In het arsenaal van bangmakers voor crypto valuta als bitcoin zit naast criminaliteit, ontbreken toezicht (overheid) en bubbelvorming ook de ‘enorme en stijgende hoeveelheid energie die het kost om bitcoins te mijnen’.  Die mythe willen we graag even doorprikken. Qua energieverbruik is bitcoin een dwerg vergeleken bij wat credit cardmaatschappijen er doorheen jagen. Credit Suisse deed een onderzoek naar de hoeveelheid energie die nodig is om o.a. bitcoins te creëren.

De analisten Michael Weinstein, Khanh Nguyen en hun team bij Credit Suisse kwamen na onderzoek tot de conclusie dat de angst voor de stroomvoorziening bij het mijnen van cryptovaluta schromelijk overdreven is. Het minen van bitcoins neemt 20.000 gigawatt uur per jaar in beslag. In vergelijk met het totale verbruik van 4,3 miljoen gigawatt in de VS en 6 miljoen gigawatt in China is dat een peuleschil.

Ook als de prijs van bitcoin oploopt naar $ 50.000 dan zou het toenemende mijnen een 350.000 gigawatt bedragen, minder dan 2% van de wereldcapaciteit. Overigens kost een Antminer S9 – een computerprocessor die niets anders doet dan algoritmes kraken om de blockchain te verlengen – $ 8.200,- bij Walmart. Deze Antminer verbruikt een 1,5 kilowatt, genoeg om twee koelkasten en een flatscreen tv te laten functioneren. Als je deze machine een jaar lang 24 uur per dag laat draaien, produceert die ongeveer 0,85 bitcoin.

Bovenstaande informatie is allemaal gebaseerd op de huidige (energie-)technologie. Als cryptovaluta zich verder ontwikkeld, worden ze efficiënter qua energie. De ‘proof-of-work’ algoritmes die bitcoinminers gebruiken, zijn onnodig complex. Nieuwe crypto’s hebben simpelere algoritmes. Zo is Ethereum van het proof-of-work naar een makkelijker proof-of-stake-systeem gegaan.

Cryptomijnen geniet ook van de schaalvergroting van webservers. Van 2000 tot 2010 ging de energie die gebruikt werd door datacentra van 20.000 Gwh naar 70.000 Gwh. Datacentrums evolueerden om de vraag op te kunnen vangen en groeiden in omvang en energieefficiëntie. Sinds 2010 is het aantal servers verzesvoudigd maar de vraag naar energie is nauwelijks toegenomen. Volgens wetenschappers van het Lawrence Berkeley Lab gaat de industrie de energieefficiëntie met 45% verbeteren in 2020 met bedrijven als Google, Amazon en Facebook als koplopers.

Een vergelijk met de legale marihuana industrie is hier op zijn plaats. Ook daar sprak men van een astronomisch stijgend energieverbruik die niet uitgekomen is. De hasjteelt in Colorado, Californië, Oregon en Washington hebben minder dan 2% groei qua energie teweeg gebracht. O.a. met LED lampen houden de telers hun energierekening laag.

Crypto-blockchain-gebaseerde betalingssystemen gaan op den duur de hackgevoelige creditcard instituties vervangen. Deze bedrijven gebruiken zelf enorme datacentra die veel energie verstoken. En zelfs het delven van goud heeft een all-in kostenplaatje van ongeveer $ 900,- per ons.

Een groter probleem voor de energievoorziening gaan electrische auto’s opleveren. Als die in 2040 een derde van de nieuwe-auto’s markt zouden hebben, moet er een 2,4 miljoen Gwh bij. Maar waarschijnlijker is dat tegen die tijd de subsidies al lang en breed afgeschaft zijn waarna het kaartenhuis in elkaar klapt.

 

Bron: Forbes