijkbaar voldoende reserves om te decoreren. Vandaag de dag zitten we in een diepe economische crisis omdat er te veel afgeroomd wordt, iedereen wil veel verdienen en weinig uitgeven. Decoratie is te duur, dus het goedkopere strakke wint en de tierelantijnen verliezen. Ondanks alle arbeids-besparende machines. Vind nog maar es een bouwer die tevens kunstenaar is, het gaat alleen maar om de centen nu. En helaas, wegens money that goes the wrong way, wordt het er niet mooier op. Kijk naar meubels uit de vijftiger jaren met houtsnijwerken in massief en vergelijk het met Ikea, te moeilijk blijkbaar om hoetsnijwerken in spaanplaat uit te voeren. Strak is de moderne stijl, net zo strak als de strop van de belasting-verhogers.

  Zé [29] reageerde op deze reactie.

  • Klopt Blue, ik heb de laatste tijd veel werk moeten laten liggen omdat de prijs te hoog werd in verhouding met de waarde ervan.
   Als ik voor een antieke motorfiets alle uren in rekening zou brengen overstijgt dat de waarde ervan.
   Waren voorheen in deze streek de lemen vakwerkhuizen een goedkope bouwmethode voor de minderbedeelden, vandaag de dag is het niet te betalen een dergelijke woning te bouwen dan wel te laten onderhouden.Lemen woningen werden gebouwd met lokale bouwmaterialen, eikenhout uit het lokale bos, leem uit de leemputten.
   Thans is het trendy duurzaam te bouwen, maar dan dient men daar wel de pegels voor te hebben.
   Wat dus duidelijk aangeeft dat we op het verkeerde pad terecht zijn gekomen, alles is compleet uit zijn verband gerukt.
   Alles is 180° omgedraaid.
   Vakmanschap is de nek omgedraaid. Eén van de redenen is dat ca. 80% van wat men verdient terugstroomt naar de maffia.
   Je kunt werken wat je wilt, je houdt net genoeg over om te kunnen blijven werken etc.
   Als ik thans het uurloon in rekening breng wat 20 jaar geleden normaal was, heb ik geen werk meer.
   Daarbij zijn de voedselprijzen enorm gestegen en de kwaliteit ervan drastisch gedaald.
   Dit gaat voorlopig niet meer goed komen, na decadentie komt steevast verval.
   Naar mijn idee zitten we daar reeds middenin.

   Om daar ui te geraken, dienen we bij ons zelf te beginnen een ander systeem op te zetten want zolang wij mee blijven doen aan die gekte, houden wij het in stand.
   Dus, grindtegels eruit en je eigen eten gaan verbouwen.
   Tracht zoveel mogelijk dingen te ruilen met elkaar. Ruil arbeid voor arbeid. Tracht zo weinig mogelijk met geld van doen te hebben, immers, feitelijk bestaat het niet, de schulden die het met zich mee heeft gebracht des te meer.
   De plannen om het cash geld uit de samenleving te trekken zijn zo goed als rond, in Zweden gaan reeds 80% van alle transacties digitaal.
   Ook bij ons is het zichtbaar, steeds meer tankstations waar je alleen met een kaart kunt betalen.
   Het gaat via de zachte dwang, het wordt steeds meer not-done om met cash aan te komen.
   We dienen dus zelf hier een andere wending aan te gaan geven.
   Ik besef dat dit voor velen een moeilijke keuze gaat zijn, maar het is altijd nog beter deze nu vanuit het bewustzijn te maken dan over korte tijd vanuit de noodzaak.
   Hetgeen Ratio hier in zijn artikel schetst is een symptoom van de failliete sprookjeswereld waar wij thans in leven en dat is zo gekomen omdat wij ermee in hebben gestemd en dat dus zelf mede gecreëerd hebben.
   Wij hebben de macht over onze levens in de handen gelegd van anderen die niet het plan hadden om in empathie en liefde samen te leven.
   Het is precies de wereld die Ayn Rand beschrijft in Atlas shrugged, een wereld waar maar één groot gebrek is, en dat gebrek is de Liefde voor het leven.
   Aan ons dat te herstellen en dat begint bij ons zelf.

 19. Interessant artikel, evenals de reacties. Er tekenen zich in mijn belevingswereld allerlei onderwerpen als figuurtjes af, met denkwolkjes erboven… Het valt op dat onroerend goed hier wordt neergezet als (al dan niet) ontroerend goed. Liefst ontroerend, hoewel er ook frustraties en boosheid op deze pagina doorschemeren. Want een momumentaal pand zou, als je naar de betekenis van ‘monumentaal’ kijkt, gedenkwaarig moeten blijven. Maar dat is niet altijd het geval. Waarom?

  Bouwen etc. is maatschappelijk helaas teveel besmet met woede. Er zijn allerlei soorten woede:

  – Bestemmingsplan-woede: Een agrarische bestemming omzetten in een bouwbestemming is geen sinicure. Of een bedrijfstemming in een woonbestemming. De lotsbeschikking van een stuk grond vaststellen en handhaven lijkt zo’n beetje de Heilige Graal van kopstukken, die hun zin desnoods met ruggensteun van de Hoge Raad doordrijven.

  – Vergunning- en sloopwoede: Bouwsels zonder vergunning worden gesloopt. Er komt desnoods een bulldozer langs om de sloop-woede van kopstukken te bekoelen. Vergunningen worden alleen afgegeven voor bijv. psychopatisch zwarte daken, of een wat vieze rode kleur. Een bewoner mag misschien nog wel een reclamebord in de tuin zetten, maar geen reclametekst zoals Jezus redt op het dak schilderen ?

  – Bouw-woede: De bouw-industrie moet en zal operationeel blijven, wat mogelijk gemaakt wordt doordat woningen voor adel dienen te voldoen aan tradities, voor het klootjesvolk aan industriële standaarden.

  – Renovatie-woede: Een bouwsel moet en zal voldoen aan de (van buitenaf komende) eisen des tijds. Waar die eisen dan ook uit voortkomen. Kozijnen moeten er zijn, want zonder kozijnen is een bouwsel niet ‘af’. Houten versies liefst vervangen door kunststof etc.

  De vergelijking met de individuele psyche die een lichaam als woning gebruikt dringt zich op. Daar houdt het echter niet op, want woningen kun je ook bij elkaar hebben als stad. Vroeger werd het gezin de ‘heilige stad’ genoemd. Niet alle buitenstaanders zijn blij met deze gezonde kern van een bestaan.

  Bij het begin van de Tweede Wereldoorlog werd het hart uit Rotterdam gebombardeerd. Tijdens de bezetting was men logischerwijs niet zo gemotiveerd om te herbouwen. De latere Erasmusbrug lijkt een impliciete verwijzing naar het verhaal van Zeus en Leda. De impliciete boodschap: Het moet duidelijk zijn wie er de baas is over een stad (en gezin).

  Woningen plat bombarderen is lucratief voor de wapen- en munitieindustrie. Herbouwen voor de bouwindustrie, zodat uniforme edoch karakterloze woningen ontstaan. Militairen breken kennelijk eerst een menselijke geest, om die vervolgens naar het inzicht van hogere echelons te herbouwen en te omhullen met een uniform. Training heet dat. Banken zijn in deze processen de lachende derden, want snoepen mee van alle activiteit.

  Patina is een reactie op omgevingsfactoren. Een manier om te zeggen “verroest, had anders gekund of zou anders moeten”. Om dat weg te polijsten en te vervangen door een laagje chroom of lak gaat ten koste van gedenkwaardigheid. Zoals make-up verder kan gaan dan verzachten, namelijk camoufleren of als masker ronduit een andere schijn wekken. Zo gaat dat bij individuele mensen ook.

  Zoals het uiterlijk van een mens (en de persoonlijkheid, van het Latijnse persona voor ‘masker’) afhankelijk is van zowel de eigen wensen als de eisen van buitenaf, zo geldt dat ook voor bouwsels. Het is maar net of er een gezonde balans toegestaan wordt door een omgeving. Het element ‘woede’ (zie lijstje) voorkomt of aborteert effectief dat er een uniek en gedenkwaardig karakter gekweekt kan worden, dat er sprake kan zijn van kunstzinnigheid. En da’s jammer. Maar ja, dan moeten kopstukken ook maar niet hun zin willen doordrijven. Tegelijk; onbalans is de maatschappelijke norm, een heuse institutie die door bestuurlijke traditie wordt ingegeven.

  Zé [26] reageerde op deze reactie.
  Nico [27] reageerde op deze reactie.

  • @Nico [25]: Wat je schetst Nico, is voor mij vanzelf-sprekend.
   Immers, zo boven, zo beneden.
   Zo van binnen, zo van buiten.
   Alles is met elkaar in verbinding.
   Wat wij waar-nemen in de buitenwereld is de spiegel van onze binnenwereld.
   Dus dienen we de oplossingen niet langer in de buitenwereld te zoeken, maar in ons zelf.
   Dat dat voor velen niet eenvoudig is, komt omdat ons in de regel niet geleerd is de eigen verantwoordelijkheid te nemen.
   Echter de daardoor ontstane huidige situatie toont ons dat het moment nu is aangebroken dat juist wel te gaan doen.
   En vandaar uit met dat opgedane bewuste-zijn een gelijkwaardige wereld op te bouwen voor al wat leeft.

   Fijne dag!

   Nico [27] reageerde op deze reactie.

 20. @Zé [26]: Het mechanisme ‘zo boven, zo beneden’ etc. ken ik. Maar toch… zojuist maakte ik met de Erasmusbrug in reactie [25] een denksprongetje. De Erasmusbrug is bijgenaamd ‘de zwaan’. Die in het hart van Rotterdam staat, als brug richting o.a. het belastingkantoor (net aan de andere oever). Vergeet niet dat je overal een zgn. eenheidsstaat als staatsvorm ziet. Kenmerk daarvan is dat een staatshoofd of regering als het ware ‘in je hart wil wonen’. Terwijl een individuele man uitsluitend moet willen dat zijn vrouw ‘in zijn hart komt wonen’, omdat ze samen het kloppende hart van een gezin zijn.

  Als je een gezonde sociale context wilt kweken met gebalanceerde verhoudingen, dat moet je eigenlijk hetzelfde doen als in het Egyptische Scheppingsverhaal van Heliopolis. Het eerste wat Kheperi schiep was vaste grond onder de voeten, door orde (Maät) aan te brengen in zijn gedachten (zijn hart) en een woord uit te spreken.

  Maät is in het Oude Egypte de aanduiding van het concept dat de eigenschappen essentie, authenticiteit, echtheid, rechtheid, juistheid, waarheid, stabiliteit, kosmische orde, rechtgeaardheid en rechtvaardigheid verenigt. Nou… probeer voor jezelf maar eens een gezonde maat te vinden die je kunt (en mag) uitdragen naar je omgeving.

  • “Maät is in het Oude Egypte de aanduiding van het concept dat de eigenschappen essentie, authenticiteit, echtheid, rechtheid, juistheid, waarheid, stabiliteit, kosmische orde, rechtgeaardheid en rechtvaardigheid verenigt. Nou… probeer voor jezelf maar eens een gezonde maat te vinden die je kunt (en mag) uitdragen naar je omgeving.”

   Ook die maat kun je all-een in jezelf vinden Nico.
   We kijken allemaal teveel naar buiten terwijl het binnen gebeurt…
   Ben je eigen maat, maät…

 21. Bestuurlijk (en vanuit industrietakken) vindt er zo nu en dan een soort anticonceptie, of abortus provocatus plaats om monumentale panden te voorkomen of anders wel af te laten vlakken tot vrij uniforme producten, die dienen te voldoen aan bestuurlijke en industriële eisen.

  Je zou kunnen stellen; wie zich wapent met kennis en dwangmiddelen en dat als munitie gebruikt… is oorlogje aan het spelen. In dit verband moet ik opmerken, relevant voor dit topic, dat er nogal wat misverstanden bestaan over de productie van wapens en munitie, waarmee kleingeestigheid geforceerd kan worden. Hier een citaat van iets dat ik daarover schreef:

  Paus verfoeit wapenindustrie. Een schoolvoorbeeld van huichelarij en misleiding. Wat is er gaande?

  Volgens de Bijbel kan een mens een ‘wapen der gerechtigheid’ *zijn*. Dan moet je echter niet besmet zijn met het ‘rode gevaar’ (geforceerde naastenliefde) en het ‘witte gevaar’ (geforceerde kleingeestigheid). Het duo kerk en staat doen er veel aan om dit rode en witte gevaar bij iedereen in de belevingswereld te injecteren. Als een soort Trojaans paard, in computerland bekend als een Trojan horse.

  De Bijbel wordt door velen misbruikt om de zin door te kunnen drijven. “Er staat geschreven dat” is een klassieke dooddoener om gesprekken de nek om te draaien. In die zin is de Bijbel, ooit onder supervisie van een Romeinse keizer samengesteld, een product van een wapenfabriek. Geestelijken functioneren als wandelende munitiefabrieken, om gelovigen munitie aan te reiken. Zolang mensen kleingeestig blijven en precies de uitleg van geestelijken volgen, dan krijgen ze geen ruzie. Maar als ze hun verstand gaan gebruiken, dan vliegen bijbelteksten als munitie over en weer. Religieuze boeken kunnen heuse burgeroorlogen veroorzaken, omdat de één ze met alle geweld anders wil interpreteren dan de ander.

  Dit voorbeeld wordt door de regeerindustrie gevolgd. Parlementen functioneren als wapenfabrieken (wetten), advocaten en juridisch adviseurs als wandelende munitiefabrieken. “Er staat geschreven dat” is een klassieke dooddoener om gesprekken de nek om te draaien. “Einde discussie, je doet maar ‘gewoon’ wat ik zeg”.

  Wie het voorbeeld van Jezus volgt gebruikt deze wapens en heilig verklaarde teksten als munitie tegen de producenten. Volgens Jezus zul je gemeten met de maat waarmee je meet. Wie zo dom is om anderen gedragsnormen op te leggen die afwijken van de wet- en regelgeving van ‘moedertje natuur’, zal volgens natuurrecht berecht worden. Door mensen heilig verklaarde teksten zijn dan best handig om de rollen van het veroorzaken van frustraties om te keren.

  Geestelijken, politici, ministers en andere overheidsdienaren worden soms (of vaak?) heel chagrijnig als ze gemeten worden aan de hand van de meetlat die ze anderen door de strot wensen te duwen. Waarna ze middels hun daden kunnen demonstreren waar ze in feite voor staan. Inquisitie-praktijken? Marteling, geweld? Prima, graaf je eigen graf maar.

  Een ieder gaat ten onder door de eigen kracht (van machtsmisbruik). Wie niet ten onder wil gaan, moet zich niet met andermans leven bemoeien om dat te schaden of verzieken. Alleen maar omdat een heilig verklaard boek dat mogelijk maakt, of omdat een hoogst discutabele cultuur of traditie dat dwingend voorschrijft.

  De Engelse versie van het persbericht:
  https://www.reuters.com/article/us-pope-turin-arms/pope-says-weapons-manufacturers-cant-call-themselves-christian-idUSKBN0P10U220150621

  Mrbleusky [31] reageerde op deze reactie.

  • ” Hier een citaat van iets dat ik daarover schreef:
   Paus verfoeit wapenindustrie. Een schoolvoorbeeld van huichelarij en misleiding. Wat is er gaande?”

   Met alle respect Nico, maar als ik de linken volg lijkt het mij dat je een artikel vertaald hebt vanuit het Engels ( Phillip Puella, Reuters) naar het Nederlands (Trouw) en niet zelf geschreven hebt.,
   Iets vertalen is nog steeds wat anders dan iets schrijven.

   Mrbleusky [36] reageerde op deze reactie.
   Nico [38] reageerde op deze reactie.

 22. @Nico [30]: Nico, abortus provocatus, oorlogje spelen, en dan het wapen der gerechtigheid uit de bijbel, ik lees er overheen en wens je bevrijding, en zonneschijn met s’nachts een buitje om water te hebben om in wijn te veranderen, we kennen het probleem, zoek de oplossing, op met wat goed is en neer is lekker in liefde, de top moet neer, moet vallen zodat we weer naast elkaar kunnen leven. In jouw schrijfsels zitten te veel traumatische termen voor mij om ze te kunnen lezen, en ze zijn niet de jouwe, je hebt ze gekregen. Hier in het paradijs bestaan die termen niet, weggespoeld met liefde. Ik hoop dat jullie dat ook eens zullen ervaren.

 23. Libretardiers :

  We hebben geen staat nodig, nooit niet, alles zelf, flikker op met je verbod op kinderarbeiders

  Libretardiers :

  Wow, al die gouden eeuw monumenten en panden en beelden, laat de staat ze beschermen tegen de cultuur marxisten…..

  Wow protectionisme is zo slecht

  Wow, Trump is echt verfrissend, ik support hem echt

  Iedereen moet zelf gaan en staan waar hij/zij wilt

  Weg met asielzoekers

  etc

  Paradoxtariers

  Ratio [44] reageerde op deze reactie.

 24. @Zé [35]: Delen is dan beter, maar jatten heb ik op school moeten leren, net als liegen. Ergens kan ik me wel voorstellen dat als er genoeg van me gejat word dat ik het ook ga doen omdat het besmet.
  Belasting-slaven worden toch ook zo verlaagd, vertrapt ook nog met een bekeuring voor 2 km te hard rijden. Ik heb last soms van boze schreeuwende inhalers omdak veel te langzaam ga volgens die stress-lijders, heb er al twee een tweede keer gezien omdat controle minder is bij hoge snelheid. Ik ben benieuwd hoe lang Nico’s reactie wordt op jouw schrijven.

Comments are closed.