Hoewel er nu dertig staten in de VS zijn die marihuana gelegaliseerd hebben, plukt de federale staat toch een geschatte 2,8 miljard dollar via belasting van bedrijven uit de hasjmarkt. Ondanks dat diezelfde overheid marihuana fel bestrijdt. De hebzucht van de staat is altijd groter dan haar zogenaamde beschermersrol.

Onder federale wetgeving blijft marihuana een Schedule I gecontroleerde substantie: ‘een dodelijk gevaarlijke drug zonder medisch nut met een groot gevaar voor misbruik’. Bezit ervan blijft een strafbaar feit.

Dit terwijl er 2,6 miljoen Amerikanen medische marihuana gebruiken voor een breed scala aan gezondheidsklachten. Van MS, epilepsie, reuma tot kanker en spierziekten. Bij gepatenteerde geneesmiddelen zijn er een geschatte 100.000 doden te betreuren en bij alcohol 30.000 per jaar maar bij marihuana weinig tot geen.

Op 4 januari heeft de federale overheid opdracht gegeven om bedrijven en banken die actief zijn met marihuana te vervolgen. Ook in staten waar het middel legaal is. Deze actie heeft banken nog schuwer gemaakt om hasjgeld aan te nemen. Want dat kan gezien worden als witwassen.

De Amerikaanse staat is echter zelf de grootste witwasser van drugsgeld. De belastingdienst IRS accepteert wel belastingen op de hasjhandel en wast dat dan wit. De overheid maakt de grootste winst in de markt en pakt tot 70% van de opbrengsten. Het doet dat door de marihuanabusiness als een criminele activiteit te brandmerken waardoor bedrijven hun kosten niet kunnen aftrekken van hun inkomsten.

Dat is niet alleen misbruik van de wet maar ook een duidelijk bewijs dat de overheid bewust illegaal geld binnen harkt. De staat is de grootste profiteur van een markt die ze zelf illegaal heeft verklaard.